Ondernemers met zonnepanelen op bedrijfspand

In 5 stappen zonnepanelen voor je bedrijf aanschaffen

Van plan om te investeren in zonnepanelen? Dan heb je vast al nagedacht over de terugverdientijd, subsidies en verzekeringen. Lees hoe je in vijf stappen zakelijke zonnepanelen aanschaft.

Illustratie van een munt die stuitert

1. Bepaal de terugverdientijd en het rendement

De belangrijkste reden voor veel ondernemers om te kiezen voor zonnepanelen is om in de toekomst te besparen op energiekosten. De terugverdientijd ligt meestal tussen de 6 en 8 jaar. Best interessant, als je bedenkt dat ze 20 tot 25 jaar meegaan. Hoe rendabel zonnepanelen zijn voor jouw bedrijf, hangt af van je energieverbruik, het dak en het aantal panelen dat je aanschaft.

Onze partner Stichting Energieke Regio kan je helpen bij het bepalen van de terugverdientijd. In veel gevallen kun je subsidie aanvragen voor professioneel advies over het verduurzamen van je bedrijfspand. Met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB vergoedt de overheid 80% van de kosten, met een bovengrens van € 2.500 per gebouw.

2. Vraag subsidie aan

Subsidie aanvragen voor de zakelijke aanschaf van zonnepanelen doe je via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Na het indienen van de aanvraag kan het tot dertien weken duren voordat je een beschikking krijgt.

Benieuwd welke duurzame subsidies en regelingen voor jouw bedrijf beschikbaar zijn? Dat lees je via de onderstaande link. Ook vind je hier meer over de salderingsregeling en het verschil tussen kleinverbruiker en grootverbruiker.

3. Maak een legplan en bestel

De volgende stap is het maken van een definitief legplan. Als je gebruik maakt van het advies van Stichting Energieke Regio, dan helpen zij met dit plan, het vergelijken van offertes en de aanvraag. Zo krijg je een definitieve kostenindicatie. Natuurlijk kun je ook zelfstandig een legplan opstellen en een offerte selecteren. Hou bij de bestelling wel rekening met de oplopende levertijden van zonnepanelen.

Een thumbnail voor Rabo Helpt

4. Vraag de financiering aan

Sommige ondernemers financieren de zonnepanelen uit eigen middelen. Je hoeft dan geen rekening te houden met rentekosten in de berekening van de terugverdientijd. Kies jij wel voor een financiering? Rabobank staat voor je klaar.

Kies jij voor een financiering? Bereken direct je maandbedrag en kies 'Verduurzaming' als leendoel.

Andere financieringsmogelijkheden

Heb je behoefte aan een looptijd langer dan 10 jaar of wil je een groot project zoals een zonnepark financieren? Dan kun je het beste contact opnemen met je accountmanager. Mogelijk is een zakelijke lening of een projectfinanciering de juiste optie voor je bedrijf. Als je twijfelt welk product bij je past, kun je natuurlijk ook even met ons sparren.

Illustratie van een stapel muntjes

5. Verzeker je zonnepanelen én pas je bestaande verzekeringen aan

Zonnepanelen verhogen de waarde van je bedrijfspand, maar brengt ook extra risico’s met zich mee. Neem daarom op tijd contact op met je verzekeraar. De draagkracht van het pand moet gecontroleerd worden en het type isolatie moet geaccepteerd worden door de verzekeraar.

Door vooraf het gesprek aan te gaan, weet je aan welke eisen je moet voldoen om goed verzekerd te blijven. Het kan wel gebeuren dat je daarvoor een hogere premie moet betalen. Periodiek onderhoud aan de panelen - vaak is dit eens in de 3 tot 5 jaar - kan daarnaast ook een eis zijn van de verzekeraar.

phone

Hulp nodig?