Collega's houden een meeting in de tuin

Dit moet je weten over het verplichte energielabel C

Vanaf 2023 moeten de meeste kantoren een energielabel C of beter hebben. Hoe ga je als ondernemer hiermee om als je energielabel hier nog niet aan voldoet?

Waar is het verplichte energielabel op gebaseerd?

In het Bouwbesluit 2012 staat opgetekend dat kantoorgebouwen vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag het gebouw niet als kantoor worden gebruikt. Deze verplichting geldt niet voor alle kantoren. In de volgende gevallen geldt de verplichting niet:

    de oppervlakte van het gebouw is kleiner dan 100 m2 het gebouw is (deels) een monumentaal pand het gebouw wordt voor 2025 gesloopt, verbouwd of onteigend meer dan de helft van het gebouw wordt niet gebruikt als kantoor
Een cartoonprent van een elektrische bestelbus die oplaadt via zonnepanelen

Ik heb geen energielabel of energielabel D of slechter. Wat zijn de gevolgen?

Vanaf 1 januari is het verplicht als eigenaar van een kantoorpand om een energielabel te hebben van energielabel C of beter. Als dat niet het geval is, mag het kantoor niet meer als kantoor worden gebruikt en wordt het moeilijk om een zakelijke (her)financiering te krijgen. Het zal per gemeente verschillen hoe er gehandhaafd wordt op bedrijven met geen of een te laag energielabel.

Hoe weet ik welk energielabel ik heb?

Dat is heel eenvoudig. Op rabovastgoed.nl kun je via je postcode binnen enkele minuten achterhalen of je pand een energielabel heeft en welk label dit nu is.

Wat kan ik doen om mijn energielabel te verbeteren?

Voor het antwoord op deze vraag verwijzen we klanten graag naar raboduurzaamvastgoed.nl. Via je postcode kun je eenvoudig achterhalen met welke investeringen jij het energielabel van je pand kunt verbeteren. Ook ontvang je een per investering een persoonlijke business case, inclusief CO2-besparing en krijg je inzicht in subsidies en fiscale voordelen. Wil je investeren in zonnepanelen of een warmtepomp? In veel gevallen kan Rabobank je helpen bij de financiering.

Ik huur een kantoorpand. Welke gevolgen heeft het verplichte energielabel voor mij?

In principe geldt het verplichte energielabel voor kantooreigenaren en niet voor huurders. Toch kan het een vervelende ontdekking zijn als je huurpand vanaf 1 januari eigenlijk niet meer gebruikt mag worden als kantoor. In dit geval neem contact op met de verhuurder en bespreek welke verduurzamingsmaatregelen er genomen moeten worden. Via de onderstaande link lees je wat er voor jou mogelijk is.

Ik heb een kantoor met een slecht energielabel, krijg ik nog financiering?

Bij Rabobank komen klanten met een kantoor alleen in aanmerking voor (her)financiering als het minimaal een geregistreerd energielabel C of beter heeft. Als je nog maatregelen moet nemen of je kantoor wilt laten registreren kijk dan op rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen en kies voor ‘Energielabel C Kantoren’.

Mijn pand is geen kantoor, maar ik ontvang hier wel berichten over. Hoe kan ik dit aanpassen?

Is jouw gebouw geen kantoorpand en hoef je niet te voldoen aan de verplichting van minimaal energielabel C? Zorg er dan voor dat je gebouw goed geregistreerd staat in de BAG (Basis Administratie Gebouwen). Zo voorkom je dat je onnodig brieven en aanmaningen ontvangt van de gemeente. Je kunt dit binnen 2 minuten online aanpassen:

  1. Ga naar de BAG viewer op kadaster.nl
  2. Selecteer je pand
  3. Klik op het potloodje bij ‘verblijfsobject’ en selecteer de gewenste aanpassing