Zo maak je jouw bedrijfspand energiezuinig

Wat kun je doen om je kantoor, magazijn, winkel of restaurant energiezuiniger te maken? Steeds meer ondernemers stellen zichzelf deze vraag. Door de hoge energieprijzen en de verplichting voor kantoren om vanaf 2023 minimaal energielabel C te hebben. Gelukkig is er veel mogelijk, van overstappen op LED-verlichting en isolatie tot investeren in een warmtepomp en zonnepanelen.

Een cartoonprent van een metertje

Ontdek hoe je bedrijfspand er nu voor staat

Het kan lastig zijn om te bepalen waar je moet starten om je energierekening naar beneden te krijgen. Vul de gratis scan in en ontdek binnen enkele minuten:

welk energielabel je gebouw nu heeft wat je kunt doen om je energielabel te verbeteren persoonlijke business case, inclusief CO2-besparing inzicht in subsidies en fiscale voordelen

Top 3 populaire duurzame investeringen

We helpen je graag bij het verduurzamen van jouw bedrijf. Lees alles wat je wilt weten over de meest voorkomende groene investeringen.

  1. Warmtepompen en cv-ketels
  2. Zonnepanelen
  3. Elektrische vervoersmiddelen

Zo financier je de investering

Bereken wat de kosten zijn als je jouw duurzame investering laat financieren. Belangrijk: selecteer voor zonnepanelen en elektrische voertuigen ‘Bedrijfsmiddel’ als investeringsdoel. Voor een warmtepomp, sedumdak of isolatie selecteer je ‘Onroerend goed’ als investeringsdoel.

Duurzaam advies van onze samenwerkingspartners

Verduurzamen vraagt in veel gevallen om maatwerk. Daarom is advies van een betrouwbare partij welkom. We stellen je graag voor aan onze duurzame samenwerkingspartners.

Stichting Energieke Regio heeft al honderden Rabo-klanten geholpen met de Energiescan en Maatwerkadvies Zonnepanelen. Remeha biedt vrijblijvende adviesgesprekken aan Rabobank-klanten rond de overstap van aardgas naar duurzame warmtebronnen. Ook is er een handige tool om de terugverdientijd van warmtepompen te checken. Schooldakrevolutie helpt om schoolgebouwen te voorzien van zonnepanelen. Univé en Rabobank helpen agrariërs met Duurzame Zekerheid om asbestdaken te vervangen door daken met zonnepanelen. Energie Samen en Rabobank zetten zich in voor energiecoöperaties en andere collectieve initiatieven.

In veel gevallen kun je subsidie aanvragen voor professioneel advies over het verduurzamen van je bedrijfspand. De Subsidieregeling Verduurzaming MKB vergoedt 80% van de kosten, met een bovengrens van € 2.500 per gebouw.

Verzekeren

Je bedrijfspand verduurzamen kan invloed hebben op je gebouwenverzekering en je verzekerde bedragen. Vergeet daarom niet om je verzekeringen aan te passen. Ga in gesprek met je verzekeringsadviseur voordat je jouw bedrijfspand laat verduurzamen. Zo voorkom je verrassingen achteraf en houd je jouw bedrijfspand verzekerbaar. Maak een vrijblijvende afspraak met een verzekeringsadviseur.

Deze ondernemers hebben hun bedrijf succesvol verduurzaamd

Wie zijn de ondernemers met een energiezuinig pand, elektrische voertuigen of een warmtepomp? Maak kennis met deze voorlopers en ontdek welke keuzes zij hebben gemaakt en welke impact dit heeft op hun bedrijfsvoering.

Een kijkje bij het bedrijfspand van de toekomst

Hoe ziet het bedrijfspand van de toekomst eruit? Met welke materialen is het gebouwd en hoe wordt ervoor gezorgd dat het klimaatneutraal is, zoals het Klimaatakkoord voorschrijft?

Lees meer
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer