Zonnepanelen op een dak

Zonneboilers voor je bedrijf: alles wat je wilt weten

Een zonneboiler is een installatie die zonne-energie gebruikt voor het opwarmen van water. Dit biedt verschillende voordelen voor je bedrijf. Alle informatie over wat een zonneboiler precies is, de voordelen van een zonneboiler en het financiële plaatje vind je hier.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een interessante manier om je bedrijfspand te verduurzamen, maar het is geen direct alternatief voor zonnepanelen. Waar zonnepanelen elektriciteit leveren, helpt een zonneboiler je gasverbruik te minderen, omdat je niet langer je water opwarmt met gas. Daarnaast heeft een zonneboiler een aantal andere voordelen:

Het hoogste rendement

Een belangrijk voordeel van zonneboilers is het rendement dat je ermee behaalt. Bianca van Dijk, expert energietransitie voor Rabobank, legt uit hoe je hier profijt van kunt hebben in de zakelijke markt: ‘Zonneboilers zijn hartstikke interessant. Zonnecollectoren leveren in vergelijking met zonnepanelen een relatief hoog rendement, want de zon verwarmt het water en je hoeft in principe alleen maar een pomp te laten draaien om het water te laten circuleren en vervolgens te bufferen. Je zonnecollectorsysteem functioneert daarmee ook als een batterij voor warm water.’

Meer besparen, minder onderhoud

Gemiddeld vermindert een zonneboiler je warmwaterkosten met 35 tot 40 procent. Dit kan, afhankelijk van je gebruik, oplopen tot duizenden euro’s per jaar. De terugverdientijd van een zonneboiler ligt meestal tussen de 15 en 20 jaar en is daarmee relatief hoog ten opzichte van zonnepanelen, maar daar staat tegenover dat een zonneboiler gerust 30 jaar meegaat en minder onderhoud nodig heeft. Daarnaast kun je een zonneboiler combineren met een bestaande verwarmingsbron, zoals een cv-ketel of warmtepomp.

Groen blad met stekker

Schone energie

Omdat je met een zonneboiler gebruikmaakt van een schone energiebron voor het verwarmen van water, ben je minder afhankelijk van het fossiele aardgas. Het doel van de Rijksoverheid is om tegen 2050 alle bedrijfspanden van het gas af te hebben; een zonneboiler is een goede eerste stap in die richting. Afhankelijk van je verbruik kun je tot duizenden m3 aan gas per jaar besparen. Daarnaast verminder je je CO2-uitstoot en draag je zo bij aan een beter milieu.

Geen last van netcongestie

In tegenstelling tot sommige andere oplossingen kun je altijd een zonneboiler installeren en daar profijt van hebben, zo vertelt Van Dijk: ‘Veel bedrijven hebben te maken met netcongestie, waardoor het niet meer mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen of om energie terug te leveren aan het energienetwerk als je al zonnepanelen hebt. Zonnecollectoren daarentegen richten zich op het minderen van gasverbruik. Zo kan je toch stappen zetten om te verduurzamen.’

Past een zonneboiler bij jouw bedrijf?

Een belangrijke afweging bij deze vraag is de benodigde investering. De concrete prijs is afhankelijk van de omvang van je project en de installatie: een vlakkeplaatzonnecollector is doorgaans voordeliger dan buizen, maar met laatstgenoemde kun je weer meer besparen. Als je warm water gebruikt in je bedrijfsprocessen, dan liggen de installatiekosten hoger. Houd daarnaast rekening met periodiek onderhoud ter hoogte van enkele honderden euro’s elke 5 à 10 jaar.

Munten met euroteken

PVT-oplossing als alternatief voor een zonneboiler?

Men verwart regelmatig een zonneboiler met PVT-panelen. Deze systemen zijn echter niet hetzelfde. Een PVT-paneel bestaat uit een zonnepaneel (PV) en een warmtewisselaar (T) en wordt gebruikt in combinatie met een warmtepomp of een cv-ketel. Deze oplossing biedt dus niet alleen warmte, maar ook elektriciteit.

De kosten van een PVT-oplossing liggen hoger dan die van een zonneboiler. De gemiddelde prijs is ongeveer 900 euro per m2 exclusief btw en plaatsing. Je profiteert dan zowel van warm water als elektriciteit en bespaart zodoende meer op je gas- en energieverbruik. Bovendien zijn het 2 systemen in 1, waardoor je minder ruimte nodig hebt op je dak. Het laatste – maar zeker niet minste – voordeel is de hogere energieopbrengst: PVT-panelen genereren ongeveer 40 procent meer energie dan standaard zonnepanelen, omdat ze zowel elektriciteit als warmte produceren.

Vergunningen en subsidies

Om een zonneboiler of PVT-oplossing te plaatsen heb je geen bijzondere vergunningen nodig. Wel is het, net zoals bij zonnepanelen, belangrijk om te controleren of je bedrijfspand een geschikte dakconstructie heeft. Een gesprek met de verzekeraar over eventuele aanvullende eisen voor het leggen van zonnecollectoren of PVT-panelen op je dak is daarom gewenst.

Als bedrijf kun je gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Het is hierbij belangrijk dat je de subsidie aanvraagt voor je een koopovereenkomst afsluit met de leverancier van de zonneboiler. De subsidiebedragen zijn gebaseerd op de jaarlijkse zonne-energiebijdrage uitgedrukt in kWh. De tarieven zijn als volgt:

● Apertuuroppervlakte (dit is de oppervlakte waardoor ongeconcentreerde zonstraling de collector binnendringt) van maximaal 5 m2: € 1,02

● Apertuuroppervlakte van minimaal 5 tot maximaal 10 m2: € 0,55

● Apertuuroppervlakte van meer dan 10 m2: € 0,28

Praktijkvoorbeeld: duurzame energiecentrale op bedrijfspand

De Rotterdamse ondernemer Fons Burger (70) is al even overtuigd van de voordelen van schone energie. Boven op het platte dak van zijn pand aan de Witte de Withstraat heeft hij zijn eigen duurzame energiecentrale laten installeren. Hij maakt gebruik van een PVT-oplossing, waarmee hij zowel warmte als elektriciteit genereert. Niet alleen hijzelf, maar ook de huurders in zijn pand van 7000 m2 profiteren van het systeem. ‘Zij hebben mazzel, want de prijs van mijn energie gaat niet omhoog. Ik kreeg een warmtewaarschuwing dat de verbruiksprijs van warmte 200 tot 250 procent ging stijgen in 2023. Deze kosten kunnen wij beperkt houden.’

Burger beschouwt het door Rabobank gefinancierde project als een win-winsituatie, waarmee hij niet alleen een besparing realiseert voor zichzelf en zijn huurders, maar ook investeert in de wereld van morgen. ‘Zo’n investering doe je ook voor de wereld. Als we zo doorgaan, blijft er niets meer over voor de generaties na ons. Dan is het over een jaar of dertig, veertig wel afgelopen.’

Zo financier je de investering

Bereken in 30 seconden wat de maandkosten zijn van je financiering voor verduurzaming.