Zonnepanelen met auto

Solar carports, iets voor jouw bedrijf?

Met een solar carport maak je slim gebruik van je bestaande parkeerruimte door groene stroom op te wekken en je klanten en medewerkers verschillende voordelen te bieden. Je leest hier wat het is, wat de voordelen zijn en of het past bij jouw onderneming.

Wat is een solar carport?

Een solar carport zorgt ervoor dat je jouw parkeerterrein kunt inzetten voor duurzame energievoorziening. Het omvat meer dan alleen een overkapping met zonnepanelen: ook de onderconstructie, fundering, aansluiting op het elektriciteitsnet en eventuele laadpalen en/of batterijsystemen voor energieopslag maken er deel van uit.

Illustratie elektrische auto opladen

Wat zijn de voordelen van een solar carport?

Een solar carport heeft verschillende voordelen die we hierna voor je op een rijtje zetten.

Eigen energie

Het grootste voordeel is dat je je eigen energie kunt opwekken en daarmee bespaart op elektriciteitskosten. Voor de beeldvorming: de gemiddelde elektrische auto verbruikt circa 3000 kWh per jaar. Een enkele parkeerplaats levert zo’n 2850 kWh per jaar op. Bij 50 parkeerplekken vertaalt dit zich naar een kleine 150 mWh per jaar, bij 100 parkeerplekken naar bijna 300 mWh. Solar carports zijn daarom vooral interessant voor bedrijven met een grote parkeerplaats, een hoog energieverbruik en een hoge doorstroom van parkeerders.

Deze opgewekte energie hoeft daarnaast niet over lange afstand getransporteerd of opgeslagen te worden, aldus Rabobankexpert Huib van Gorkom: ‘Via laadpalen kan de energie direct worden opgeslagen in auto’s en voorkom je een piek in het elektriciteitsnet.’ Door solar carports op deze manier in te zetten, ervaar je minder last bij mogelijke netcongestie.

Duurzame uitstraling

De zichtbaarheid van een solar carport geeft je bedrijf een duurzame uitstraling. Dit lijkt oppervlakkig, maar het biedt wel degelijk een concurrentievoordeel, zo meent Van Gorkom: ‘Solar carports geven een positieve look-and-feel aan je bedrijf. Als consumenten of partners zien dat jij er een duurzame bedrijfsvoering op nahoudt terwijl je buurman hier niets aan doet, met welk bedrijf zouden zij dan liever zakendoen?”

Illustratie van groene energiebronnen

Slim gebruikmaken van je ruimte

Met solar carports haal je meer uit je bedrijfsterrein. Ligt het dak van je bedrijfspand al vol met zonnepanelen – of is de dakconstructie niet geschikt om zonnepanelen te plaatsen – dan kun je jouw onderneming verder verduurzamen met behulp van solar carports. Als je de ruimte tot je beschikking hebt, dan kun je hiermee pieken in je energieverbruik voorkomen. Daar komt bij dat terwijl solar carports zonlicht omzetten in energie, ze er tegelijk voor zorgen dat de auto’s beschut staan. Dit is ideaal in de zomermaanden. Zo blijven de auto’s van de bezoekers lekker koel.

Past een solar carport bij jouw onderneming?

Solar carports zijn het rendabelst voor grote parkeerterreinen met een hoge doorstroom, zeker in combinatie met laadpalen en batterijen. Maar ook op kleinere schaal kan het installeren van solar carports een positief effect hebben op je onderneming.

Van Gorkom bevestigt dit: ‘Bedrijven besluiten ook solar carports aan te leggen als het financiële plaatje niet direct overtuigend is. Ze hopen meer klanten te werven, omdat men bij hen kan laden en bij de concurrent niet. En dat met groene stroom.’ Dit in combinatie met de toenemende focus op onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet en de mogelijkheid om klanten in de schaduw te laten parkeren, maken dat solar carports zeker de moeite waard zijn. Bovendien kunnen eigenaren van kleinere parkeerplaatsen de krachten bundelen en zo een groter terrein creëren waar de kosten gedeeld kunnen worden.

“Bijkomend voordeel van een solar carport is dat je voorloper bent op het gebied van verduurzaming, wat goed is voor je reputatie”

In bepaalde provincies, zoals Drenthe, Utrecht en Zuid-Holland, kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van solar carports. Een dergelijke subsidie dekt ongeveer 10 procent van de investering en is daarmee een aangenaam steuntje in de rug. Van Gorkom raadt vooral aan niet te lang te blijven hangen in de besluitfase: ‘Als je wacht totdat solar carports deel uitmaken van de wetgeving en verplicht worden, dan zullen de vraag ernaar en prijs flink stijgen. Dit is onder andere het geval in Frankrijk, waar sinds 2023 wetgeving stelt dat bedrijven met meer dan 80 parkeerplaatsen binnen 5 jaar een solar carport moeten hebben geïnstalleerd. Idealiter wil je deze vraag voor zijn.’

In Nederland is er wetgeving in de maak die voorschrijft dat bedrijven met meer dan 20 parkeerplaatsen verplichte laadinfra moeten aanleggen. Een goede aanleiding om eens door te rekenen of een solar carport interessant is. Want je eigen laadinfra wil je bij voorkeur voorzien van stroom via je eigen zonnepanelen en je moet sowieso aan de slag met je parkeerplaats, energiemanagement en netaansluiting.

Wat kost een solar carport?

De totale investering is afhankelijk van de omvang van het project. De prijs per stuk wordt lager naarmate de hoeveelheid parkeerplaatsen toeneemt. Hieronder vind je een indicatie van de mogelijke kosten:

1 parkeerplaats € 6.500 per stuk
10 parkeerplaatsen € 5.500 per stuk
50 parkeerplaatsen € 4.500 per stuk
2.000 parkeerplaatsen € 3.200 per stuk

Aan de slag

Als je interesse hebt in het installeren van solar carports, dan is het aan te raden om met meerdere aanbieders in gesprek te gaan, zodat je erachter kunt komen wat een dergelijke installatie voor jouw bedrijf zou kosten. Van Gorkom: ‘Als je daar niet uitkomt, dan biedt Rabobank maatwerkadvies aan via een aangesloten partner: Energieke Regio. Zij kunnen een doorberekening maken van het legplan, de investering en de terugverdientijd van de constructie, en helpen bepalen of het een interessante investering is voor jouw parkeerplaats. Een dergelijk advies kost 850 euro exclusief btw.’

Zo financier je de investering

Bereken in 30 seconden wat de maandkosten zijn van je financiering voor verduurzaming.