Rabobank

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Ben je ondernemer en wil je minder gas gaan verbruiken of van je Cv-ketel af? Als je investeert in milieuvriendelijke verwarmingsoplossingen zoals een warmtepomp of zonneboiler, wordt het nog interessanter om dat te doen door gebruik te maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie maakt de overstap naar duurzame verwarmingsinvesteringen net zo betaalbaar als de aanschaf van een nieuwe Cv-ketel. Maak de overstap naar duurzaam en maak gebruik van ISDE.

ISDE in het kort

    Voor warmtepompen, zonneboilers en kleine erfwindmolens Bij warmtepompen alleen subsidie voor warmtepompen met energielabel A++ (of beter). De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat waarin je investeert. Het aanvragen van ISDE kan in principe doorlopend (zolang het jaarbudget reikt).

ISDE: Voor wie?

De ISDE is bedoeld om zakelijke gebruikers te helpen bij het verduurzamen van hun productieproces, gebouw of te verhuren woning. Diverse investeringen komen voor deze subsidie in aanmerking.

Ben je bezig met plannen voor grotere projecten zoals bijvoorbeeld de investering in een industriële warmtepomp of het afvangen van CO2? Denk dan eens aan de SDE++.

ISDE: Waarvoor en hoeveel subsidie?

De hoogte van de subsidie is namelijk afhankelijk van het soort apparaat waarin je investeert. De zakelijke ISDE-regeling is beschikbaar voor 3 soorten investeringen: warmtepompen, zonneboilers en kleine erfwindmolens.

ISDE: De voorwaarden

Een aantal belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden:

    Vraag als zakelijke gebruiker altijd eerst de subsidie aan, voordat een koopovereenkomst wordt gesloten. Een warmtepomp of zonneboiler wordt geïnstalleerd in een gebouw/woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Wanneer aan de Energiebesparingsplicht moet worden voldaan dan is het niet mogelijk ISDE aan te vragen voor een warmtepomp. Het is niet mogelijk ISDE te combineren met andere subsidies. Komt de investering in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA)? Dan is er geen recht op ISDE.

ISDE: Aanvragen

Heb je je eHerkenning en het typenummer van apparaat dat je wilt aanschaffen bij de hand? En ken je de voorwaarden? Dan kun je de aanvraag starten bij RVO.

De RVO neemt je aanvraag in behandeling. Daar staat normaal gesproken 8 weken voor. Houd er rekening mee dat het wat langer kan duren, daarover word je schriftelijk geïnformeerd. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, heb je 12 maanden de tijd om het project af te ronden.

Rabobank

Even sparren?

Wil je doorpakken en serieus met verduurzamen aan de slag? Maak een gratis afspraak om je vragen te stellen aan een van onze adviseurs.

    Je spreekt een adviseur in een videogesprek of via de telefoon Je krijgt een scherper beeld van het aanvraagproces Je kunt je vragen stellen aan onze accountmanagers
phone

Hulp nodig?