Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Investeren in een duurzamer productieproces of gaslozeverwarming van je pand. Het staat wellicht al op je wensenlijst. Door slim gebruik te maken van subsidies en fiscale voordelen wordt het ook een stuk betaalbaarder. De ISDE kan je misschien helpen.

De ISDE in het kort

Voor warmtepompen en zonneboilers Zowel voor particulieren als voor ondernemers Tot eind 2023 ook voor kleine windturbines en zonnepanelen

ISDE: Voor wie?

Deze regeling is er zowel voor particulieren als voor ondernemers. De ISDE is een subsidie voor duurzame installaties zoals warmtepompen en zonneboilers in bestaande bedrijfsgebouwen. Ook investeringen in zonnepanelen en windturbines kunnen in aanmerking komen voor subsidie.

Ben je bezig met plannen voor grotere projecten zoals bijvoorbeeld de investering in een industriële warmtepomp of het afvangen van CO2? Dan biedt de SDE++ mogelijkheden.

ISDE: Waarvoor en hoeveel subsidie?

Er is geen standaard ISDE subsidie. De hoogte van de subsidie is namelijk sterk afhankelijk van het apparaat.

ISDE: De voorwaarden

Zoals bij elke subsidie gelden er voorwaarden. Dit zijn de belangrijkste om rekening mee te houden:

Vraag eerst de subsidie aan, voordat de koopovereenkomst wordt gesloten. Neem de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en/of windturbine binnen 24 maanden in gebruik na ontvangst van de subsidiebeschikking. De installatie moet in Nederland plaatsvinden door een installatiebedrijf. Het is niet mogelijk ISDE te combineren met andere subsidies. Komt de investering in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek? Dan is er geen recht op ISDE. Het is niet toegestaan om het apparaat binnen een jaar weer te verkopen.

ISDE: Aanvragen

Heb je je eHerkenning en het typenummer van apparaat dat je wilt aanschaffen bij de hand? En ken je de voorwaarden die voor de gewenste subsidie gelden? Dan kun je de aanvraag starten bij RVO.

De RVO neemt je aanvraag in behandeling. Daar staat normaal gesproken 8 weken voor. Houd er rekening mee dat het wat langer kan duren, daarover word je schriftelijk geïnformeerd. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, heb je 12 maanden de tijd om het project af te ronden.

Even sparren?

Wil je doorpakken en serieus met verduurzamen aan de slag? Maak een gratis afspraak om je vragen te stellen aan een van onze adviseurs.

je spreekt een adviseur in een videogesprek of via de telefoonje krijgt een scherper beeld van het aanvraagprocesje kunt je vragen stellen aan onze accountmanagers
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer