
Verduurzamen en subsidies
Dagelijks is in het nieuws waarom we moeten verduurzamen. Niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst is het verduurzamen van je woning belangrijk. Vanuit de overheid zijn er daarom verschillende subsidies beschikbaar gemaakt die het energiezuiniger maken van je woning aantrekkelijker maakt. Lees hier meer over de nieuwe en bestaande subsidies voor het verduurzamen van je woning.

Subsidies verduurzaming eigen woning 2022 - 2024
Het kabinet wil van 2022 tot en met 2024 subsidies beschikbaar stellen om het verduurzamen van de eigen woning beter betaalbaar te maken. Denk aan subsidies voor hybride warmtepompen of de isolatie van de woning. Het is vanaf 2023 mogelijk om als huisbezitter een subsidieaanvraag in te dienen als je vanaf 2 april 2022 één isolatiemaatregel hebt getroffen. Je krijgt dan 15% van de kosten terug, als je aanvraag voldoet aan de voorwaarden.
Aantrekkelijke (fiscale) regelingen
NIEUW 2023: Btw-tariefverlaging aanschaf en installatie zonnepanelen
Vanaf 1 januari 2023 geldt een 0% btw-tarief op zowel losse als in het dak opgenomen zonnepanelen. Huiseigenaren hoeven dan niet langer btw te betalen bij de aankoop van zonnepanelen. Nu betalen huiseigenaren nog 21% btw op zowel de aanschaf- als plaatsingskosten waarbij zij vervolgens weer een groot deel van de btw kunnen terugvorderen bij de Belastingdienst. Die omweg is dan niet meer nodig.
Belasting op zonnepanelen
Woningeigenaren kunnen de BTW over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen via de belastingdienst of via de installateur. Via onderstaande link vind je daarover meer informatie.
Verlaagd BTW tarief bij isoleren woning
Isoleer je de woning om deze energiezuiniger te maken, dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatiemateriaal onder een verlaagd btw-tarief van 9%.
Subsidies
Energiesubsidiewijzer
Of je in aanmerking komt voor één of meerdere subsidies is afhankelijk van factoren zoals woonplaats en eigenaarschap van de woning. De overheid heeft op internet een Energiesubsidiewijzer gezet. De subsidiewijzer geeft een overzicht van alle landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidies en leningen.
ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing)
Deze landelijke subsidie wordt aangeboden door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet.
Via de site van Rijksdienst Ondernemend Nederland kan je de hoogte van de subsidie berekenen en vind je een handig stappenplan voor het aanvragen ervan.
SVVE subsidie voor VvE's, woonverenigingen en wooncoöperaties
Voor VvE’s (vereniging van eigenaren), woonverenigingen en wooncoöperaties zijn er subsidies beschikbaar voor verduurzamingsmaatregelingen. Je kunt subsidie aanvragen voor isolatie of andere energiebesparende maatregelen, een warmtepomp, zonneboiler of bijvoorbeeld een centrale aansluiting op een warmtenet. Meer informatie over deze subsidie vind je op de site van Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO).
Heb je interesse in de subsidie SVVE? Neem dan contact op met RVO voor een gratis oriënterend gesprek. De adviseurs van RVO informeren je graag over de subsidievariant(en) en alle vervolgstappen.

Waar te beginnen?
Wil je ook graag aan de slag met het verduurzamen van je woning? Met de online HuisScan van homeQgo ontvang je gratis en eenvoudig een duurzaamheidsadvies voor jouw woning.
Benut ook jouw duurzame woonkans
Een duurzaam huis levert je veel op. Benieuwd hoe ook jij energiezuinig en duurzaam kunt wonen? Onze adviseurs die zijn opgeleid tot ‘Adviseur Duurzaam wonen’ helpen je tijdens een persoonlijk gesprek graag op weg.
Hulp nodig?
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.