De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in een nieuw bedrijfsmiddel dat duurzame energie toepast, energiezuinig is of de uitstoot van CO₂ reduceert? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee kun je tot wel 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Daarmee wordt het bedrag waar je belasting over moet betalen, lager. EIA levert gemiddeld 11% netto voordeel op. Naast je gebruikelijke afschrijvingen en een lagere energierekening.

De EIA in het kort

Voor bedrijfsmiddelen die op duurzame energie draaien, zuiniger zijn of de uitstoot van CO₂ reduceren Je kunt tot 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst Belastingbesparing op die kan oplopen tot 11%

EIA: Voor wie?

Deze regeling richt zich specifiek op ondernemers. Daarnaast kunnen overheidsorganisaties, stichtingen en verenigingen gebruik maken van de EIA als zij belastingplichtig zijn. De EIA biedt mogelijkheden in uiteenlopende sectoren, zoals de bouw, Food & Agri en industrie.

EIA: De bedragen

De EIA is een extra aftrekpost, die bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek komt. Je kunt 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Daarmee wordt het bedrag waar je belasting over moet betalen lager. Gemiddeld genomen levert de regeling een belastingvoordeel op van 11%.

EIA: De voorwaarden

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat de energie-investering (bedrijfsmiddel) voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Milieu- en Energielijst. Deze lijst wordt elk jaar opnieuw door de overheid vastgesteld.

Dat het bedrijfsmiddel voorkomt op de Energielijst is niet de enige voorwaarde om voor de EIA in aanmerking te komen. Een aantal andere voorwaarden zijn:

De investering is minimaal € 2.500 meldt de investering op tijd: de hoofdregel is binnen 3 maanden nadat de investeringsverplichting voor het bedrijfsmiddel is aangegaan. Het gaat om een nieuw bedrijfsmiddel Als er vergunningen en certificaten nodig zijn, dan moet je die bij de aanmelding kunnen laten zien

EIA aanvragen

Gebruik maken van deze regeling? Je kunt het hele jaar door investeringen aanmelden voor EIA. Maar zorg er wel voor dat je je aanvraag op tijd doet. Er gelden verschillende indientermijnen, afhankelijk van de investering. Waarvoor EIA wordt aangevraagd. Aanvragen van EIA is eenvoudig snel zelf te regelen. Ga naar de website van de RVO en doe de aanvraag.

EIA aanvragen via rvo.nl
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer