Rabobank

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Heb je plannen om te gaan investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Of plannen om duurzaam te gaan bouwen? Dan komen deze investeringen mogelijk in aanmerking voor de de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/ of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Bij de MIA gaat het om een fiscale aftrek tot 45% van de investeringskosten. Met de Vamil mag tot 75% van de investering worden afgeschreven op een willekeurig moment. Het totale belastingvoordeel kan oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

MIA/Vamil in het kort

    Voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken Bedrijfsmiddelen moeten op de milieulijst van RVO vermeld staan Een aanvraag moet binnen 3 maanden na de opdrachtverstrekking worden ingediend bij RVO Je kunt van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst Belastingbesparing die kan oplopen tot 14%

MIA/Vamil: Voor wie?

De MIA\Vamil stimuleert bedrijven om te investeren in duurzaam grondstoffen- en watergebruik en technieken om Co2-emissies naar lucht, bodem en water te verminderen voor de sectoren industrie, mobiliteit, landbouw en de bouw.

MIA/Vamil: Voor welke investeringen?

Investeringen in grondstoffenbesparing, duurzame landbouw, duurzame mobiliteit, ruimtegebruik, klimaat en lucht en de gebouwde omgeving die op de Milieulijst staan komen in aanmerking voor dit fiscaal voordeel. Bekijk de mogelijkheden per categorie:

MIA/Vamil: Wat levert het op?

Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaalt. Dit levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Door gebruik te maken van MIA en Vamil kan het belastingvoordeel netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

Je komt voor de MIA of Vamil in aanmerking als je investeert in bedrijfsmiddelen of technieken die op de Milieulijst staan en als deze voldoen aan de daarin gestelde eisen. Deze lijst is door RVO samengesteld.

MIA/Vamil: De voorwaarden

Ieder jaar publiceert de RVO een nieuwe Milieulijst. Je komt voor de MIA/Vamil in aanmerking wanneer je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen of technieken die op deze lijst staan.

Verder gelden deze algemene voorwaarden:

    De investeringskosten zijn minimaal €2.500 Het gaat om een nieuw bedrijfsmiddel Je beschikt over vergunningen en certificaten als de omschrijving op de Milieulijst dat voorschrijft Meld het bedrijfsmiddel binnen 3 maanden nadat je de verplichting tot aankoop bent aangegaan
Rabobank

MIA/Vamil aanvragen

Je kunt het hele jaar door investeringen aanmelden voor Mia \ Vamil. Dit is eenvoudig zelf te regelen via de RVO. Je krijgt vervolgens een ontvangstbevestiging. Bewaar die goed, want je hebt deze informatie nodig bij je belastingaangifte. De Belastingdienst beslist uiteindelijk of je voor de aftrekregeling in aanmerking komt. In sommige gevallen geeft de RVO daarover advies.

MIA/Vamil aanvragen

Je duurzame ambities financieren

Weet je al waarin je wilt investeren? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!

phone

Hulp nodig?