Twee mannen op het dak met zonnepanelen op de achtergrond

7 investeringen om de energierekening van je bedrijf te verlagen

Als ondernemer met een eigen pand zoek je steeds nieuwe manieren om te besparen op je energierekening. Lees meer over kleine en grote duurzame investeringen en mogelijkheden rondom subsidies en financiering.

Heb je geen eigen pand, maar huur je?

lamp_idee

Duurzame investeringen, van klein naar groot

1. Led-verlichting

De led-lamp is ruim 90 procent zuiniger dan de standaard gloeilamp. Daarom bespaar je met led-verlichting direct – en op een simpele manier – op je elektriciteitsrekening. De kosten van het vervangen van je huidige lampen zijn beperkt, en je begint direct met besparen. Hou bij je keuze rekening met de gewenste warmte van de lamp, de mogelijkheden om te dimmen en het energielabel. Led-lampen kunnen onderling flink verschillen in energieverbruik.

2. Je klimaatsysteem goed afstellen

Door het klimaatsysteem in je pand goed af te stellen verbruik je nooit meer dan strikt noodzakelijk is – en zullen de energiekosten gaan dalen. Stel bijvoorbeeld het systeem zo in dat het niet al veel te vroeg op de dag begint met opwarmen, of dat het in het weekend gewoon uit staat als er toch niemand aanwezig is.

3. Isolatie

Het isoleren van muren, het dak en zelfs de buizen in de installatieruimte zorgt ervoor dat warmte beter vastgehouden wordt. Hierdoor koelt je pand minder snel af en heb je dus minder energie nodig om het warm te krijgen – en te houden.

4. Dubbel- of driedubbel glas

Eigenlijk ook een soort isolatie maar dan met glas, dat de warmte veel beter binnen houdt. Bijkomend voordeel: het glas werkt ook als een uitstekende geluiddemper. Mocht er buiten gewerkt worden, dan heb je daar een stuk minder last van.

5. Warmtepompen

Veel ondernemers maken de komende jaren de overstap van aardgas naar een duurzame warmtebron. De snelste manier is de overstap naar een hybride warmtepomp. Je bent daarmee niet volledig van het aardgas af, maar bespaart wel tot 70 procent op je gasverbruik zonder eerst ingrijpend te hoeven verbouwen. Er zijn verschillende opties voor een elektrische warmtepomp.

6. Zonnepanelen

Steeds meer ondernemers stappen over op zonnepanelen. Door te ondernemen op zonne-energie krijg je grip op je energierekening én werk je mee aan een duurzamere toekomst. Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw bedrijf? Via deze link helpen je graag op weg.

7. Sedumdak

Een dak met begroeiing van sedums – dat zijn vetplantjes die prima tegen de elementen kunnen. Een sedumdak zorgt ervoor dat het dak minder snel opwarmt en je pand koeler blijft. Daarnaast vangt het water op dat hergebruikt kan worden voor het toilet. Ander bijkomend voordeel: het dempt het geluid.

Zo pak je het aan

De simpele én stevige investeringen zijn nu helder, de volgende vraag is: hoe kun je deze investeringen het beste doen? Alles in één keer, of juist stap voor stap? Volgens Bianca van Dijk, themamanager Energietransitie bij Rabobank, is hier een eenvoudig antwoord op. “Neem het mee in je onderhoudsplan”, adviseert ze.

“Veel bedrijven hebben een planning van vijf tot tien jaar waarin staat hoe het onderhoud eruitziet. Dus, ga je je dak doen? Neem de isolatie mee. Zijn de kozijnen toe aan een beurt? Zorg gelijk voor dubbelglas. Dat soort kleinere dingen kun je gelijk meenemen.”

Een thumbnail voor Rabo Helpt

Subsidies en financieringsmogelijkheden

Dankzij de gemaakte klimaatafspraken en het Energielabel C waaraan kantoor- en bedrijfspanden moeten voldoen, zijn er de nodige financieringsmogelijkheden en subsidieregelingen waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Dit betekent dat bedrijfskapitaal beschikbaar blijft voor de bedrijfsvoering en Rabobank helpt ondernemers natuurlijk graag verder.

Van Dijk: “Meestal financieren we het mee als onderdeel van de bedrijfshypotheek. Het helpt altijd om contact op te nemen met Rabobank om de mogelijkheden te bespreken. Ook helpen we je graag door het woud van fiscale regels en subsidiemogelijkheden.”

Zo financier je de verduurzaming van je pand

Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken snel online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je financieringsaanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.

Rabobank

Je bedrijfspand verduurzamen?

Als je je pand wil verduurzamen, komt er veel op je af. Kom je in aanmerking voor subsidies? Wat zijn je opties als je een bedrijfspand huurt? En hoe kom je eigenlijk aan financiering? Iris en Henk gingen je voor en delen hun ervaringen en tips.

phone

Hulp nodig?