Monteur van zonnepanelen

Zonnepanelen zakelijk: dit zijn de subsidies en fiscale regelingen

De overstap naar duurzame energie is een stuk aantrekkelijker door verschillende subsidies en regelingen waarmee je financieel voordeel kunt behalen. Maar welke regelingen zijn er nu precies, en wanneer zijn ze voor jou van toepassing?

Het verschil tussen klein- en grootverbruikers

Allereerst kun je als ondernemer niet zomaar aanspraak maken op iedere subsidie. Je moet eerst bepalen of je klein- of grootverbruiker bent. Bianca van Dijk, themamanager Energietransitie van Rabobank, illustreert het verschil: “De kleinverbruiker gaat tot 3x80A. Daarnaast weet je dat je kleinverbruiker bent als je maar één energierekening krijgt, net als bij een particulier. Grootverbruikers krijgen twee rekeningen: een van de netwerkbeheerder en een van de energieleverancier. De aansluiting is tevens hoger dan 3x80A.”

Kleinverbruiker
Aansluiting zoals thuis Elektriciteitsaansluiting is hoger dan 3x80 ampère Eén rekening van de energieleverancier
Grootverbruiker
Elektriciteitsaansluiting is minimaal 3x80 ampère Aparte rekeningen van energieleverancier en netbeheerder

Subsidie voor kleinverbruikers: ISDE

Er is maar één subsidie die zich specifiek richt op de aanschaf van duurzame bedrijfsmiddelen, zoals zonnepanelen. Het gaat om de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Die subsidie is in het leven geroepen voor ondernemers die hun gebouw willen verduurzamen met zonnepanelen. Voor 2022 is het subsidiebudget 290 miljoen euro.

Je moet voor de ISDE een kleinverbruikersaansluiting (<3x80A) hebben en het jaar vóór de aanvraag minimaal 50.000 kWh stroom hebben verbruikt. De ISDE heeft daarom maar een kleine doelgroep, aldus Bianca van Dijk, themamanager Energietransitie van Rabobank:

Subsidie voor grootverbruikers: SDE++

Een andere populaire subsidie is de Stimulering Duurzame Energieproductie & Klimaattransitie. Dit is een subsidie voor grootschalige hernieuwbare energieprojecten. Alleen ondernemers met een grootverbruikersaansluiting (>3x80A) komen hiervoor in aanmerking. Het budget voor 2022 is 13 miljard euro en daalt in 2023 tot 5 miljard euro.

De SDE++ is een zogeheten exploitatiesubsidie: je ontvangt subsidie voor de zonne-energie die je opwekt. De overheid vergoedt hiermee het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie. De subsidie wordt vijftien jaar lang toegekend.

Van Dijk: “Je krijgt gedurende die periode een gegarandeerde minimumprijs voor je stroom. Door die minimumprijs kan je business case niet zomaar omvallen. Stel dat de stroomprijs in een jaar zakt naar 6 cent en de SDE++ geeft 9 cent, dan krijg je 3 cent extra terug.”

Subsidie voor scholen, zorginstellingen en monumenten: DUMAVA

Tot slot bestaat ook de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed. De DUMAVA is speciaal bedoeld om eigenaren van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, zorginstellingen of rijksmonumenten, tegemoet te komen in de kosten om te verduurzamen. Je kunt hiermee per aanvraag maximaal 2,5 miljoen euro krijgen. Het subsidiebudget is 150 miljoen euro voor de looptijd van 3 oktober 2022 tot 31 december 2023.

Illustratie van een munt die stuitert

Zo vraag je subsidie aan

Wie subsidie aan wil vragen voor de zakelijke aanschaf van zonnepanelen, is bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan het juiste adres. Aanvragen kan op de website van de RVO. Na het indienen van de aanvraag kan het tot dertien weken duren voordat je een beschikking krijgt. De RVO kan die periode eenmalig verlengen met nog eens dertien weken. Wanneer er subsidie wordt toegekend, moet hiervan binnen twaalf maanden gebruikgemaakt worden. Bij ontvangst van een negatieve beschikking heb je tot zes weken de tijd om bezwaar en beroep in te dienen.

Wil je subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen, zorg dat je er dan snel bij bent. Voor iedere subsidie is een jaarlijks budget vastgesteld dat niet overschreden kan worden. Zodra dit budget is bereikt, worden er dat jaar geen subsidieaanvragen meer in behandeling genomen en moet je tot het volgende jaar wachten. Houd hiervoor de site van RVO daarom goed in de gaten.

Zo financier je zonnepanelen bij Rabobank

In de meeste gevallen is financial lease een aantrekkelijke optie. Via de online aanvraag krijg je binnen enkele minuten een indicatie van je maandbedrag en kun je dit direct aanvragen. Kies bij leendoel voor 'Bedrijfsmiddel'. Heb je een financiering voor vastgoed met overwaarde? Dan kan een zakelijke lening gunstiger zijn. Kies dan ‘Onroerend goed’ als leendoel.

Bereid je voordeel uit met deze fiscale aftrekposten

Meer voordeel om de kosten van zonnepanelen te drukken vind je in de vorm van een aantal fiscale aftrekposten. Die helpen je geld te besparen, aldus Van Dijk. “Stel dat je een miljoen euro winst maakt en een ton aan zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan kun je een gedeelte van die investering aftrekken van de winst. Je hoeft over dat bedrag geen winstbelasting te betalen.” Onderstaande regelingen kun je, mits je aan de voorwaarden voldoet, combineren om het effect te vergroten.

Energie-investeringsaftrek (EIA): Met de EIA kunnen ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie financieel voordeel pakken. Voor 2022 is de aftrek 45,5 procent. Kleinschaligheidsaftrek (KIA): De KIA is ontworpen om investering in nieuwe bedrijfsmiddelen te stimuleren. Je kunt deze regeling dus gebruiken voor je zonnepanelen. Je mag tot 28 procent van de investering aftrekken van de winst. Milieu-investeringsaftrek (MIA): Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek tot 45% van het investeringsbedrag. Dit komt nog boven op de gebruikelijke investeringsaftrek. Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL): De Vamil wordt doorgaans gecombineerd met de MIA en is eveneens gericht op de investering in nieuwe bedrijfsmiddelen. De Vamil maakt het mogelijk om tot 75 procent van de investeringskosten af te schrijven, nota bene op een moment dat je zelf mag bepalen.

Salderingsregeling en btw-teruggaaf

En dan zijn er nóg twee manieren om financieel voordeel te pakken als je zonnepanelen wilt aanschaffen. Het gaat om de volgende wegen:

Salderingsregeling: Mogelijk gebruik je niet alle zonnestroom die je zelf opwekt. Met de salderingsregeling kun je geld terugkrijgen voor de stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Je kunt dit wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het net. De regeling wordt afgebouwd vanaf 2025, waarna je ieder jaar telkens iets minder kunt salderen. Vanaf 2031 kun je niet meer salderen. Btw-teruggaaf: Het is als vanzelfsprekend mogelijk om de btw terug te krijgen over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen. Dit gebeurt gewoon op de gebruikelijke manier: je vraagt het terug op het moment dat je aangifte doet. Dit verdwijnt per 1 januari 2023.

Wanneer is het beste moment om zonnepanelen aan te schaffen?

Van Dijk ziet de salderingsregeling als belangrijk argument om tijdig zonnepanelen aan te schaffen. “Hoe eerder je instapt, hoe groter het voordeel. Zodra de salderingsregeling stopt, heb je de zonnepanelen mogelijk al terugverdiend en is alles extra wat je krijgt. Daarnaast wordt de SDE++ elk jaar minder. Als je hiervan gebruik wilt maken, moet je het dus nu aanvragen om er zoveel mogelijk profijt van te hebben. Bovendien gaan de prijzen van zonnepanelen juist omhoog, terwijl subsidies voornamelijk afnemen. Daarom zou ik als ondernemer nu starten.”

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer