Kennismakers over crowdfunding en andere financieringsvormen

Je hebt als ondernemer verschillende opties om je bedrijf te financieren. Dat ontdekten ook Thomas en Dave. Dave heeft een horecabedrijf en zette een bierbrouwerij op. In moeilijke tijden wist hij er met een crowdfundingsronde bovenop te komen. Thomas is mede-eigenaar van een camping die hij samen met zijn compagnons met eigen middelen is gestart. Nu staan ze op het punt om een investeerder aan te trekken. Ze gaan in gesprek over financieringsvormen en de voor- en nadelen die daarbij komen kijken.

Crowdfunding of een andere financiering

Investeren in je bedrijf is misschien wel één van de spannendste onderdelen van het ondernemerschap. Dave kon met zijn horecabedrijf en bierbrouwerij (waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ervaring op kunnen doen) op veel sympathie rekenen. Hij wist met crowdfunding zijn bedrijf verder te helpen. Dat beviel zo goed, dat hij nu denkt aan een nieuwe ronde. Thomas wikt en weegt nog welke financiering hij zal kiezen om zijn camping verder uit te breiden. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs, want tot nu toe is hij ver gekomen met eigen middelen. Er zijn heel wat manieren om je groeiambities te financieren. Welke het wordt? Door eerst zelf onderzoek te doen, maak je uiteindelijk een betere keuze.

Vergroot je kansen op een financiering

Nieuwe financieringsvormen zoals lease of crowdfunding verlagen de drempel tot een financiering. Daarnaast is het voor de bank een stuk gemakkelijker om een financiering te geven als de overheid ook een deel van de financiering voor haar rekening neemt. Op deze manier maak je de kans op succes zo groot mogelijk. Tip: zorg voor een goede cashflow. Dat geeft ruimte om een buffer op te bouwen en zelf te investeren. Hou je liever je eigen geld achter de hand? Dan laat je met je goede cashflow zien dat je de rente en aflossing van een nieuwe lening kan betalen.

Wist je dat...

het voor de bank een stuk gemakkelijker is om ‘ja’ te zeggen tegen je plan als de overheid ook een deel van de financiering voor haar rekening neemt. Bovendien is de kans aanwezig dat je dan een lagere rente betaalt. We kijken graag met je mee of je voor zo’n overheidsregeling of subsidie in aanmerking komt.

Kennismakers

In Kennismakers helpen ondernemers elkaar om zaken anders aan te pakken. Ze delen tips, ervaringen en praten over uitdagingen. Waarin lijken ze op elkaar? En wat doen ze anders? De kennis van de één, helpt de ander verder.

Risico's in kaart brengen

Dave en Thomas beseffen dat elk financieringsplan om verder te vernieuwen en te groeien voor- en nadelen heeft. Het betekent goede prognoses maken en risico’s afwegen. Thomas weet namelijk uit ervaring dat het ook fout kan gaan. Daarom legt hij samen met zijn zeven compangnons de verschillende scenario’s op tafel, zodat ze alle opties kunnen afwegen. Bij het maken van die afweging kun je niet zonder een begroting. Dit geeft financiele houvast en helpt je inschatten hoe je situatie er over een maand, kwartaal of jaar uitziet.

Ook handig om te weten

Goed isoleren, energie opwekken of elektrisch rijden? Je kunt als ondernemen niet meer om verduurzamen heen. Maar duurzame investeringen kosten in de meeste gevallen ook geld. Lees er hier meer over.

Dave

Dave heeft een horecabedrijf in het historische Fort Westoever in Den Helder. Daarbij zit een volwaardige brouwerij waar hij zijn eigen bier Helderse Jongens brouwt. In het café ernaast heb je zicht op het brouwproces. Dave doet op een hectare land naast het fort aan eerlijke landbouw. Jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen ervaring opdoen in zijn bedrijf.

“Als je een bepaald percentage zelf inbrengt, is het makkelijker een investeerder mee te krijgen”

Thomas

Thomas is mede-eigenaar van camping De Lievelinge in de Betuwe. De camping is een initiatief van acht bevriende en bevlogen ondernemers. Thomas biedt een mix van klassiek kamperen met een tent, caravan of camper. Maar ook zeventig seizoensplekken met bijzondere plekken om te overnachten zoals een boot en een oude SRV-wagen. De Lievelinge moet een creatief bolwerk zijn voor avonturiers van alle leeftijden.

“We hebben een groot publiek opgebouwd van vaste liefhebbers van de camping, dus misschien moeten we gaan crowdfunden”

phone

Hulp nodig?