De begroting: alles over het zakelijke financiële plan

Het maken van een begroting geeft je als ondernemer meer financiële houvast en helpt je een financieringsaanvraag stevig te onderbouwen. Maar hoe maak je een goede begroting en welke varianten zijn er? Lees het in minder dan 3 minuten.

Stapel muntjes

Wat is een begroting?

Een begroting is een overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Zo kun je inschatten hoe je financiële situatie er over een maand, kwartaal of jaar uitziet. Een begroting wordt daarom ook wel financiële prognose genoemd. De begroting is onderdeel van je financieel plan en toont aan of je ondernemingsplan financieel haalbaar is. Je kan de begroting dan ook gebruiken als je een financieringsaanvraag doet.

De meeste bedrijven maken in ieder geval een begroting voor het komende jaar. Wil je snel bij kunnen sturen, dan kan je ook werken met maandbegrotingen.

Welke soorten begrotingen zijn er?

Er zijn 4 soorten begrotingen. Deze zijn onderdeel van je financieel plan. De liquiditeits- en exploitatiebegroting zijn voor elke ondernemer relevant. Of je ook een investerings- en financieringsbegroting wil opstellen, hangt af van de vraag of je de komende tijd gaat investeren.

Illustratie laptop

Je administratie altijd up-to-date?

Met Rabo Inzicht weet jij hoe je bedrijf ervoor staat: toen, nu én straks. Met slimme analyses van jouw inkomsten en uitgaven houd je controle over je cashflow en ken je je toekomstkansen.

Nog meer inzicht? Kijk vooruit met de saldovoorspeller

Waarom heb je een begroting nodig?

Sommige ondernemers zijn sceptisch als het over begroten gaat. De toekomst is nu eenmaal lastig te voorspellen. Toch heeft het wel degelijk zin om hier tijd in te steken. Een begroting laat namelijk zien of je plannen voor de komende tijd financieel haalbaar zijn. Blijkt dat niet het geval? Dan vertelt een begroting waar het knelt. Andere voordelen:

    Het wordt in één klap duidelijk wat er binnenkomt en hoeveel er uitgaat Je weet snel hoeveel cash je nodig hebt Overzicht maakt het makkelijker om geld te besparen Je kunt een financieringsaanvraag steviger onderbouwen

Kortom, een begroting geeft meer zekerheid over de financiële toekomst van je bedrijf

Persoonlijk gesprek

Sparren met een accountmanager

Jouw plannen al in een vroeg stadium bespreken met een accountmanager? Dat kan! Maak een afspraak om telefonisch of via een videogesprek met ons te sparren.

Lees meer

Lees tips, handige artikelen en bekijk praktijkvoorbeelden van andere ondernemers.

phone

Hulp nodig?