
Zo maak je in 4 stappen een exploitatiebegroting
Met een exploitatiebegroting maak je inzichtelijk welke omzet je minimaal moet halen om alle bedrijfskosten te dekken. Het is een belangrijk onderdeel van je financieel plan. Lees hier hoe je een exploitatiebegroting maakt en wat deze begroting voor jouw bedrijf kan betekenen.
Wat is een exploitatiebegroting?
Met een exploitatiebegroting laat je zien of je in een bepaalde periode winst of verlies denkt te maken. Vaak stel je de begroting op voor een periode van 1 tot 3 jaar. Je maakt een overzicht van je verwachte omzet en kosten. Zo weet je of je bedrijf de komende tijd winstgevend zal zijn.
Een exploitatiebegroting wordt ook wel resultatenbegroting genoemd. Het is een onderdeel van je financieel plan. Dit plan toetst de financiële haalbaarheid van je zakelijke ambities. Een financieel plan bestaat naast een exploitatiebegroting uit een:
Wat heb je aan een exploitatiebegroting?
Een exploitatiebegroting geeft je meer financiële duidelijkheid en inzichten. Ook wordt vrijwel altijd om een exploitatiebegroting gevraagd als je een financiering aanvraagt.
In de exploitatiebegroting wordt snel duidelijk hoe jouw kosten zich verhouden tot de verwachte omzet. Hou jij minder winst over dan je verwacht? Dan kan een exploitatiebegroting helpen om overzicht te geven en opties te ontdekken waar je op bij kan sturen.
Wat staat er in een exploitatiebegroting?
Op een exploitatiebegroting komen we 4 verschillende onderdelen tegen:

Even sparren?
Druk bezig met je financieel plan omdat je wil investeren? Dan is het soms fijn om eerst even te sparren. Hoe ver je ook bent met je investeringsplannen, wij denken graag met je mee over de financiering. Ook als je plannen nog niet helemaal concreet zijn.
Verschil tussen ontvangsten en opbrengsten
Bij ontvangsten stroomt er daadwerkelijk geld het bedrijf in, via de kas of op een bankrekening. Bij opbrengsten hoeft dat niet het geval te zijn. Dit gaat niet over het moment waarop het geld binnenkomt, maar over het moment waarop je het geld verdient
Verschil tussen uitgaven en kosten
Bij uitgaven stroomt er daadwerkelijk geld het bedrijf uit, via de kas of van een bankrekening. Bij kosten hoeft dat niet het geval te zijn. Dit gaat niet over het moment waarop het geld het bedrijf uitstroomt.
Een exploitatiebegroting in 4 stappen
Stap 1
Maak een verwachting van de omzet voor de 2 tot 3 jaar die komen gaan. Die bereken je al volgt:
Verkoopprijs x verwachte afzet. Werk je met een uurtarief? Dan bestaat je verwachte afzet uit het aantal uren dat je denkt te kunnen verkopen.
Stap 2
Bepaal de inkoopkosten en trek die van je omzetverwachting af. Dit kunnen grondstoffen zijn om een product te kunnen maken. Inkoopprijs × verwacht aantal in te kopen producten = verwachte inkoopkosten.
Stap 3
Nu je de brutowinst hebt bepaald, tel je alle andere zakelijke kosten bij elkaar op. Dit gaat onder meer over verzekeringen, huur van een bedrijfspand en personeel. Waardevermindering van bedrijfsmiddelen vallen onder het kopje afschrijvingen. Brutowinst - kosten = je bedrijfsresultaat.
Stap 4
Van het bedrijfsresultaat gaan nog belastingen af. Het bedrag dat je nu overhoudt is de nettowinst. Voor eenmanszaken gaat het om inkomstenbelasting, bv's en nv's betalen vennootschapsbelasting.
Meer interessante artikelen en tips
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.