7 kenmerken van een financieel duurzame bedrijfsvoering

Een financieel gezond bedrijf, daar streeft elke ondernemer naar. Zo blijven risico’s beter beheersbaar en kan je zaak nog jaren mee. Met deze 7 tips zorg je voor een financieel duurzame bedrijfsvoering.

1. Je administratie bijhouden

Voor veel ondernemers is dit een no-brainer, maar we moeten er toch mee beginnen. Een goede administratie is het belangrijkste instrument om financieel grip te houden op je bedrijfsvoering.

Zoals je wellicht weet, is elke ondernemer wettelijk verplicht om een administratie bij te houden. Bedrijven die hun financiële zaken goed geregeld hebben, doen dat elke week. Grotere bedrijven zelfs dagelijks. Een goede administratie bestaat in ieder geval uit:

    Verstuurde facturen Facturen van inkoop Transactieoverzichten Een kasadministratie Belastingafdrachten Reisgegevens auto en ov Contracten
Puzzel

2. De kosten in kaart brengen

Hoeveel omzet je ook boekt, als het geld er aan de achterkant net zo hard weer uitstroomt, houd je uiteindelijk weinig over. Kostenbeheersing is een belangrijk aspect voor bedrijven die zich financieel gezond mogen noemen. Je kunt hierbij het onderscheid maken tussen directe kosten en indirecte kosten

    Directe kosten: kosten die je direct kunt toewijzen aan je product, zoals inkoopwaarde. Indirecte kosten: kosten die niet direct kunt toewijzen aan je product, zoals sponsoring.

Het zijn vooral indirecte kosten die ondernemers nog wel eens uit het oog willen verliezen. Wie financieel in control is, houdt vooral dit lijstje voortdurend bij.

Lotte en Arnold over overzicht in uitgaven en inkomsten

Kennismakers

3. Je debiteurenbeheer organiseren

Je hebt een product geleverd of opdracht uitgevoerd. Nu wil je er zeker van zijn dat je daarvoor financieel wordt beloond, netjes binnen de afgesproken betaaltermijn. Financieel gezonde bedrijven hebben hun debiteurenbeheer goed georganiseerd en monitoren dagelijks de stand van zaken. Zo kunnen ze onmiddellijk in actie komen als een klant de factuur niet op tijd betaalt, met een herinnering bijvoorbeeld.

Lees ook: praktische tips voor slim debiteurenbeheer.

Opdrachtgevers die structureel te laat betalen is een risico voor je cashflow. Benieuwd wat de gemiddelde snelheid is waarmee jouw klanten betalen? Bereken dan het gemiddeld debiteurensaldo door de omzet te delen en vermenigvuldig dit getal met 365 dagen.

Debiteuren: € 100.000

Omzet € 1.500.000

€ 100.000 / € 1.500.000 x 365 = 24,33 dagen.

Lees ook: Sneller geld op je rekening, zo doen deze ondernemers dat

4. Werken met een liquiditeitsbegroting

Een belangrijke voorwaarde om financieel in control te blijven, is dat je als ondernemer niet voor verrassingen komt te staan. Een voorbeeld: je moet een fors bedrag aan inkomstenbelasting betalen terwijl je daar niet voldoende geld voor op de rekening hebt staan.

Met een liquiditeitsbegroting houd je voortdurend grip op je financiële situatie. Je weet dan bijvoorbeeld precies wanneer je bepaalde rekeningen moet betalen, op welk moment de btw-deadlines verstrijken en wanneer je een investering kunt doen.

Geldzak

5. Financiële kengetallen gebruiken

Omzet en winst zijn belangrijke cijfers, maar staar je er niet blind op. Er zijn voorbeelden van bedrijven met indrukwekkende omzetten die toch failliet gingen. Slimme ondernemers gebruiken financiële kengetallen om te monitoren hoe hun bedrijf er daadwerkelijk voorstaat.

    Heb ik voldoende werkkapitaal? Dat is het geld dat nodig is om de dagelijkse operatie draaiende te houden. Heb ik voldoende liquiditeit? Dit kengetal vertelt of je aan je kortlopende betaalverplichtingen kunt voldoen. Ben ik solvabel genoeg? Solvabiliteit gaat over je lange termijnverplichtingen en zegt iets over de vraag of je in staat bent om alle schulden terug te betalen.

6. Tijdig de jaarcijfers deponeren

Als nv of bv ben je wettelijk verplicht om jaarcijfers te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Er zijn bedrijven die dat structureel te laat doen. Dit wekt weinig vertrouwen bij leveranciers en klanten. Ze zullen daardoor iets meer op hun hoede zijn om zaken met je te doen. Financieel gezond beleid voeren betekent dus ook dat je op tijd de jaarcijfers deponeert.

7. Blijven evalueren

De cijfers monitoren is één, door ervan te leren ga je nog een stap verder. Bedrijven die daarin slagen, leggen de basis voor een financieel stabiele toekomst. Het helpt je namelijk om betere beslissingen te nemen. Ingrijpen als een bepaalde kostenpost onevenredig hoog blijkt, om maar eens wat te noemen. Dit zijn vragen die ondernemers zich kunnen stellen:

    Hoe hoog zijn mijn personeelskosten in verhouding tot de omzet? Welke producten zijn het meest winstgevend? Wie zijn mijn 5 beste klanten? Bij welke klanten loopt de omzet juist terug? In welke maanden is de omzet traditioneel hoger?

Gratis e-book met praktische tips

Het e-book ‘Grip op je bedrijf’ helpt je grip te krijgen op de financiën van je onderneming. Zo lees je onder meer:

    Hoe je je werkkapitaal verbetert Hoe je voor extra financiele ruimte zorgt Hoe andere ondernemers omgaan met financiële uitdagingen
phone

Hulp nodig?