Financieel inzicht: de basis voor een succesvol bedrijf

Financieel inzicht is één van de belangrijkste voorwaarden voor succesvol ondernemerschap. Zo blijf je voortdurend in control en ben je beter bestand tegen onverwachte situaties. Hoe goed ken jij de getallen van je bedrijf?

Financieel inzicht

Het bedrijf draaiende houden. Klanten blij maken. Maar ook zoiets als een crisis overleven. Dat is waar veel ondernemers elke dag mee bezig zijn. De administratie bijhouden of een financiële analyse opstellen, staan meestal minder hoog op het verlanglijstje. Toch is financieel inzicht in je eigen onderneming ontzettend belangrijk.

Digitaal geld overmaken

De boekhouder kijkt pas achteraf

'Maar daar heb ik toch mijn boekhouder voor?' Dat argument wordt vaak gebruikt en deels klopt het ook. Een boekhouder is er om je btw-aangifte te doen en in ieder geval het jaarverslag op te maken. Waarschijnlijk bespreek je met deze specialist de kwartaal-, halfjaar- of jaarcijfers.

Daarbij kijk je dus steeds terug, naar hoe je bedrijf de afgelopen periode heeft gepresteerd. Dat is zeker zinvol, maar niet voldoende. Je moet namelijk snel kunnen inspelen op nieuwe, onverwachte ontwikkelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de corona-crisis. Je hebt dan simpelweg niet de tijd om pas drie maanden later over de consequenties te gaan nadenken.

Ellyne over financieel inzicht met de Rabo App

Kennismakers

Financieel grip

Financieel inzicht betekent dat je voortdurend in de gaten blijft houden hoe je bedrijf er op dat moment voorstaat. Wat er binnenkomt, wat je moet betalen en hoeveel er overblijft. Uit het KVK-onderzoek ‘Grip op de tent: ondernemers over hun financieel inzicht’ blijkt dat er een verband is tussen het financiële kennisniveau van ondernemers en het succes van hun bedrijf. Ondernemers die in staat zijn om de cijfers te lezen, presteren vaak beter dan collega's die dat niet kunnen.

Financieel in control zijn biedt een aantal belangrijke voordelen:

1. Input voor belangrijke beslissingen

Kan ik een nieuwe auto kopen? Moet ik gaan snijden in de kosten? Er zijn ondernemers die dit soort belangrijke beslissingen nemen op gut feeling, maar slimmer is het om hierbij af te gaan op financiële kengetallen. Die geven je de juiste informatie en zijn daarmee een belangrijke bron voor zakelijke beslissingen.

2. Financiële risico's in kaart

Financieel inzicht leert je om vooruit te kijken. En wie dat kan, ziet mogelijke risico's sneller op zich afkomen. Een omzetdip in de zomer bijvoorbeeld. Je kunt dan tijdig bijsturen met het opbouwen van een financiële buffer.

3. Grip op cashflow

Eén van de aspecten van financieel inzicht is cashflow. Dat is het geld dat in en uit je bedrijf stroomt. Cashflow is een veel betere financiële graadmeter dan het saldo op je bankrekening. Het vertelt je bijvoorbeeld in hoeverre het financieel verantwoord is om een grote uitgave te doen.

Lees ook: Grip op je cashflow, de basis voor een financieel gezond bedrijf

4. Kosten onder controle

Elk bedrijf maakt kosten. Maar er zijn uitgaven die je gaandeweg een beetje uit het oog kunt verliezen. Vaak gaat het om indirecte kosten als marketing, abonnementen en sponsoring. Financieel inzicht zorgt ervoor dat je grip blijft houden op dit soort kosten, zodat ze niet onnodig hard oplopen.

Lees ook: 7 kenmerken van een financieel gezond bedrijf

Test je financiële inzicht

Hoe goed ken jij de cijfers van je onderneming? Beantwoord onderstaande 7 vragen met ja of nee. Heb je vaker dan 3 keer een nee ingevuld? Dan is het wellicht verstandig om je financiële kennis eens aan te scherpen.

  1. Ik begrijp de administratie en kan die zelf bijhouden
  2. Ik kan goed inschatten hoeveel geld mijn bedrijf de komende tijd gaat uitgeven
  3. Ik hou goed bij wanneer mijn debiteuren betalen
  4. Ik snap wat cashflow, liquiditeit en solvabiliteit betekenen
  5. Ik werk met begrotingen
  6. Ik reserveer steeds tijdig geld voor de belastingafdrachten en andere grote uitgaven
  7. Ik snap alles wat mijn boekhouder mij vertelt
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer