Grip op cashflow

Grip op je cashflow: betekenis en uitleg

Controle over de kasstroom of cashflow is één van de belangrijkste taken als ondernemer. Op deze pagina leggen we je uit wat cashflow is, wat het belang is van een gezond cashflow en wat het verschil tussen cashflow en winst is. Bekijk de video of lees op deze pagina hoe jij grip krijgt op cashflow en hoe je het kunt verbeteren.

Wat is cashflow?

Cashflow kun je één op één vertalen als kasstroom. Het is het verschil in het geld dat je ontvangt en het geld dat je uitgeeft in een bepaalde periode. Als jouw factuur wordt betaald, dan komt er geld op je rekening binnen. Betaal je een factuur van iemand anders, dan gaat er geld het bedrijf uit. Binnen het kasstroomoverzicht kennen we 3 verschillende soorten kasstromen:

    Operationele activiteiten Investeringsactiviteiten Financieringsactiviteiten

Cashflow versus winst

Verwar cashflow niet met winst en verlies.

    Je hebt een opdracht afgerond en stuurt een factuur. Die mag je meetellen als opbrengst bij het berekenen van de winst. Het geld staat alleen nog niet op je rekening. Het is dus nog geen inkomende geldstroom die je mag meetellen bij het berekenen van de cashflow. Een ander voorbeeld die het verschil aangeeft zijn afschrijvingen. Die mag je van de winst aftrekken, maar op je bankrekening gebeurt er feitelijk niks. Afschrijvingen tellen daarom niet mee als uitgaande geldstroom voor je cashflow.

De cashflow berekenen

Je kunt de cashflow ook berekenen. Bedrijven doen dit meestal over een wat langere periode, denk aan een maand of een kwartaal. De cashflow formule is relatief simpel: Cashflow = inkomsten - de uitgaven

    Je hebt in deze maand € 50.000 ontvangen Je hebt in deze maand € 45.000 uitgegeven Je cashflow in deze maand bedraagt € 5.000

Lees ook: cashflow verbeteren, hoe doe je dat?

Waarom grip op je cashflow houden?

Er zijn uitstaande opdrachten en nog te innen facturen. Er komen rekeningen aan en er wordt automatisch abonnementsgeld afgeschreven. Voor een klein bedrijf zijn die inkomsten- en uitgavenstromen vaak nog wel te overzien.

Anders wordt het wanneer je aan het groeien bent. Van 1 naar 20 medewerkers. Van 10 naar 100 rekeningen in de maand. En van 50 naar 500 facturen in het jaar. Dan kun je plotseling voor financiële verrassingen komen te staan. We schetsen dat aan de hand van een fictief voorbeeld:

    Twee grote klanten hebben je facturen nog steeds niet betaald De leveranciers willen ondertussen hun geld zien Binnen twee weken moet je een fors bedrag aan inkomstenbelasting betalen Ook de deadline voor de btw-afdracht nadert snel

Een negatieve cashflow

Als meer geld de onderneming uitgaat dan er binnenkomt, spreken we van een negatieve cashflow. Dat kan een keer gebeuren. De verkoopcijfers vallen deze maand een beetje tegen of je hebt net een grote investering gedaan.

Wat je wilt voorkomen is dat dit gedurende een langere periode blijft aanhouden. Dan kom je namelijk in een negatieve spiraal terecht. Er komt dan een moment waarop er te weinig geld op de rekeningen staat. Je kunt de uitgaven niet meer met eigen kapitaal voldoen en zult geld moeten lenen.

Cashflowprognose opstellen

Als ondernemer wil je koste wat kost voorkomen dat er een moment komt waarop je geld op blijkt. Met het opstellen van een cashflowprognose blijf je dat probleem voor. Een ander woord voor cashflowprognose is liquiditeitsbegroting.

Met een liquiditeitsbegroting krijg je als ondernemer een goed overzicht van je cashpositie. Doe echter wel reële voorspellingen, wees eerlijk over kosten en blijf de aannames voortdurend toetsen. Zo heb je een werkbare tool in handen waarmee je tijdig kunt ingrijpen als er financiële problemen dreigen. Krijg hier meer informatie over een liquiditeitsbegroting en een voorbeeld hiervan.

Kijk vooruit met de saldovoorspeller

Kijk alvast vooruit met de saldovoorspeller in Rabo Inzicht. Met deze financiële prognose weet jij beter of je moet bijsturen én of je kansen kunt grijpen voor de toekomst. Zoals investeren in een nieuw bedrijfspand of meer personeel.

phone

Hulp nodig?