Verschillen omzet, winst en cashflow

De belangrijkste verschillen tussen omzet, winst en cashflow

Omzet maakt nog geen winst. En winst maken wil niet automatisch zeggen dat je voldoende cashflow hebt. Hoe zit dat eigenlijk? Leer beter de verschillen tussen omzet, winst en cashflow, zodat je bedrijf er financieel sterker van wordt.

Omzet van je bedrijf

Als er één getal is dat veel ondernemers nog jarenlang onthouden, dan is dat waarschijnlijk de omzet van hun bedrijf. Het is de term voor alle inkomsten die de onderneming in een bepaalde periode heeft verdiend met de verkoop van producten en diensten. Omzet laat zich als getal makkelijk vergelijken met voorgaande jaren. Zo kom je er bijvoorbeeld snel achter of je groeit of juist iets krimpt.

De omzet is opgebouwd uit 2 componenten, namelijk omzet = prijs x afzet:

  De prijs, dat wat je voor je product of dienst vraagt. Dit kan ook uurloon zijn. De afzet, hoeveel je van die producten of diensten hebt verkocht. Dit kan ook het aantal uren zijn.

Omzet berekenen, een voorbeeld

Een trappenmaker rekent € 2.500 (ex btw) voor het maken en plaatsen van een trap. Hij verkocht het afgelopen jaar 60 trappen. Zijn omzet bedroeg (€ 2.500 X 60) € 150.000.

Er zijn 2 dingen waarmee je bij het bereken van de omzet rekening moet houden:

  De btw kun je buiten beschouwing laten. Ook als die wel op je factuur staat. Het maakt niet uit of de omzet al daadwerkelijk op je rekening staat. Stuur je in december nog facturen, maar zijn die voor het begin van het nieuwe jaar nog niet overgemaakt? Dan kun je die bedragen dus wel gewoon optellen bij de omzet van dit jaar. Wel zijn er een paar boekhoudkundige uitzonderingen op deze regel, zoals een forse vooruitbetaling.
calculator

Winst van je bedrijf

Omzet maakt nog geen winst. Het is een bekende ondernemersuitspraak die zeker hout snijdt. Je kunt nog zoveel omzet maken, uiteindelijk gaat het natuurlijk om het getal dat onderaan de streep staat. Winst is het bedrag dat overblijft als alle gemaakte kosten van de omzet zijn afgetrokken. Is dat bedrag minder dan € 0, dan maakt je bedrijf verlies.

Omzet en winst kunnen soms ver uit elkaar liggen. Een bedrijf maakt dan weliswaar veel omzet, maar heeft ook fors moeten investeren in grondstoffen, machines en marketing bijvoorbeeld. Dan blijft er relatief weinig winst over.

De trappenmaker boekt een omzet van € 150.000. Daarvoor heeft hij wel voor € 60.000 euro aan hout en ander materiaal moeten inkopen. De kosten voor huisvesting en transport bedroegen het afgelopen jaar € 20.000. Zijn winst was (€ 150.000 - € 60.000 - € 20.000) € 70.000.

Brutowinst en nettowinst

Winst heb je in verschillende smaken. Zo is er de brutowinst, het bedrijfsresultaat en de nettowinst. Het verschil zit 'm vooral in de kosten die je wel of niet meerekent.

  Brutowinst
  Je rekent alleen de directe kosten mee die nodig zijn voor het product of de dienst. Denk aan grondstoffen, transport en machines.
  Bedrijfsresultaat
  Ook de indirecte kosten neem je mee. Dat zijn kosten die niet direct te maken hebben met je productieproces. Vaak worden die overhead genoemd. Voorbeelden zijn de kosten voor administratie, vergunningen, juridische bijstand, ICT en verzekeringen.
  Nettowinst
  Nu houd je ook rekening met belastingen, rente en dividend. De nettowinst is dus echt het bedrag dat onderaan de streep overblijft.
pension

Cashflow van je bedrijf

Cashflow is het verschil in geld dat je ontvangt en geld dat je uitgeeft in een bepaalde periode. Geld ontvang je door facturen die klanten betalen. In diezelfde periode gaat er ook geld van de bedrijfsrekening af, aan salarissen en de inkoop van grondstoffen bijvoorbeeld. Het verschil is zoals gezegd de cashflow, ook wel kasstroom genoemd. Cashflow = inkomsten - uitgaven

Grip op cashflow is één van je belangrijkste taken als ondernemer. Zo zorg je ervoor dat je de rekeningen kunt blijven betalen. Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan: grip op cashflow, de basis voor een financieel gezond bedrijf.

Cashflow en winst, zo zit dat

Cashflow is niet hetzelfde als winst of verlies. Het is belangrijk om dat goed te beseffen. Je hebt net kunnen lezen dat winst het bedrag is dat overblijft nadat de kosten zijn verrekend. Daarbij wordt niet gekeken of het geld ook al daadwerkelijk op je eigen rekening staat. Zo kan een bedrijf er op papier misschien goed voorstaan, maar heeft het moeite om de leveranciers te betalen.

Winst maken en toch een negatieve cashflow, dat kan dus. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld:

  De trappenmaker heeft in korte tijd 7 trappen gemaakt en geplaatst. Dat levert hem op papier een mooie winst op. De facturen zijn verstuurd, maar nog geen enkele opdrachtgever heeft betaald. Bij een paar klanten is de betalingstermijn zelfs al verstreken. De trappenmaker heeft net een nieuwe machine aangeschaft die hij moet afrekenen. Ook ligt er nog een forse naheffing van de Belastingdienst op zijn bureau.

Op papier maakt de trappenmaker winst. Hij heeft immers net 7 nieuwe trappen gemaakt en geplaatst. Het geld staat alleen nog niet op zijn rekening. Omdat er wel flinke uitgaven zijn, heeft zijn bedrijf een negatieve cashflow. Andersom kan natuurlijk ook. Je ontvangt in een bepaalde periode meer geld dan je uitgeeft, maar maakt evengoed verlies. In dat geval heb je zelf één of meerdere rekeningen nog niet overgemaakt.

Een negatieve cashflow hoeft niet direct een probleem te zijn, mits die periode niet te lang duurt. Anders komt je bedrijf mogelijk in financiële problemen. Alle reden dus om de cashflow goed te blijven monitoren.

Illustratie laptop

Je administratie altijd up-to-date?

Met Rabo Inzicht weet jij hoe je bedrijf ervoor staat: toen, nu én straks. Met slimme analyses van jouw inkomsten en uitgaven houd je controle over je cashflow en ken je je toekomstkansen.

Nog meer inzicht? Kijk vooruit met de saldovoorspeller
phone

Hulp nodig?