Vrouw is aan het werk aan de keukentafel

Btw berekenen met de btw-calculator

Als ondernemer moet je btw berekenen. Lees hier alles dat je moet weten over deze omzetbelasting. Met onze btw-calculator zet je altijd de juiste bedragen op offertes en facturen. Deze btw-calculator is ook handig bij je boekhouding en btw-aangifte.

Btw berekenen - calculator

Wat is btw?

Btw is de belasting die je betaalt over je omzet. Je berekent deze omzetbelasting door aan jouw klanten in de prijs van je goederen of diensten.

Btw-aangifte doen

Je doet op vaste tijden btw-aangifte, waarbij je de btw (terug)betaalt aan de Belastingdienst. Meestal gaat dit per kwartaal, maar dit kan ook per maand of per jaar. Btw die je zelf hebt betaald over zakelijke kosten, mag je in de meeste gevallen aftrekbaar maken.

Tip: zet de btw die je ontvangt op je zakelijke spaarrekening.

Btw-vrijstelling

In bepaalde gevallen heb je vrijstelling van btw. Bijvoorbeeld als je werkt in het onderwijs of als je kunst maakt. Vrijstelling is iets anders dan het 0%-tarief. Ontdek in dit artikel of jouw werk is vrijgesteld van btw.

Rabobank

Boekhouding en administratie

De boekhouding opzetten en bijhouden: het is niet de favoriete klus van de meeste ondernemers. Toch is het belangrijk om je bedrijfsadministratie goed te regelen.

Deze tips helpen je op weg.

Inclusief en exclusief btw berekenen

Het berekenen van een bedrag met of zonder btw kan voor sommigen lastig zijn. Het inclusief en exclusief berekenen van btw kun je eenvoudig met de calculator bovenaan de pagina.

Om je een beeld te geven van hoe de formule in de btw-calculator werkt, vind je hieronder wat rekenvoorbeelden.

Btw berekenen en administratie doen

Zelfs als je de administratie grotendeels uitbesteedt, kun je niet zonder basiskennis over de omzetbelasting. Als je btw-plichtig bent, ontvang je automatisch een btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Hiermee kun je btw-aangifte doen.

Als je jouw administratie automatiseert via een digitaal boekhoudprogramma, kun je de btw-aangifte ook eenvoudig zelf doen. Scan of upload elke bon en factuur. Alle bedragen die je hierboven in de btw-calculator ziet (inclusief en exclusief btw en de btw apart) komen dan automatisch in je boekhouding terecht.

Voorbelasting: btw terugvragen

Voorbelasting is de btw over producten die je inkoopt namens of voor je bedrijf. Deze btw mag je weer aftrekken bij je aangifte omzetbelasting. Scan de bon of factuur in en je boekhoudprogramma berekent automatisch je voorbelasting. Het boekhoudprogramma maakt vervolgens automatisch je btw-aangifte op. Je kunt dit zelf nog dubbelchecken aan de hand van al je facturen en bonnen.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Veelgestelde vragen