Man is aan het werk achter zijn laptop en een vrouw staat achter hem en kijkt op haar telefoon

Je winstmarge berekenen met deze tips en calculator

Als ondernemer heb je niet genoeg aan een mooie omzet. Ook je winstmarge moet voldoende zijn. Niet alleen aan de start van je bedrijf, maar ook als de omstandigheden in de markt veranderen. Belangrijk daarvoor is de winstmarge die je berekent. Dat is het verschil tussen de inkoopprijs die je voor je producten betaalt en het bedrag waarvoor je deze verkoopt (de verkoopprijs). Met deze tips én onze handige winstmarge-calculator bereken je jouw marge in een handomdraai.

Winstmarge berekenen - calculator

Wat is de winstmarge?

Of je nou al een tijdje producten verkoopt in een winkel of van plan bent een webshop te beginnen, producten moet je eerst zelf inkopen. Elk product heeft hierbij een bepaalde inkoopprijs. Jij verkoopt het product vervolgens aan jouw klanten voor een hogere verkoopprijs, plus btw. Het verschil tussen deze twee prijzen (inkoopprijs en verkoopprijs zonder btw) noemen we de winstmarge. Door je marge te berekenen kun je zien of je genoeg winst maakt om je doelen te behalen.

Winstmarge: een rekenvoorbeeld

Stel: een juwelier verkoopt horloges voor € 200 per stuk, inclusief btw. De inkoopprijs is € 130 per stuk. Het is dan niet zo dat de juwelier € 70 per horloge verdient. Hij moet namelijk 21% btw afdragen over elk verkocht product. De verkoopprijs is dus (€ 200/121% ) * 100 = € 165,29 exclusief btw.

De inkoopprijs zonder btw is € 130, waarmee de winstmarge op het horloge neerkomt op € 35,29.

Gebruik de winstmarge-calculator

Gebruik onze winstmarge-calculator om makkelijk en snel jouw winstmarge te berekenen. Vul je btw-tarief, je inkoopprijs en de verkoopprijs in en de calculator berekent direct wat jouw marge is. Je ziet jouw marge als absoluut getal (bedrag) en als percentage dat je kunt toepassen.

Wat is het verschil tussen winstmarge en winst?

De winstmarge is het bedrag of het percentage dat je als ondernemer overhoudt als je een product verkoopt. Dit wil niet zeggen dat dit bedrag ook gelijk is aan de winst.

Van deze marge moet je namelijk ook je kosten betalen, voordat je de winst overhoudt. Denk aan de lonen van je medewerkers, huur van je bedrijfsruimte of inpakmateriaal. Als je jouw bedrijfskosten van je marge afhaalt, houd je de winst over.

Rabobank

Boekhouding en administratie

De boekhouding opzetten en bijhouden: het is niet de favoriete klus van de meeste ondernemers. Toch is het belangrijk om je bedrijfsadministratie goed te regelen.

Deze tips helpen je op weg.

Hoe bereken je jouw winstmarge?

Je winstmarge berekenen kan op twee manieren. Je kunt ervoor kiezen om een vast bedrag per product te gebruiken, of om een vast percentage van de verkoopprijs te rekenen. De rekenmethode die je gebruikt heeft geen invloed op de hoogte van je winstmarge.

Winstmarge berekenen als een vast bedrag

Wil je de winstmarge berekenen als vast bedrag per product? Dat scheelt je aardig wat rekenwerk. Je bepaalt dan voor alles wat je verkoopt hoeveel euro je als marge wilt overhouden.

Dat bedrag kan verschillen per product. Zo kun je voor een broek die je voor € 200 inkocht bijvoorbeeld € 80 marge rekenen, terwijl je voor een paar sokken dat € 2 kost een winstmarge van € 0,60 rekent.

Winstmarge berekenen als een percentage

Een andere optie is om je winstmarge te berekenen als percentage van een bedrag. Je kunt dan bijvoorbeeld standaard een winstmarge van 40% rekenen over een inkoopprijs van de broek uit het vorige voorbeeld. Dit komt op hetzelfde bedrag neer: 40% van € 200 is € 80.

Belangrijk: bereken de winstmarge over de inkoopprijs

Welke methode je ook kiest, het is wel belangrijk dat je de winstmarge berekent over de inkoopprijs in plaats van de verkoopprijs. Anders kun je financieel in de knel komen als je in de winkel korting geeft over de verkoopprijs.

Stel dat je een trui inkoopt voor € 100. Je hanteert een winstmarge van 30%, dus de marge is € 30 en de verkoopprijs wordt € 130. Als je deze trui in de uitverkoop met 30% korting wilt verkopen, dan is de korting even groot als je marge, maar lijd je alsnog verlies. Want 30% van € 130 is € 91, en dat is minder dan waarvoor je de trui hebt ingekocht.

Hoe hoog moet je winstmarge zijn?

Vraag jij je af hoeveel marge je moet berekenen voor de verkoop van je producten? Het antwoord op deze vraag verschilt sterk per branche en product.

Als je hoge winstmarges rekent, verdien je meer per product dat je verkoopt. Uiteraard loop je dan ook het risico om jezelf uit de markt te prijzen. Ga je voor een lage winstmarge? Dan ben je misschien concurrerend, maar houd je misschien ook te weinig over aan je harde werk.

Let op: bied je geen producten aan, maar diensten? Dan bereken je een uurtarief.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?