Man en vrouw in overleg over financiën/fraude thuis en op zoek naar een oplossing op digitale apparaten

Zo bepaal je jouw uurtarief in 2024

Als ondernemer en zzp’er bepaal je zelf welk uurtarief je vraagt. Maar hoe weet je hoeveel je kunt vragen? In dit artikel lees je hoe je jouw uurtarief bepaalt.

Wat vragen andere ondernemers?

Een uurtarief bepalen: soms doe je dat op gevoel, maar vaak hangt het af van verschillende factoren. Denk aan de branche waarin je werkt en welke kosten je hebt. Soms kun je je tarief per opdrachtgever bepalen en erover onderhandelen. Check ook wat je concurrenten vragen. Prijs je jezelf niet uit de markt met een te laag of juist te hoog uurtarief?

Uurtarieven van startende zzp’ers in 2024

Wil je weten wat andere startende zzp’ers ongeveer vragen? We vroegen andere startende zzp’ers naar hun uurtarieven (2024). De resultaten zie je hieronder:

Hoe hoog is jouw uurtarief?Stemmen: 2.958
€ 15 - 30 (excl. btw)13%
€ 30 - 45 (excl. btw)23%
€ 45 - 60 (excl. btw)20%
€ 60 - 90 (excl. btw)20%
€ 90 - 150 (excl. btw)14%
Meer dan € 150 (excl. btw)3%
Ik werk niet op uurtariefbasis8%
Rabobank

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Bepaal jouw uurtarief in 2024 in 4 stappen

Kun je wel een beetje hulp gebruiken bij het berekenen van je uurtarief? Volg dan dit handige stappenplan:

Onderhandelen over je uurtarief

Bij de berekening van je uurtarief kijk je naar wat jou onderscheidt van je concurrenten. Misschien kun je aantonen dat je beter werk levert dan anderen in jouw branche? Dan kun je een hoger uurtarief vragen.

Klanten kloppen vaak bij meerdere ondernemers aan en vergelijken de uurtarieven. Is dat in jouw branche ook zo? Zorg dan dat je kunt uitleggen waarom je een bepaald tarief rekent. En waarom jij de opdracht het beste kunt uitvoeren.

Vaak is er ruimte om met opdrachtgevers te onderhandelen. Geef daarbij niet te snel korting. Doe je dat wel, dan is het lastig om je tarief daarna te verhogen.

Tijd om je uurtarief te verhogen? Zó pak je dat aan

Neem je uurtarief regelmatig onder de loep en verhoog het als dat nodig is. Dit indexeren van je zzp-tarieven is belangrijk, want er zijn allerlei ontwikkelingen die invloed hebben op je uurtarief. Denk aan inflatie, stijgende kosten of meer werkervaring. Wil je je uurtarief verhogen? Lees vier redenen en tips die je daarbij helpen.

Klaar om aan de slag te gaan met je onderneming?

Je opent als zzp'er de Rabo ZZP Rekening online, gewoon vanuit je eigen huis of kantoor. Zo kun je weer snel verder met het runnen van je bedrijf.

Veelgestelde vragen