Man met laptop bekijkt bedenkelijk naar het uitzicht

21% btw: wanneer geldt dit tarief?

21% is het algemene btw-tarief. Het geldt voor vrijwel alle producten en diensten. Alleen bepaalde producten zijn vrijgesteld van btw of krijgen een laag tarief van 9% of 0%. We leggen in dit artikel uit welke percentages btw voor welke producten en diensten gelden.

Waarvoor geldt 21% btw?

Twijfel je of je btw moet berekenen over je product of dienst? Of over het percentage? Standaard geldt dat je 21% btw in rekening brengt. Dit bedrag reken je als ondernemer bovenop je prijs.

Je kiest dus altijd voor het 21%-tarief, tenzij je product of dienst onder de uitzonderingen valt die je hieronder leest.

Koop je een product of dienst in bij een andere ondernemer? Kijk dan goed hoeveel btw hier in rekening is gebracht. Dit bedrag mag je aftrekken van de omzetbelasting.

Waarvoor geldt 9% btw?

Het standaard btw-tarief is dus 21%. Dit btw-tarief reken je voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van btw en ook niet onder het lage tarief van 9% of 0% vallen.

Het lage tarief van 9% komt minder vaak voor en geldt vooral voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken en kappersdiensten.

Voorbeelden van diensten met 9% btw:

    repareren van fietsen, schoenen of kleding naar de kapper gaan optreden van uitvoerende kunstenaars personenvervoer verkoop van voedingsmiddelen in de horeca

Voorbeelden van goederen met 9% btw:

    voedingsmiddelen agrarische goederen kunst en antiek water geneesmiddelen

Uitzonderingen

0%

Dit geldt voor producten en goederen waarvoor al btw is afgedragen in een ander land.

9%

Dit tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze voor de meeste mensen betaalbaar moeten blijven, zoals eten en drinken. Zie ook de voorbeelden hierboven.

Vrijstellingen

Sommige beroepen en bepaalde branches of specifieke werkzaamheden zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Zo hoeven medisch specialisten geen btw af te dragen. Lees op deze pagina meer over btw en vrijstellingen.

Tijdelijke uitzonderingen

Soms wordt tijdelijk een btw-tarief veranderd. Toen de bouwsector bijvoorbeeld last had van de financiële crisis in 2008, werd de btw op verbouwingen tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Dit moest particulieren stimuleren om hun woning te laten verbouwen. Kijk voor een actueel overzicht van de geldende btw-tarieven op de website van de Belastingdienst.

De btw-calculator

Door gebruik te maken van de btw-calculator hoef je zelf geen ingewikkelde berekeningen te maken. De formules staan al voor je ingevuld, je hoeft alleen aan te geven om welke bedragen het gaat en of het om het hoog of laag btw-tarief gaat.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?