Verzekeringen voor je bedrijf

Risicomanagement bij groei

Risicomanagement is belangrijk bij ondernemerschap. Al helemaal als je groeit met je bedrijf. Hoe ga je om met betaalachterstand van debiteuren, een kapotte machine en verzuim van je personeel? Belangrijke vragen om als ondernemer over na te denken. In dit artikel lees je over 5 stappen die jou helpen je risico’s in kaart te brengen en bewust keuzes te maken.

Illustratie beveiliging

Stap 1: Weet hoe je financiële risico’s op kunt vangen

Cijfers vertellen hoe je bedrijf ervoor staat. Ook geven ze aan of je voldoende financiële buffers hebt opgebouwd, voor bijvoorbeeld het opvangen van schadeclaims. Het is dan ook belangrijk om data als uitgangspunt te nemen, daarop te anticiperen en zo je ondernemersrisico te verkleinen. Om je financiële situatie veilig te stellen, over voldoende werkkapitaal te beschikken en je bedrijf draaiende te houden.

Stap 2: Maak een risicoanalyse

Met een risicoanalyse krijg je inzicht in jouw ondernemersrisico’s. Ook risico’s die indirect invloed hebben op je bedrijf breng je daarmee in kaart. Welke risico’s kun je als ondernemer dragen en welke wil je overdragen of zelfs vermijden?

Stap 3: Maak een financieel plan

Financieel vooruitkijken werkt voor veel ondernemers in hun voordeel. Je weet enigszins wat je kunt verwachten, met welke risico’s je rekening moet houden en welke keuzes je moet maken om je bedrijf financieel gezond te houden. Ook is het belangrijk inzicht te hebben in je cashflow, deze te verbeteren en bijkomende (financiële) risico’s te noteren.

Geldzak

Stap 4: Verbeter je cashflow

Altijd genoeg geld in kas hebben: dat is voor veel ondernemers een uitdaging. Voor je het weet heb je een flink bedrag tegoed van klanten, maar moet je je leveranciers al betalen. Het is daarom altijd nuttig om inzicht te hebben in je cashflow en deze te verbeteren. Maar hoe pak je dat aan?

Vergeet niet je btw apart te zetten

Stap 5: Oriënteer je op bedrijfsverzekeringen

Als ondernemer ben je het liefst bezig met ondernemen. Met de juiste verzekeringen zorg je ervoor dat je dit onbezorgd kan blijven doen. Wil je zelf online een verzekering afsluiten of heb je behoefte aan advies? Je kunt bij de Rabobank terecht voor een oplossing die past bij je bedrijf.

phone

Hulp nodig?