Kennismakers over ondernemen over de landsgrenzen

Caro en Pieter hebben allebei een bedrijf in slimme, energiebesparende producten. En al snel was er in het buitenland interesse voor hun duurzame innovaties. In deze tijd van torenhoge energieprijzen zal de behoefte aan deze producten alleen maar toenemen. In Kennismakers praten Caro en Pieter over hoe ze de stap naar het buitenland hebben gezet en wat daar voor nodig was.

Internationaal zakendoen

Bij ondernemen in het buitenland komt veel kijken. Voor Caro’s energiebesparende EcoStoof was al snel dankzij free publicity interesse in het buitenland. Ze verkoopt het via haar eigen webwinkel en via een grote webshop in Duitsland. Pieter wist via grote partners als banken en energiebedrijven internationaal te gaan en onderneemt al in verschillende landen. 80% van de ondernemers die internationaal zakendoen, doet dit binnen de Eurozone. Dan kom je in de meeste gevallen een heel eind met een standaard zakelijke betaalrekening en een creditcard. Als je vooral zakendoet binnen de Eurozone loop je geen koersrisico.

Internationaal ondernemen betekent andere betaalvoorwaarden

Caro en Pieter kregen in het buitenland te maken met andere regels. Pieter regelde vooraf dat alles werd ingericht conform Europese regels en normen. Maar in het buitenland heb je ook te maken met andere belastingen, betaalvoorwaarden, samenwerking met grote retailplatforms als Amazon en Bol.com en soms langere betalingstermijnen. Pieter liep bijvoorbeeld tegen de nieuwe Brexit-regels aan van het Verenigd Koninkrijk. Het is dus verstandig om te kijken hoe je betalings- en handelsrisico’s kunt afdekken.

Wist je dat...

je een Rabobankrekening in het buitenland kunt openen in de volgende landen: Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland? Daarnaast kan een adviseur je adviseren over het openen van een rekening bij één van onze partners, zoals Mechanics Bank in de Verenigde Staten. In beide gevallen is het mogelijk de rekeningen aan te sturen via Rabo Business Banking.

Kennismakers

In Kennismakers helpen ondernemers elkaar om zaken anders aan te pakken. Ze delen tips, ervaringen en praten over uitdagingen. Waarin lijken ze op elkaar? En wat doen ze anders? De kennis van de één, helpt de ander verder.

Verder groeien in het buitenland

Pieter groeit hard door met zijn bedrijf dankzij de handel in veel grotere landen. Door deze grotere vraag kwamen zaken als distributie en export op tafel. Net als Pieter hebben veel ondernemers die in het buitenland opereren te maken met transport. Of dat nu betrekking heeft op het vervoer van je eigen spullen of dat je je producten laat vervoeren door anderen. Bij het vervoer van goederen is het risico op schade of verlies een belangrijk aspect om rekening mee te houden.

Ook handig om te weten

Doe je internationaal zaken, dan krijg je te maken met risico's. Met onze handels- en betalingsoplossingen beperk je risico's voor jezelf én voor je zakenpartner. Hieronder vind je 4 oplossingen die je meer zekerheid geven wanneer je onderneemt over de grens.

Caro

Caro heeft de EcoStoof ontwikkeld. Een kookproduct waar je ongeveer 30% energie mee bespaart. Door het inschakelen van influencers en deelname aan het programma Dragons’ Den zag Caro de vraag naar de EcoStoof al snel groeien, waarna ze ook de stap naar het buitenland kon maken. Met receptenboeken en kookfilmpjes maakt Caro het nog aantrekkelijker het product te gebruiken.

“Om te ondernemen in het buitenland heb je goede partners nodig”

Pieter

Pieter heeft een slimme, energiebesparende radiatorventilator in de markt gezet: de SpeedComfort. Die zorgt ervoor dat je kamer in de helft van de tijd op temperatuur is en je tot meer dan 20% op je gasgebruik kunt besparen. Pieter is met zijn onderneming inmiddels ook actief in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België, Denemarken en Scandinavië en verwacht verdere uitbreiding naar andere landen.

“Bij onze groei is veel automatisch op ons pad gekomen. Het leek alsof het zo moest zijn”

phone

Hulp nodig?