Letter of Credit

Een Letter of Credit (L/C) biedt jou als internationale ondernemer extra zekerheid van betaling of levering van goederen. Als je importeert is een Letter of Credit eenvoudig online af te sluiten.

Meer zekerheid bij import- of exporttransacties Versterkt je internationale onderhandelingspositie Mogelijkheid om je buitenlandse afnemer financiering te bieden

Zo werkt een Letter of Credit

Met een Letter of Credit beperk je eventuele risico’s bij internationale transacties. Als importeur heb je de zekerheid dat je goederen na verzending altijd worden betaald. Exporteer je goederen? Dan betaalt de bank van je buitenlandse afnemer de goederen als de benodigde documenten zijn aangeboden. Rabobank kan na verzending van de goederen en bijbehorende handelsdocumenten zoals een factuur of transportdocument, de documenten controleren. Als alles klopt, krijg je het afgesproken bedrag op je zakelijke rekening. Je afnemer krijgt de documenten zodat hij beschikking heeft op de goederen. Bij een L/C neemt de bank van je afnemer de betalingsplicht over, waardoor je geen risico meer loopt op je afnemer.

Bekijk de checklist over de werkwijze van een L/C
Letter of Credit Video Thumbnail
Illustratie Laptop

Rabo eTrade: online je Trade zaken afhandelen

Met Rabo eTrade regel je eenvoudig en online al je Trade zaken op een vertrouwde manier. Maak je regelmatig gebruik van internationale bankgaranties of wil je bijvoorbeeld direct inzicht in de status van je producten? Dan is dit digitale platform iets voor jou.

Lees meer over Rabo eTrade

Veelgestelde vragen over Letter of Credit

Waar kan ik mijn opdrachtformulier voor een import Letter of Credit naartoe sturen?
Je kunt jouw opdrachtformulier aanleveren bij ons per e-mail via ts.verwerking@rabobank.nl of je kunt ze per post opsturen naar:

Rabobank, afdeling Trade Services

Winthontlaan 1 (UW 5)

3526 KV Utrecht

Waar kan ik mijn documenten voor een export Letter of Credit naartoe sturen?

Voor een export Letter of Credit kun je je documenten per post opsturen naar:

Rabobank, afdeling Trade Services
Winthontlaan 1 (UW 5)
3526 KV Utrecht

Mijn goederen zijn geadresseerd aan de bank, wat nu?

Sommige leveranciers adresseren de goederen niet zoals aangegeven wordt in de Letter of Credit of Documentair Incasso, maar aan Rabobank. Dit wordt gedaan omdat er gedacht wordt dat dit extra zekerheid met zich meebrengt of omdat het een wettelijke verplichting is in het land van de exporteur. Als je over de goederen wilt beschikken, zal Rabobank deze vrij moeten geven. Dit kun je aanvragen via de verklaring goederenvrijgave. Je vindt deze verklaringen hieronder en kun je middels de link downloaden. Deze verklaringen kun je vervolgens invullen en per e-mail versturen naar Rabobank Trade Services via ts.verwerking@rabobank.nl.

Hoe kan ik de status van mijn zending volgen?

De status van je zendingen kun je volgen via de website van Parcel International op basis van het referentienummer van je product. Dit nummer vind je op de correspondentie van Rabobank. De referentienummers voor bankgaranties beginnen met GU of GB. De nummers voor Letter of Credit met LM of LX en voor documentaire incasso’s beginnen met CM of CX.

Volg je zending via parcelinternational.nl
Ik moet een wissel aanleveren, hoe ziet zoiets eruit?

Het kan voorkomen dat jij of je buitenlandse handelspartner in een document een betalingsverplichting koppelt aan een specifieke vervaldatum. Zo’n document heet een ‘wissel’ of Bill of exchange. Hieronder vind je een voorbeeld van een wissel. Met behulp van dit bestand kun je de wissel zelf invullen.

Heeft het coronavirus impact op een Letter of Credit?

Vanwege de impact van het coronavirus kan het voorkomen dat koeriersdiensten documenten niet tijdig of zelfs niet afleveren in bepaalde landen. Neem altijd vooraf contact op met jouw handelspartner over de mogelijkheden om zaken te doen.

Lees meer over de impact van het coronavirus

Voorwaarden Letter of Credit

Internationaal zijn alle uniforme regels over het gebruik van een Letter of Credit bepaald en vastgelegd in de door de ICC afgegeven ‘Uniform Customs and Practice for Documentary Credits ’ (UCP600). Rabobank verklaart deze regels altijd van toepassing op een L/C bij import. Deze kun je bestellen op de website van de Internationale Kamer van Koophandel.

Kunnen we je verder helpen?

Voor overige vragen kun je contact opnemen met de Bedrijvendesk 088- 722 6666 tussen 8:00 – 18:00 uur. Indien jij een vast aanspreekpunt hebt, dan kun je contact met hen opnemen.