Binnenlandse bankgarantie
Een bankgarantie biedt betalingszekerheid voor jou en je binnenlandse handelspartner.
Zo werkt een bankgarantie
Het opstellen van een bankgarantie:
- Je hebt een contract met je handelspartner (begunstigde). Om extra zekerheid te bieden aan je handelspartner wordt een bankgarantie aangevraagd.
- Je neemt contact op met Rabobank voor het aanvragen van een bankgarantie en ontvangt daarna een concept bankgarantie en een definitieve contra garantie ter ondertekening.
- Rabobank stuurt de aangevraagde bankgarantie standaard naar de begunstigde.
De bankgarantie staat los van het contract dat je overeenkomt met jouw handelspartner zoals hiernaast in de vereenvoudigde afbeelding is toegelicht.
Online afhandelen
Met Rabo eTrade regel je eenvoudig en online jouw Trade zaken op een vertrouwde manier. Maak je regelmatig gebruik van binnenlandse bankgaranties of wil je bijvoorbeeld graag direct inzicht in de status van jouw producten?
Productdetails
De behandelingskosten en bankgarantieprovisie die van toepassing zijn bij het aanvragen van een bankgarantie zijn terug te vinden in de tarievenfolder zakelijk betalingsverkeer.
Bankgarantieprovisie
De bankgarantieprovisie zijn kosten die als percentage over het lopende bankgarantiebedrag worden berekent. Deze provisie wordt ieder kwartaal van één van je zakelijke Rabobank rekeningen afgeschreven. Dit percentage is afhankelijk van de gekozen zekerheid de bijbehorende percentages zijn terug te vinden in de tarievenfolder zakelijk betalingsverkeer.
Als je bankgaranties aanvraagt waar tegenover de bankgarantiefaciliteit als zekerheid staat, wordt bij de aanvraag van de bankgarantiefaciliteit de hoogte van de bankgarantieprovisie bepaalt door te kijken naar de volgende factoren:
Veelgestelde vragen
Met een bankgarantie laat je aan degene waar je zaken mee doet (de begunstigde) weten dat Rabobank garant staat voor een afgesproken bedrag. Bij het eerste schriftelijke verzoek van de begunstigde betalen wij dit bedrag aan hem of haar uit. Dit bedrag is een vergoeding voor het geval dat je de afspraken tussen jou en de begunstigde niet nakomt.
Met een bankgarantie geef je extra zekerheid en vertrouwen aan degene waarmee je zaken doet. Dat kan concurrentievoordeel opleveren of voordeel bieden bij inkoop. Je hoeft bijvoorbeeld geen aanbetaling te doen of je krijgt uitstel van betaling. Als je een bankgarantie aanvraagt, dan moet je voldoende werkkapitaal hebben om het garantiebedrag te dekken. Dit werkkapitaal kan een bestaand krediet of bankgarantiefaciliteit zijn, of een bedrag op je (spaar)rekening. Heb je extra werkkapitaal nodig, neem dan contact op met een adviseur van je eigen Rabobank voordat je de aanvraag hier start.
Claim:
Het kan gebeuren dat de begunstigde aan de bank het verzoek doet tot uitbetaling van de bankgarantie. In dat geval wordt er gesproken van een claim. De bank zal je daarvan op de hoogte stellen en, indien de claim aan de voorwaarden van de bankgarantie voldoet, overgaan tot uitbetaling. Aangezien een bankgarantie een onherroepelijke verbintenis van de bank is, mag de bank zich niet beroepen op de voorwaarden in het onderliggende contract om een claim af te wijzen. Let op dat de bank hiervoor kosten bij je in rekening brengt. De actuele tarieven zijn te vinden in de tarievenfolder (PDF).
Er bestaan verschillende typen bankgaranties. Dit zijn de meest voorkomende standaard bankgaranties:
Daarnaast zijn er diverse sector specifieke bankgaranties en is het mogelijk om een maatwerk tekst aan te leveren. Neem hiervoor contact op met de Trade Service Desk via 088 - 727 11 63.
Indien een begunstigde zich afvraagt hoe hij een claim moet indienen onder een door ons afgegeven garantie, dan moet de begunstigde daarvoor de tekst van de bankgarantie raadplegen. Hierin staat vermeld onder welke voorwaarden en op welke manier een claim moet worden ingediend. Die voorwaarden kunnen verschillen per garantie. Bij overige vragen omtrent claims en de ontvangst van de betaling daarvan kan de begunstigde contact opnemen met zijn eigen bank.
Een eventueel verzoek tot betaling op grond van de bankgarantie door de begunstigde dient per koerier of per aangetekende post verzonden te worden naar de bank op het adres Croeselaan 18, 3521 CB Utrecht, t.a.v. Betalingsverkeer, Trade Services/afd. Bankgaranties. Tenzij dit anders wordt aangegeven in de desbetreffende garantietekst.
Indien een bankgarantie moet worden verlaagd en er geen datum in de tekst is aangegeven waarop dat automatisch gebeurt, dan dienen we een schriftelijke bevestiging daartoe van de begunstigde te ontvangen. Vervolgens kan de verlaging in behandeling worden genomen.
Het bedrag van een bankgarantie kan worden verhoogd of de looptijd kan worden verlengd. Je kunt daarvoor telefonisch contact met ons opnemen waarna wij je een opdracht tot het wijzigen zullen toesturen, waarmee je tegelijkertijd een nieuwe contragarantie tekent voor het verhoogde bedrag en/of de langere looptijd.
Heb je onvoldoende financiële ruimte om de verhoogde bankgarantie te dekken? Neem dan eerst contact op met een adviseur van de Rabobank vestiging waar je bankiert.
Wanneer je een huurgarantie hebt lopen, dan kan de situatie zich voordoen dat de verhuurder wijzigt en dat deze dus in de rechten treedt van de vorige eigenaar en verhuurder van het pand. Onze standaard huurgaranties bevat al de voorwaarde dat de rechten onder de bestaande huurgarantie automatisch overgaan naar deze nieuwe rechtverkrijgende. In dat geval hoeft er geen nieuwe huurgarantie te worden gesteld wanneer je verhuurder wijzigt.
Indien deze situatie zich voordoet dan verzoeken we je wel om dit direct bij ons te melden. Bij deze melding ontvangen we graag een schriftelijke bevestiging van de voormalig verhuurder waarin deze verklaart dat de garantie is overgedragen op de rechtsopvolger en aangeeft per welke datum.
Een bankgarantie vervalt als de einddatum is bereikt. Heeft de bankgarantie geen einddatum of moet hij vóór de einddatum worden beëindigd? Rabobank heeft dan een dechargeverklaring nodig van de begunstigde.
Voorbeeld dechargeverklaring (PDF)
Rabobank
T.a.v. Betalingsverkeer, Trade Services
Croeselaan 18
3521 CB Utrecht
Nederland
Het is mogelijk om overeenkomsten en overige documenten digitaal te ondertekenen via de toepassing digital signing. Je ondertekent de overeenkomst via iDIN, met je particuliere pas, waarbij je inlogt en ondertekent met jouw bank naar keuze. Voor meer informatie over de toepassing en het gebruik klik je op onderstaande link.
De status van je zendingen kun je volgen via de website van Parcel International op basis van het referentienummer van je product. Dit nummer vind je op de correspondentie van Rabobank. De referentienummers voor bankgaranties beginnen met GU of GB. De nummers voor Letter of Credit met LM of LX en voor documentaire incasso’s beginnen met CM of CX.
Vanwege de impact van het coronavirus kan het voorkomen dat koeriersdiensten documenten niet tijdig afleveren. Neem altijd vooraf contact op met jouw handelspartner over de mogelijkheden om zaken te doen.
Kunnen we je verder helpen?
Voor overige vragen kun je een bericht sturen naar de Trade Service Desk. Of neem telefonisch contact op via (088) 727 11 63 tussen 8:00 – 17:30 uur.
Op zoek naar een andere oplossing?
Hulp nodig?
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer
Voor acute gevallen is het nummer 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Voor vragen over het afsluiten en wijzigen van Interpolis ZorgActief voor je bedrijf
Voor alle overige vragen
Ben je financieel adviseur of accountant en wil je contact met een expert over een financieringsaanvraag van je zakelijke klant? Neem dan via mail contact op met de Intermediairdesk, of bekijk de pagina 'Intermediair voor zakelijke adviseurs'.