12 February 2022, Rotterdam, Holland. Aerial view of Moscow Maersk Copenhagen. A large containership arrives in harbor Maasvlakte Rotterdam with a tug boat.

Trade-Based Money Laundering

Als je internationaal zaken doet, zorg dan dat je niet ongemerkt betrokken raakt bij Trade-Based Money Laundering (TBML). Deze vorm van witwassen is een steeds vaker voorkomend probleem, waarbij criminelen via internationale handelstransacties geld witwassen. Lees hieronder hoe je in kunt schatten of er een risico is dat je gebruikt wordt voor het witwassen van crimineel geld.

Wat kun je zelf doen?

Gebruik altijd je gezonde verstand en let goed op als een transactie anders gaat dan je gewend bent. Doe bijvoorbeeld de volgende checks:

  Betaalt jouw afnemer je via een onbekende, derde partij of wordt er soms cash betaald? Wees alert en vraag naar de reden. Is je handelspartner echt gevestigd op het opgegeven adres? Check online wat je kunt vinden over dit bedrijf. Kloppen de facturen met de gemaakte afspraken? Controleer de bedragen, aantallen, omschrijvingen en namen op de factuur. Uit welk land is het geld afkomstig en komt dat overeen met het vestigingsland van je handelspartner? Kijk altijd op je rekening waar het geld vandaan komt.

Voorkom dat je betrokken raakt bij TBML

Herken je bijvoorbeeld de volgende eigenschappen van je handelsland? Dan is het risico op TBML hoger dan gemiddeld.

  Een zwakke overheid en/of veel corruptie
  Bij landen met een zwak bestuur, weinig transparantie en/of hoge niveaus van corruptie, wordt vaker geld wit gewassen. In de Corruption Perceptions Index zijn 180 landen en gebieden gerangschikt op basis van waargenomen corruptieniveaus in de publieke sector.
  Belastingontduiking- en ontwijking
  De lijst van het Europees Parlement laat zien in welke landen er een verhoogd risico is op belastingontwijking en -ontduiking.
  Betrokkenheid bij de ‘Russian Laundromat’
  Dit is de grootste zaak van TBML die tot nu toe bekend is geworden. In de ‘Russian Laundromat’-zaak komen banken en bedrijven uit de volgende landen relatief vaak voor: China, Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Moldavië, Rusland, Verenigde Arabische Emiraten, Zwitserland.

Ook als je de volgende eigenschappen herkent van de sectoren waarin je handelt, is het risico op TBML hoger dan gemiddeld.

  Handel in natuurlijke hulpbronnen, zoals olie, gas, mineralen en hout
  Deze grondstoffen gaan in grote volumes, hebben een hoge waarde en grote complexiteit van handelstransacties. Ze komen vaak uit landen met een verhoogd corruptierisico.
  Ruime prijsmarges en extreme prijsvariabiliteit
  Van deze goederen kan de waarde bewust onjuist worden vastgesteld:
 1. Goederen met een hoge waarde, zoals kunst, auto’s, jachten, designerartikelen en juwelen. Deze kunnen ten onrechte ondergewaardeerd worden.
 2. Goederen met een lage waarde, zoals tweedehands textiel en schroot. Deze kunnen ten onrechte overgewaardeerd worden.
 3. Goederen die zowel over- als ondergewaardeerd worden, zoals elektronica, auto-onderdelen en voertuigen.

Samen de risico’s beperken

Vanuit de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), heeft Rabobank de taak om financiële criminaliteit op te sporen en te bestrijden. Ook willen wij onze klanten beschermen tegen schade door onbedoelde betrokkenheid bij TBML-activiteiten. Heb je twijfels of vragen? Neem dan contact op met je adviseur of onze klantenservice.

phone

Hulp nodig?