Crowdfunding

Bij crowdfunding roep je particuliere investeerders op om je zakelijke plannen te financieren.

Crowdfunding

    haal zelf geld op via particuliere investeerders vergroot zichtbaarheid en netwerk in de regio

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding brengt investeerders die geld beschikbaar stellen en bedrijven die geld nodig hebben bij elkaar. Dit gebeurt via online platformen. Bij crowdfunding benadert de ondernemer het publiek om in zijn of haar onderneming te investeren. Zo ben je als ondernemer zelf aan zet bij de financiering van je plannen.

Welk crowdfunding-platform past bij mij?

Er bestaan veel verschillende crowdfunding-platformen. Sommige platformen hebben zich gespecialiseerd in een specifieke doelgroep of branche. Voor een succesvolle campagne is het belangrijk om samen te werken met een betrouwbaar en goed passend platform. Zo weten ondernemers en eventuele co-financiers waar zij aan toe zijn.

Meer informatie over de verschillende platformen vind je in het Crowdfundingregister van het AFM. Als een onderneming in het register staat, dan heeft het crowdfundingplatform een vergunning of ontheffing van de AFM en mag het platform de vermelde activiteiten verrichten. In dit register vind je naast de algemene gegevens, zoals het KvK-nummer en de adresgegevens, ook welk type vergunning of ontheffing is verleend en welke activiteiten het platform op basis van deze vergunning of ontheffing mag verrichten.

Een andere mogelijkheid is om te controleren of een non-bancaire financier in bezit is van het keurmerk "Erkend MKB Financiers". Alleen mkb-financiers die voldoen aan de hoogste eisen voor passend en verantwoord financieren aan ondernemers komen in aanmerking voor het keurmerk. Om te bepalen of een partij in aanmerking komt, wordt onder andere gekeken naar de eisen die vastgelegd zijn in de Gedragscode Erkend MKB Financiers.