Ondernemer thuis achter de laptop

Deze opties heb je voor het financieren van je bedrijf

Van een zakelijke lening tot lease, crowdfunding en een investeerder. Er zijn heel wat verschillende manieren om je groeiambities te financieren. Welke het wordt? Door eerst zelf onderzoek te doen, maak je uiteindelijk een betere keuze.

Geld voor je bedrijf

Geld vinden voor je bedrijf. Dat is voor elke ondernemer een belangrijke stap. Natuurlijk spelen daarbij ook gevoel en persoonlijke voorkeur een rol van betekenis, je zoekt nu eenmaal een financiering die bij je past. Toch zijn dat zeker niet de enige criteria waar je op zou moeten letten bij het maken van een keuze.

Julian over de keuze voor een investeerder

Kennismakers keuze voor een investeerder

Financiële problemen door de coronacrisis

Veel ondernemers zoeken op dit moment een financiering om een tekort aan inkomsten door corona op te vangen. Voor mkb’ers zijn er de regelingen Klein Krediet Corona (KKC) en de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB)

Problemen door corona: Zo creëer je financiële ruimte
Financiën

Eigen vermogen versus vreemd vermogen

Er zijn grofweg 2 manieren waarop je extra geld in je bedrijf kunt stoppen.

1. Eigen vermogen

Je financiert met spaargeld of door aandelen uit te geven aan een investeerder. Je bouwt zo geen (nieuwe) schulden op en hoeft dus ook geen rente en aflossing te betalen. Kies je voor een investeerder, dan wordt iemand anders deels eigenaar van je bedrijf en dat betekent extra bemoeienis.

2. Vreemd vermogen

Hierbij ga je in zee met externe financiers. Dat kan de bank zijn, een mkb-financieringsfonds maar bijvoorbeeld ook vrienden en familie. Voordelen? De rente is fiscaal aftrekbaar en je blijft 100% eigenaar van je onderneming. Dat je rente en aflossing betaalt, zorgt wel voor meer druk op je liquiditeit.

Om erachter te komen welke financiering het beste past bij de plannen voor je bedrijf, zijn er om te beginnen 2 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.

1. Welk bedrag heb ik nodig?

2. Waar ga ik het voor gebruiken?

Overigens kiezen veel ondernemers voor een combinatie van verschillende financieringsvormen. Dat wordt ook wel stapelfinanciering genoemd.

Een financiering: een paar opties

Er zijn heel wat verschillende manieren om aan geld voor je bedrijf te komen. We lichten er een aantal uit:

Een zakelijke lening bij de bank is met afstand de meest gekozen financieringsvorm door ondernemers. Het geleende geld zet je onder meer in voor werkkapitaal of de aanschaf van een bedrijfsmiddel.Een rekening courant krediet betekent dat je rood mag staan op je bankrekening binnen een afgesproken limiet. Zo kun je bijvoorbeeld voorraden of debiteuren financieren.Lease is een manier om de aanschafkosten te spreiden en wordt vaak gebruikt door ondernemers die willen investeren in een bedrijfsmiddel. Denk aan machines, voertuigen en apparaten.Een venture capital fonds is een investeringsfonds en doet risicovolle investeringen in innovatieve of snelgroeiende bedrijven.Business Angels opereren doorgaans solo. Het zijn mensen - vaak ex-ondernemers - die geld investeren in je bedrijf, in ruil voor aandelen. Het platform Money Meets Ideas brengt ambitieuze ondernemers in contact met deze groep investeerders.Bij crowdfunding vraag je aan een groep particuliere investeerders om in je bedrijf te investeren. Vaak gaat het om de ontwikkeling van een nieuw product.Daarnaast telt Nederland 8 Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. Die hebben als doel om de economie in een regio te stimuleren en doen dat onder meer door in bedrijven te investeren. Je kunt hier meestal alleen terecht als je geld nodig hebt voor innovatie en productontwikkeling.

Heb je een investering voor ogen?

Neem contact op met een accountmanager van de Rabobank. Wachten tot je je aanvraag helemaal in orde hebt is niet nodig; vrijblijvend sparren is juist ook mogelijk!