Duurzaam groeien, Financien, Groei, Innovatie, 10 opties financieren

Innovatie financieren: realiseer je plannen met deze 10 opties

Als ondernemer wil je graag vooruit: nieuwe producten ontwikkelen of een ander businessmodel op poten zetten. Maar innovatie financieren, hoe doe je dat eigenlijk? Van een lening bij je familie tot een borgstellingskrediet, dit zijn 10 veel voorkomende manieren om je investeringen te financieren.

Geldzak

1. Zakelijke lening bij de bank

Wanneer je plannen aan het maken bent voor de toekomst, heb je vaak externe financiering nodig. De bank is voor veel ondernemers nog steeds de belangrijkste financieringspartner. Een zakelijke lening helpt je om je ambities waar te maken en innovatie te financieren.

Benieuwd of jouw financieringsbehoefte haalbaar is? Check hier of je financiering kunt krijgen. Je weet dan binnen een paar minuten of je in aanmerking komt voor een bedrijfskrediet.

Voordeel

Je hebt al je financiële zaken onder één dak

Nadeel

Niet ieder plan komt in aanmerking voor financiering bij de bank

2. Friends, family & fans

Heb jij een bijzonder innovatief idee? Dan kun je de geldschieters misschien dicht bij huis zoeken, bijvoorbeeld bij familie of kennissen. Dit zijn de zogeheten friends, family & fans. Je bepaalt onderling de voorwaarden van de lening.

Maak van tevoren heel duidelijke afspraken. Denk bijvoorbeeld aan de verschuldigde rente en de termijn waarbinnen je het geld moet terugbetalen.

Om de lening in de boekhouding op te kunnen nemen, moet je de afspraken eerst vastleggen in een contract.

Voordeel

Je hebt meestal gunstige leenvoorwaarden

Nadeel

Onduidelijke afspraken kunnen leiden tot verwarring en gedoe

Vergeet niet je btw apart te zetten

3. Innovatie financieren met een borgstellingskrediet

Lenen waarbij de Nederlandse overheid deels garant staat: dat is een borgstellingskrediet. Heb je als ondernemer grootse plannen voor de toekomst, maar kun je weinig zekerheden bieden? Dan maak je via deze weg toch kans op financiering voor je innovatie. Met een borgstellingskrediet op zak kom je namelijk sneller in aanmerking voor een regulier bedrijfskrediet.

Wil je weten of dit iets voor jou is? Maak dan een afspraak om te praten over de mogelijkheden voor een borgstellingskrediet. Wij bekijken dan of je hiervoor in aanmerking komt. Ook regelen wij de administratieve afhandeling van de aanvraag voor je.

Voordeel

Vergoot je kans op een lening om je innovatie te financieren

Nadeel

Je betaalt een eenmalige provisie

4. Subsidies

Ben je plannen aan het maken voor het ontwikkelen van een nieuw product? Dan kun je in aanmerking komen voor een aantal lucratieve subsidies. De bekendste subsidie voor innovatie is de WBSO.

Je komt in aanmerking voor deze fiscale stimuleringsmaatregel als je technisch innovatieve processen of producten ontwikkelt. Het voordeel verreken je bij de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Voordeel

Een financieel steuntje in de rug

Nadeel

Strenge voorwaarden

Rabobank

Aan de slag met automatisering?

Als ondernemer ben je soms zo druk met de orde van de dag dat je meer in je bedrijf werkt in plaats van aan je bedrijf. Automatisering kan je helpen om efficiënter te werken en ruimte te creëren voor groei. Maar hoe pak je dat nou aan? Veerle en Harold gingen je voor en delen hun ervaringen en tips.

Scooter

5. Leasen

Wil je graag investeren? Dan heb je wellicht een nieuw apparaat, machine of transportmiddel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto, een 3D-printer of zonnepaneel. Zakelijk leasen kan in dat geval een aantrekkelijke optie zijn om innovatie te financieren.

Met financial lease ben je meteen economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Zo profiteer je van fiscale voordelen zoals de investeringsaftrek en afschrijving.

Op deze manier hoef je niet in één keer een flink bedrag op tafel te leggen. Dat geld kun je gebruiken voor activiteiten die de groei van je bedrijf aanjagen. Bijvoorbeeld een marketingcampagne, extra medewerkers of een nieuwe digitale tool.

Voordeel

Meer werkkapitaal en geen eigen geld nodig

Nadeel

Je betaalt maandelijks rente en aflossing

6. Crowdfunding

Deze vorm van financieren is met name populair onder startups, startende ondernemers met een innovatief en schaalbaar idee. Met crowdfunding vraag je toekomstige klanten en andere geïnteresseerden een financiële bijdrage te leveren. In ruil daarvoor krijgen zij rente en soms een vroege versie van het product.

Je kunt crowdfunding inzetten voor een nog te ontwikkelen product, maar ook bijvoorbeeld voor een concreet uitbreidingsplan voor de buitenlandse markt. Omdat je de plannen meteen onder de aandacht brengt bij een breed publiek, is crowdfunding een goede aanvulling op je marketing.

Voordeel

Naamsbekendheid groeit

Nadeel

Zeer tijdintensief

Puzzel

7. Microfinanciering

Heb je een relatief laag bedrag nodig om je plannen mee te financieren? Dan is microfinanciering misschien wel iets voor jou. En: je krijgt er vaak gerichte coaching bij.

Microfinanciering is beschikbaar voor zowel startende als bestaande ondernemers die niet kunnen aankloppen bij een reguliere bank. Bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende zekerheid kunnen bieden.

Voordeel

Je krijgt er een coach bij

Nadeel

Vaak word je persoonlijk aansprakelijk gesteld

8. Innovatie Lening

Heb jij een innovatief plan dat de potentie heeft om de wereld een beetje mooier te maken? Dan is de Innovatie Lening wellicht een optie voor jou. Deze financiering is bedoeld voor ondernemers die bezig zijn met de volgende thema’s:

    circulaire economie vernieuwende toepassingen in de voedselindustrie innovaties om energiebronnen duurzamer te benutten slimme oplossingen om de zorgsector vooruit te helpen

Kun je nog maar weinig zekerheden inbrengen? Ook dan kom je in aanmerking voor de Innovatie Lening.

Voordeel

De eerste twee jaren zijn aflossingsvrij

Nadeel

Deze lening is niet in elke sector mogelijk

Illustratie document met pen

9. Informal investors

Deze investeerders worden ook wel business angels genoemd. Dit zijn vaak (ex-ondernemers die een succesvol bedrijf hebben (gehad) een deel van hun vermogen in andere bedrijven willen investeren.

Een informal investor heeft vaak veel kennis, ervaring en een netwerk. Hier kun je je voordeel mee doen. Je moet natuurlijk wel openstaan voor de adviezen en extra begeleiding, anders wordt de samenwerking waarschijnlijk geen succes. Een persoonlijk klik tussen jou en de business angel is dan ook essentieel.

Money Meets Ideas is het informal investing platform van Rabobank. Het platform organiseert regelmatig bijeenkomsten, digitaal of op locatie. Zo kun je als ondernemer informal investors ontmoeten.

Voordeel

Profiteren van kennis en netwerk

Nadeel

Meestal minder zeggenschap in je bedrijf

10. Eigen geld

Deze logische optie mag niet ontbreken. Heb je vertrouwen in de toekomst van je bedrijf en durf je het aan om eigen geld in je plannen te steken? Je spaarrekening is de snelste weg naar kapitaal. Doe dit alleen als je voldoende geld in kas hebt om in ieder geval de komende tijd alle rekeningen te betalen.

Voordeel

Geen rente en aflossing

Nadeel

Minder werkkapitaal