Investeringsaftrek 2024: dit zijn de voorwaarden

Als je investeert in bedrijfsmiddelen, kan dat extra belastingvoordeel opleveren. Zeker als dit duurzame bedrijfsmiddelen zijn. Welke vormen van investeringsaftrek zijn er? Wat zijn aandachtspunten? En kun je ook investeringsaftrek krijgen als je apparaten, machines of voertuigen leaset?

Wat is de investeringsaftrek?

Of je nu als zelfstandig consultant aan de slag gaat of een sportschool laat bouwen, als ondernemer heb je bedrijfsmiddelen nodig. Alles wat je nodig hebt om je werk uit te voeren, valt onder de noemer ‘bedrijfsmiddelen’. Van een laptop en bedrijfsauto tot kantoormeubelen, machines en gereedschap.

De Belastingdienst beschouwt bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde hoger dan € 450 als investeringen. Een deel (soms een vast bedrag, vaak een percentage) van deze investeringen kun je als ondernemer aftrekken van je fiscale winst. Daardoor betaal je minder belasting. De regelingen die dit mogelijk maken zijn vormen van investeringsaftrek.

Drie vormen van investeringsaftrek

Er zijn drie soorten investeringsaftrek:

    Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) Energie-investeringsaftrek (EIA) Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is bedoeld voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen. De meeste (startende) ondernemers kunnen gebruik maken van deze aftrekpost. Bekijk de voorwaarden om te zien of je gebruik kan maken van de KIA.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is bedoeld voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen die energie besparen of het energiegebruik van je bedrijf verduurzamen. De EIA houdt in dat ondernemers naast de afschrijving nog eens 40% van hun totale energie-investeringsbedrag in 2024 mogen aftrekken van de winst. Bekijk of je voldoet aan de voorwaarden om gebruik te maken van de EIA.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De MIA en VAMIL, vaak in één adem ‘MIA/VAMIL’ genoemd, gelden voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De Milieu-investeringsaftrek houdt in dat je als ondernemer tot 45% van je totale milieu-investeringsbedrag in 2024 mag aftrekken van de fiscale winst. Bekijk de voorwaarden.

Investeringsaftrek bij financial lease

Financial lease is een handige manier om machines, apparaten en voertuigen aan te schaffen. Je betaalt met financial lease niet in één keer, maar maandelijks. Dit is niet hetzelfde als huren: met financial lease ben je officieel eigenaar van je aanschaf. Daarbij is de machine, het apparaat of het voertuig dat je hebt gekocht jouw onderpand.

KIA, EIA en MIA/VAMIL: ook bij financial lease

Doordat je via financial lease daadwerkelijk iets koopt, geldt je aanschaf als een investering. Deze investering kan voldoen aan de voorwaarden voor investeringsaftrek. Je kunt dan dus gebruikmaken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. En van óf de Energie-investeringsaftrek óf de Milieu-investeringsaftrek (en VAMIL).

Rabo Lease machine

Financial lease bij Rabobank

Heb je in beeld wat voor machine, apparaat of voertuig je wilt leasen? Bestel er dan één bij een leverancier van jouw keus. En regel de financial lease eenvoudig online bij ons.

Lees meer over Rabo Lease

Veelgestelde vragen