Investeringsaftrek bij financial lease

Als je via financial lease investeert in bedrijfsmiddelen zoals een elektrische auto, kun je in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Daardoor verlaag je de winst uit jouw onderneming en betaal je minder belasting. De mogelijkheden op een rij.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) bij financial lease

Met de MIA kun je tot 45 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het uiteindelijke percentage hangt af van de milieueffecten van het duurzame bedrijfsmiddel dat je aanschaft. Het is belangrijk dat je de investeringsaftrek aanvraagt binnen drie maanden na de aanschaf van het bedrijfsmiddel.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek?

Op de Milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je de eisen waaraan de investering moet voldoen. Daarnaast gelden er bepaalde voorwaarden. Zo kom je alleen in aanmerking voor de MIA als het bedrijfsmiddel ongebruikt is.

MIA bij elektrische bestelbus

Heb je via financial lease één of meerdere ongebruikte elektrische bestelbussen aangeschaft voor zakelijk gebruik, dan kun je gebruikmaken van de MIA. De aftrek voor een elektrische bestelbus bedraagt het maximumpercentage van 45 procent. Alleen over de eerste 11.000 euro van de aanschafprijs mag je geen aftrek toepassen.

Schaf je in 2022 een elektrische bestelbus van 45.000 euro aan, dan mag je eenmalig je winst verlagen met (45.000-11.000) x 45 procent = 15.300 euro.

Goed om te weten: elektrische personenauto's komen in 2023 niet meer in aanmerking voor de MIA, tenzij ze ingebouwde zonnecellen hebben.

MIA en Vamil combineren

Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je een milieuvriendelijke investering voor 75 procent afschrijven op het moment dat dit voor jou het beste uitkomt. Daarmee verlaag je de fiscale winst en betaal je dus minder belasting.

Veel ondernemers combineren de Vamil met de MIA. Met de MIA kunnen ze de fiscale winst verlagen, terwijl ze via de Vamil investeringen op een willekeurig moment kunnen afschrijven. Dat verlaagt de fiscale winst, wat neerkomt om een lagere belastingaanslag. Beide regelingen maken gebruik van de Milieulijst van RVO, waarop alle bedrijfsmiddelen staan die in aanmerking komen voor Vamil en MIA.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) bij financial lease

Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen als kantoormeubelen, kun je in aanmerking komen voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je brengt de aanschafprijs dan in mindering op de winst. De KIA is populair onder startende ondernemers.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Het uiteindelijke bedrag dat je van de winst mag aftrekken hangt af van het totaalbedrag dat je in het boekjaar in je bedrijf hebt geïnvesteerd. Je vindt deze bedragen op de website van de Belastingdienst.

Energie-investeringsaftrek (EIA) bij financial lease

Het loont om te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Want niet alleen betaal je dan een lagere energierekening, je kunt ook in aanmerking komen voor de regeling Energie-investeringsaftrek. Zo wil de overheid duurzame investeringen stimuleren.

Met de EIA kan jouw bedrijf 45 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Belangrijk is wel dat jouw duurzame investering terugkomt op de Energielijst van RVO.

Rabo Lease machine

Financial lease bij Rabobank

Financial lease vraag je bij ons eenvoudig online aan. Je kunt met deze financieringsvorm machines, apparaten en voertuigen van vrijwel elk merk of type aanschaffen. Nieuw én gebruikt. Je bestelt zelf bij een leverancier van jouw keuze en je regelt de lease online bij ons.

Bereken je leaseprijs
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer