Financial lease: alles wat je moet weten

Met financial lease investeer je in apparaten, machines en voertuigen. Je bent direct eigenaar en spreidt de aanschafkosten. Zo houd je financiële ruimte om te groeien én kun je gelijk van het aangeschafte bedrijfsmiddel gebruik maken. Meer weten over financial lease? We leggen het je graag uit.

Wat is financial lease?

Financial lease is een zakelijke leasevorm, waarmee je bijvoorbeeld een auto, 3D-printer of medische apparatuur kunt aanschaffen. Financial lease is in feite niets anders dan een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij dat bedrijfsmiddel zelf het onderpand is. Je hoeft daardoor vaak geen eigen geld of zekerheden in te brengen. De bank of leasemaatschappij financiert de aankoopsom, zelf ben je direct de economische eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld operational lease.

Wie is eigenaar bij financial lease? Ontdek hoe het zit

Hoe werkt financial lease?

Financial lease is te vergelijken met een zakelijke lening. Jij koopt hiermee het bedrijfsmiddel en verpandt het vervolgens aan de bank. Iedere maand betaal je een vast bedrag, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin is het rentebedrag in deze maandtermijn hoog en de aflossing lager. Aan het einde is de aflossing hoog en het rentebedrag lager.

De hoogte van het maandbedrag heb je bij financial lease tot op zekere hoogte zelf in de hand. Je kunt bijvoorbeeld je maandlasten verlagen door een deel van het aanschafbedrag uit eigen middelen te betalen of door te kiezen voor een slottermijn.

Het is vaak makkelijker om een financial leasecontract af te sluiten dan een lening te krijgen. Dat komt doordat het bedrijfsmiddel bij financial lease geldt als onderpand voor de bank. Het grote voordeel van financial lease ten opzichte van andere leasevormen is dat het bedrijfsmiddel volledig van jou is.

Wat kun je leasen met financial lease?

Veel ondernemers gebruiken financial lease voor de aanschaf van een auto of bedrijfsbus. Maar ook graafmachines, 3D-printers of medische apparatuur behoren tot de mogelijkheden. Bij veel leasemaatschappijen geldt er wel een minimale of maximale aanschafwaarde waarvoor je kunt leasen, al kunnen de mogelijkheden per bedrijfsmiddel of branche verschillen.

Schaf je een bedrijfsmiddel aan met financial lease, dan kun je in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Soms zijn er ook subsidies beschikbaar vanuit de overheid. Vaak is dit het geval bij duurzame oplossingen.

Lees meer over investeringsaftrek bij financial leaseOntdek welke bedrijfsmiddelen je kunt leasen met Rabo Lease

De voordelen en nadelen van financial lease

Een van de voordelen van financial lease is dat het bedrijfsmiddel in jouw bezit komt. Daarin verschilt financial lease bijvoorbeeld van full service operational lease.

Lees meer over de voor- en nadelen van financial lease

Financial lease voor zzp’ers

Ben je zzp’er? Dan is financial lease ook voor jou een interessante financieringsvorm. Zo profiteer je van verschillende voordelen.

1. Leasen in plaats van lenen

Zeker als je net bent begonnen als zzp’er is het vaak lastig om een lening af te sluiten. Financial lease kan dan de oplossing zijn. Het bedrijfsmiddel zelf geldt bij deze constructie namelijk als onderpand.

2. Investeren in apparatuur van hoge kwaliteit

Met financial lease schaf je een bedrijfsmiddel aan, maar spreid je de kosten. Bovendien ben je meteen eigenaar en staat het bedrijfsmiddel op je balans. Daardoor kunnen sommige kosten fiscaal aftrekbaar zijn.

3. Je least op maat

Bij financial lease valt heel wat te kiezen. Zo kun je tot op zekere hoogte zelf de looptijd bepalen en de maandlasten verlagen door eigen geld in te brengen. Daarnaast kun je de btw laten voorfinancieren.

Lees meer over financial lease voor zzp’ers
Voertuigen en machines financial lease

Financial lease bij Rabobank

Je vraagt financial lease bij ons eenvoudig online aan. Zo kun je machines, apparaten en voertuigen van vrijwel elk merk of type aanschaffen. Nieuw én gebruikt. Je bestelt zelf bij een leverancier van jouw keuze.