Slottermijn bij financial lease

Bij het samenstellen van financial lease krijg je vaak de keuze of je een slottermijn wilt. Hier lees je wat een slottermijn is en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is een slottermijn bij financial lease?

Een slottermijn is een bedrag dat aan het einde van de leaseperiode nog niet is afgelost. Over dit bedrag betaal je tijdens de looptijd van het leasecontract alleen rente, je lost niets af. Aan het einde van de looptijd los je de slottermijn in één keer af, na afloop van de laatste leaseperiode.

Hoe hoog is de slottermijn bij financial lease?

Als je voor een slottermijn kiest, bepaal je de hoogte daarvan voor een groot deel zelf. De bank of leasemaatschappij die financial lease verstrekt, stelt doorgaans wel de eis dat de slottermijn in verhouding staat tot de dagwaarde van het bedrijfsmiddel. De slottermijn mag dan niet hoger zijn dan de restwaarde van het bedrijfsmiddel aan het einde van de looptijd.

Financial lease met slottermijn

Financial lease met slottermijn kan interessant zijn als je je bedrijfsmiddel aan het einde van je leaseperiode wilt vervangen. Als de restwaarde van het bedrijfsmiddel hoog genoeg is, kun je het verkopen en met de opbrengst de slottermijn betalen.

Voordeel van een slottermijn

Het grote voordeel van leasen met slottermijn is dat je lagere maandlasten hebt. Hoe hoger je slottermijn, hoe lager je maandelijkse kosten. Voor bijvoorbeeld startende ondernemers kan dat heel interessant zijn.

Nadeel van een slottermijn

Het nadeel van leasen met een slottermijn is dat je totale kosten hoger zijn dan leasen zonder slottermijn. Je lost tijdens de looptijd minder af. Het openstaande bedrag blijft gedurende de looptijd hoger, waardoor je meer rente betaalt.

Iets anders om rekening mee te houden, is dat je het openstaande bedrag aan het einde van de looptijd in één keer moet overmaken. Hiervoor heb je voldoende financiële middelen nodig.

Financial lease zonder slottermijn

Kies je voor financial lease zonder slottermijn, dan heb je geen extra kosten aan het einde van je leasecontract. Je lost de volledige financiering af gedurende de looptijd van je contract. Leasen zonder slottermijn is voordeliger, omdat je over een slottermijn rente betaalt. Daar staat tegenover dat je maandelijkse kosten hoger zijn.

Hoe bereken je financial lease met slottermijn?

Kies je wel of niet voor een slottermijn bij financial lease? En zo ja: wat voor bedrag kies je? Online kun je bij ons eenvoudig een indicatieve berekening maken van lease met én zonder slottermijn. Zo kun je zien wat voor invloed een slottermijn heeft op je kosten.

phone

Hulp nodig?