Wat zijn de verschillen tussen financial lease en operational lease?

Er zijn drie vormen van lease: financial lease, netto operational lease en operational lease met services. We leggen je graag de belangrijkste verschillen en overeenkomsten uit. Zo kun je bepalen welke vorm van lease het beste bij jou en je onderneming past.

Lease nieuwste bedrijfsmiddelen

Lease bij de Rabobank

De Rabobank is gespecialiseerd in financial lease. Met financial lease kun je machines, apparaten en voertuigen van vrijwel elk merk of type aanschaffen. Nieuw én gebruikt. Je bestelt zelf bij een leverancier van jouw keuze en je regelt de lease online bij ons. 

Toch liever netto operational lease? Ook hiervoor kun je bij ons terecht. Neem contact op met je Rabobank.

Lees meer over Rabo Lease

Eigenaar worden of niet?

Het belangrijkste verschil tussen financial en operational lease zit in eigenaarschap.

  • Bij financial lease koop je de machine of het voertuig. Je wordt direct eigenaar. Het bedrijfsmiddel komt op je balans te staan. Daardoor kun je mogelijk gebruikmaken van investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven. Aan het einde van de looptijd – eventueel na betaling van een slottermijn – is het bedrijfsmiddel helemaal afgelost.
  • Bij operational lease huur je het bedrijfsmiddel of voertuig en betaal je voor het gebruik. Aan het einde van de looptijd gaat het bedrijfsmiddel terug naar de leasemaatschappij. Soms heb je wel de optie om het te kopen.