Wat zijn de voordelen en nadelen van financial lease?

Bij financial lease ben je direct eigenaar van je aankoop, terwijl je de kosten ervan spreidt. Dat geeft financiële ruimte, maar brengt ook risico’s met zich mee. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen van financial lease

Veel ondernemers kiezen voor financial lease om een bedrijfsmiddel aan te schaffen. Vooral omdat dit interessante financiële en fiscale voordelen heeft.

Je hebt meer financiële ruimte

Het grootste pluspunt van financial lease is dat je bij een grote aankoop niet in één keer het hele bedrag op tafel hoeft te leggen. Of het nu gaat om een auto, graafmachine of 3D-printer: je spreidt de kosten over een langere periode. Zo houd je financiële ruimte om te groeien met jouw bedrijf. Je bepaalt deels zelf de hoogte van je maandelijkse aflossing.

Met financial lease kun je tot 100 procent van de aanschafwaarde financieren, met het bedrijfsmiddel als zekerheid. Daardoor behoud je je liquiditeit, want je hoeft je financiële reserves niet aan te spreken. Omdat het bedrijfsmiddel zelf het onderpand voor de lease is, houd je je overige zekerheden vrij. Die kun je vervolgens gebruiken bij de financiering van toekomstige investeringen.

Je profiteert van fiscale voordelen

Omdat je vanaf dag één de eigenaar bent van je aankoop, komt die op je balans te staan. Daardoor profiteer je van fiscale voordelen. Denk aan investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven.

Je bepaalt zelf je maandtermijn

Door een aanbetaling te doen, de looptijd aan te passen of aan het einde van de looptijd een verhoogde slottermijn te betalen, bepaal je voor een groot deel zelf jouw maandbedrag. We raden je aan het bedrijfsmiddel niet langer in de lease te nemen dan je het zelf wil gebruiken.

Je betaalt geen onnodige servicekosten

Als eigenaar van het bedrijfsmiddel ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparatie en eventuele schade. Jij bepaalt wanneer en bij wie je dat doet. Je bent niet verplicht om dit bij een bepaalde partij te laten doen.

Nadelen van financial lease

Financial lease kan voor sommige ondernemers ook minpunten hebben, bijvoorbeeld bij schade of waardedaling. Ook dan blijft de financial lease een schuld die je moet terugbetalen.

Je wordt niet ontzorgd bij onderhoud

Bij operational lease heb je in sommige gevallen een servicecontract en heb je bijna geen omkijken naar onderhoud of reparatie. Bij financial lease regel je dat zelf. Wat er gerepareerd wordt, wanneer dat gebeurt en bij wie. Jij bepaalt én betaalt.

Het staat als schuld op je balans

Financial lease staat als schuld op je balans. Hierdoor daalt de solvabiliteit van je bedrijf. De solvabiliteit is de hoeveelheid eigen vermogen ten opzichte van je balanstotaal. Een lage solvabiliteit maakt het lastiger om financiering te krijgen. Daarnaast kan de waarde van het aangekochte bedrijfsmiddel sneller dalen dan je had verwacht. Houd er rekening mee dat dit risico voor jou als eigenaar is.

Je zit vast aan een contract

Heb je je leasecontract eenmaal afgesloten, dan kun je het in de meeste gevallen niet zomaar wijzigen of beëindigen. Vroegtijdig aflossen kan weliswaar soms onder bepaalde voorwaarden, maar het kan extra kosten met zich meebrengen.

Voertuigen en machines financial lease

Financial lease bij Rabobank

Financial lease vraag je bij ons eenvoudig online aan. Je kunt met deze financieringsvorm machines, apparaten en voertuigen van vrijwel elk merk of type aanschaffen. Nieuw én gebruikt. Je bestelt zelf bij een leverancier van jouw keuze en je regelt de lease online bij ons.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer