Rabobank

Wat zijn de voordelen en nadelen van financial lease?

Financial lease is een zakelijke leasevorm waarmee je voertuigen, machines en apparaten kunt aanschaffen. Als ondernemer ben je direct eigenaar van je bedrijfsmiddel. Ben je benieuwd of financial lease interessant is voor je bedrijf? We hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Voordelen van financial lease

Naast dat je als ondernemer direct eigenaar bent van het bedrijfsmiddel dat je leaset, biedt financial lease meer voordelen voor zakelijk leasen. Ben je zzp’er? Bekijk je mogelijkheden voor financial lease hier.

1. Je hebt meer financiële ruimte

Het grootste pluspunt van financial lease is dat je niet in één keer het hele bedrag op tafel hoeft te leggen. Hierdoor spreid je de kosten over een langere periode. De hoogte van je maandelijkse aflossing bepaal je deels zelf. Daarnaast kun je tot 100 procent van de aanschafwaarde financieren omdat het bedrijfsmiddel het onderpand is. Hierdoor hoef je je financiële reserves niet aan te spreken. Dit geeft meer financiële ruimte, hiermee kan je andere kosten dekken of andere investeringen doen.

Tip: Overweeg ook eens om een tweedehands auto te leasen.

2. Je profiteert van fiscale voordelen

Omdat je vanaf dag één de eigenaar bent van je aankoop, komt het bedrijfsmiddel op je balans te staan. Daardoor profiteer je van fiscale voordelen. Denk aan de investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven. Zo kun je mogelijk gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA), die veel ondernemers combineren met de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).

3. Je bepaalt zelf je maandtermijn

De hoogte van je maandbedrag kan je deels zelf bepalen: je kunt een aanbetaling doen, de looptijd aanpassen of aan het einde van de looptijd een hoger slottermijn betalen. Maar we raden je aan het bedrijfsmiddel niet langer in de lease te nemen dan je het zelf wil gebruiken.

4. Je betaalt geen onnodige servicekosten

Je bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparatie en eventuele schade. Hierdoor betaal je geen servicekosten aan een andere partij. Je bent niet verplicht om onderhoud of reparatie bij een bepaalde partij te laten doen. Gebruik je financial lease om een auto te leasen? Dan is een extra voordeel dat je je schadevrije jaren behoudt.

Nadelen van financial lease

Financial lease kan voor sommige ondernemers ook minpunten hebben, bijvoorbeeld bij schade of waardedaling. Ook dan blijft de financial lease een schuld die je moet terugbetalen.

1. Je wordt niet ontzorgd bij onderhoud

Bij operational lease heb je in sommige gevallen een servicecontract. Je hebt dan vaak bijna geen omkijken naar onderhoud of reparatie. Bij financial lease regel je dat zelf. Wat er gerepareerd wordt, wanneer dat gebeurt en bij wie. Jij bepaalt én betaalt.

2. Het staat als schuld op je balans

Financial lease staat als schuld op je balans. Hierdoor daalt de solvabiliteit van je bedrijf. Solvabiliteit is de mogelijkheid van een bedrijf om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Een lage solvabiliteit maakt het lastiger om financiering te krijgen. Daarnaast kan de waarde van het aangekochte bedrijfsmiddel sneller dalen dan je had verwacht. Houd er rekening mee dat dit risico voor jou als eigenaar is.

3. Je zit vast aan een contract

Heb je je leasecontract eenmaal afgesloten, dan kun je het in de meeste gevallen niet zomaar wijzigen of beëindigen. Soms kan je vroegtijdig aflossen onder bepaalde voorwaarden, maar het kan extra kosten met zich meebrengen.

Voertuigen en machines financial lease

Financial lease berekenen en aanvragen

Financial lease biedt dus financiële ruimte voor je bedrijf, maar brengt ook verplichtingen met zich mee. Ben je overtuigd van de voordelen? Dan kun je machines, apparaten en voertuigen van vrijwel elk merk of type aanschaffen. Nieuw én gebruikt. Ben je benieuwd wat je maandbedrag is?