Bijtelling: antwoord op vijf veelgestelde vragen
De bijtelling. Als het over zakelijk leasen van een auto gaat, komt dit onderwerp al snel ter sprake. Maar wat is het ook alweer en hoe reken je uit wat je straks gaat betalen? De bijtelling uitgelegd aan de hand van vijf vragen, inclusief rekenvoorbeeld.
1. Wat is bijtelling?
Het is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Je krijgt ermee te maken als je met jouw zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 privé-kilometers maakt. De fiscus ziet die kilometers namelijk als een vorm van inkomen, waarover je belasting moet betalen.
Dat zit zo: een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig wordt bij je belastbare inkomen opgeteld. Hierdoor betaal je meer belasting.
2. Is een rittenadministratie verplicht?
Wie zijn zakelijke auto niet of nauwelijks voor privédoeleinden gebruikt, hoeft geen bijtelling te betalen. Om dit aan te tonen, houden de meeste ondernemers een rittenadministratie bij. Daarin registreren ze alle ritten die ze met hun zakelijke auto maken.
Toch is een rittenadministratie wettelijk niet verplicht, blijkt uit een arrest van de Hoge Raad. De Belastingdienst adviseert je echter dit wel te doen. Zonder rittenadministratie heb je namelijk geen enkel bewijs en is het erg moeilijk om aan te tonen dat je jouw auto nauwelijks gebruikt voor privédoeleinden. Dat leidt al snel tot gedoe met de fiscus.
3. Hoe hoog is de bijtelling?
Dat hangt af van de auto die je rijdt. Of beter gezegd: hoeveel CO2 het voertuig uitstoot. Want dat is de peilstok die door de wetgever wordt gehanteerd. Voor auto's die in 2023 voor het eerst op naam worden gezet gelden twee percentages:
Auto's met een hybride aandrijving (deels elektrisch, deels benzine) tellen niet mee voor het lage tarief. Daarover betaal je dus 22% bijtelling. Voor volledig elektrische auto's geldt het tarief van 16% tot € 30.000 van de catalogusprijs. Over de meerprijs betaal je 22%.
Goed om te weten:
De catalogusprijs
De Belastingdienst gaat uit van de catalogusprijs, niet van de dagwaarde. Het maakt voor de bijtelling dus niet uit of je in een nieuwe auto rijdt of in hetzelfde model van zes jaar oud.
Of je met je zakelijke auto nu 1.000 of 10.000 privékilometers per jaar rijdt, de bijtelling blijft gelijk.
Naar de zaak
Woon-werkverkeer wordt door de Belastingdienst beschouwd als zakelijk en telt dus niet mee voor de bijtelling. Ben je je laptop vergeten en moet je die thuis weer ophalen? Ook die kilometers tellen niet mee voor de bijtelling.
4. Rekenvoorbeeld bijtelling in 2023
De bijtelling van je zakelijke leaseauto reken je als volgt uit: percentage bijtelling X de cataloguswaarde.
* We gaan uit van een belastingtarief van 36,93%. In deze berekening is het effect van de bijtelling op de heffingskortingen niet meegenomen. Als je bijtelling betaalt, dan daalt meestal de inkomensafhankelijke heffingskorting. Het bedrag dat je netto aan extra belasting betaalt, komt daardoor hoger uit.
5. Geldt bijtelling ook voor bestelauto's?
In principe gelden voor bestelbussen die op diesel rijden dezelfde regels als bij personenauto's. Er kan een uitzondering worden gemaakt voor busjes die helemaal zijn ingericht voor goederenvervoer. Dan gaat het om bedrijfswagens met enkel een chauffeursstoel bijvoorbeeld. Je moet hiervoor dan een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' indienen. Bestelbusjes met een dubbele cabine vallen nooit onder deze regeling.
Hulp nodig?
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.