Auto van de zaak

Een auto van de zaak brengt je snel bij je klanten en is een uithangbord voor je bedrijf. Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een zakelijke auto of bus? Lees over de keuzes die je kunt maken en laat je inspireren. Ben je er al uit? Financier je zakelijke auto of bus dan eenvoudig via Rabo Lease.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een auto van de zaak?

Een auto van de zaak biedt veel voordelen, maar voor een juiste keuze is een goede voorbereiding nodig. Waar moet je rekening mee houden?

Lees je in over je bijtelling

De bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Je krijgt ermee te maken als je met jouw zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 privékilometers maakt.

Het werkt als volgt: een percentage van de cataloguswaarde van het voertuig wordt bij je belastbare inkomen opgeteld. Hierdoor betaal je meer belasting. De bijtelling voor elektrische auto’s is gunstiger dan die voor auto’s op benzine of diesel.

Ga na welke andere fiscale regels gelden voor zakelijke auto’s

De fiscale termen vliegen je om de oren als je een auto aanschaft.

Als het voertuig op de balans van je bedrijf komt te staan, kun je mogelijk profiteren van investeringsaftrek, afschrijving en renteaftrek. Als de auto geregistreerd staat op de naam van je bedrijf, dan kun je bij aanschaf de btw terugvorderen. Ook als ondernemer betaal je motorrijtuigenbelasting. Die kun je boeken als kosten en dus aftrekken van de winst van je bedrijf.

Overweeg de overstap op elektrisch rijden

De elektrische auto is bezig aan een snelle opmars. De actieradius van nieuwe modellen stijgt geleidelijk en de 'total cost of ownership' ligt doorgaans lager dan voor een auto met brandstofmotor. Dat komt mede doordat de bijtelling voor elektrische auto's nog altijd een stuk lager is. Bovendien zijn de onderhoudskosten van een elektrische auto gemiddeld ongeveer 35 procent lager dan bij een traditionele auto met verbrandingsmotor.

Ook de elektrische bestelbus is bezig aan zijn doorbraak. Het aanbod groeit snel en er is een aantrekkelijke overheidssubsidie (SEBA) beschikbaar. Zo wordt het kostenplaatje van de elektrische bus steeds gunstiger.

Schaf jouw zakelijke auto of bus aan met Rabo Lease

Je zakelijke auto of bus financieren

Er zijn verschillende manieren om je zakelijke auto of bus te financieren. De vijf meest gangbare mogelijkheden zijn: kopen met eigen geld, financial lease, operational lease, huren en mixed financiering. Elke optie heeft plus- en minpunten. Zoek uit welke vorm van financiering het beste bij jouw bedrijf past.

Zakelijk rijden als zzp’er

Als zzp’er heb je meerdere opties. Je kunt je bestaande auto privé blijven rijden of op de zaak zetten óf je kunt een auto op naam van de zaak aanschaffen. Een auto van de zaak biedt fiscale voordelen. Zo kun je de afschrijving en kosten ten laste van je winst brengen. Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar, dan krijg je wel te maken met de bijtelling.

Kies je ervoor om je auto privé te blijven rijden, dan mag je €0,21 per zakelijk gereden kilometer als kosten opvoeren. Je moet dan wel een rittenadministratie bijhouden.

Meer tips en tricks

Je wilt niet over één nacht ijs gaan bij de investering in een auto of bus van de zaak. We informeren je graag over de mogelijkheden.

Schaf jouw zakelijke auto of bus aan met Rabo Lease

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer