Man houdt autosleutels boven de hand van vrouw

Afschrijving van je zakelijke auto: zo werkt het

Rijd je voor jouw onderneming zakelijke kilometers in jouw bedrijfsauto of bestelbus? Dan kun je dit zakelijk afschrijven. Daardoor betaal je minder belasting. Lees hier welke mogelijkheden er zijn voor afschrijven van de auto van de zaak.

Wanneer rijd je zakelijk?

Iedere kilometer die je voor je onderneming in de auto rijdt, is zakelijk. Het maakt daarbij niet uit in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen bij de aanschaf een onderscheid tussen een auto voor zakelijk of privégebruik.

Als je in een privéauto ook zakelijk rijdt, mag je de aanschaf ervan namelijk niet zakelijk afschrijven.

Voordeel van afschrijven

Schaf je als ondernemer een bedrijfsauto aan, dan kun deze zakelijke auto afschrijven. Zo wordt je belastbare winst lager en betaal je minder inkomstenbelasting. Daarnaast heb je andere fiscale voordelen. Zo mag je de betaalde btw aftrekken, maar ook autokosten als reparaties, de verzekering, onderhoud en brandstof.

Hoe bereken je de afschrijving?

De jaarlijkse afschrijving van je auto bereken je op basis van de aanschafkosten, de vermoedelijke gebruiksduur en de restwaarde. De rekensom is simpel: de kostprijs minus de restwaarde, en de uitkomst daarvan deel je door de verwachte looptijd.

Je mag overigens alleen afschrijven als de auto of bestelbus op de balans van je bedrijf staat. Dat is het geval als je de auto voor je bedrijf met eigen middelen koopt of via financial lease rijdt.

Afschrijving van je auto berekenen

In dit rekenvoorbeeld zie je hoe de afschrijving van je auto werkt.

Aanschaf auto € 35.000
Gebruiksduur 5 jaar
Restwaarde € 5.000
Rekensom afschrijving ( 35.000 - 5.000) / 5
Afschrijving € 6.000 per jaar

Je trekt in dit voorbeeld dus vijf jaar lang € 6.000 van je winst af. Zo wordt je belastbare winst lager en betaal je minder inkomstenbelasting.

Andere afschrijvingsmethoden

De hierboven beschreven manier van afschrijven wordt ook wel de lineaire methode genoemd. Deze vorm is standaard voor het berekenen van de afschrijving. Toch staat de Belastingdienst in sommige gevallen ook andere vormen toe, zoals willekeurig afschrijven of verkort lineair afschrijven.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Je kunt als ondernemer ook een Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen, van maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Om een aanvraag te doen voor de SEBA mag je de bedrijfsauto('s) nog niet hebben gekocht. Bovendien moet het een volledig uitstootvrije bedrijfsauto zijn die door een elektromotor rijdt.

Zoek je een auto van de zaak?

Dan is leasen misschien iets voor jou. Met Rabo Lease spreid je de aanschafkosten van je bedrijfswagen. Doordat de auto van jou is, mag je hem gewoon afschrijven en profiteer je van eventuele andere fiscale voordelen.

Veelgestelde vragen