Onderneemster overweegt zakelijke auto

Zakelijk rijden als zzp'er: dit zijn je opties

Het is een keuze die bijna elke zzp'er moet maken: blijf ik mijn auto privé rijden of zet ik 'm op de zaak? We zetten de drie belangrijkste opties voor je op een rij en brengen in kaart waar je rekening mee moet houden.

1. Ik schaf een nieuwe auto aan en zet die op de zaak

Een auto van de zaak heeft een aantal belangrijke fiscale voordelen. Zo kun je de kosten van het voertuig gebruiken als aftrekpost. Kies je voor kopen uit eigen middelen of financial lease, dan profiteer je bijvoorbeeld van:

  Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (NB. deze geldt niet voor personenauto's) Afschrijving

Kosten voor brandstof, parkeren, reparaties en onderhoud mag je eveneens ten laste van de winst brengen. Als je jouw zakelijke auto gaat leasen, dan betaal je rente. Ook die is fiscaal aftrekbaar.

Benieuwd voor hoeveel €/mnd je een auto of bus bij ons leaset?

Bijtelling voor zzp'ers

Tegenover de fiscale voordelen staat de bijtelling. Die geldt voor zakelijke rijders die meer dan 500 kilometer per jaar aan privéritten maken. Omgerekend gaat het om gemiddeld iets minder dan 10 kilometer per week. In de praktijk kom je daar al snel aan.

De fiscus ziet deze kilometers als een vorm van inkomen en daarover moet je belasting betalen. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde (dus niet wat je auto nu waard is) van jouw zakelijke auto. Er gelden in Nederland in 2022 twee bijtellingspercentages:

  16%: volledig elektrische voertuigen (voor de eerste € 35.000 van de aanschafprijs) en waterstofauto's 22%: alle andere voertuigen
Auto van de zaak extra kosten

Stel, je rijdt in een benzineauto met een catalogusprijs van € 25.000. Dan zijn dit de extra kosten waar je jaarlijks mee te maken krijgt:

  Bijtellingspercentage: 22% Bijtelling: € 5.500 Belastingtarief: 37,07% Extra belasting: € 2.039

Leasen voor zzp'ers

Een nieuwe bestelbus of een degelijke, representatieve personenauto. Je betaalt er al gauw meer dan € 25.000 voor. Een flinke hap uit de begroting voor de meeste zzp’ers.

Het leasen van een zakelijke auto is voor zzp'ers daarom een aantrekkelijke optie. De voordelen:

  De auto zelf is het onderpand. Je hoeft meestal geen eigen geld of zekerheden in te brengen. Je hoeft niet in één keer een groot bedrag op tafel te leggen. Je houdt dus meer financiële ruimte. De rente en afschrijvingskosten zijn fiscaal aftrekbaar. Met financial lease is de auto gewoon van jou. Je hebt zelf invloed op je maandbedrag door te schuiven met de looptijd, door zelf een deel van het aanschafbedrag in te leggen of door te kiezen voor een slottermijn.

Benieuwd voor hoeveel €/mnd jij een zakelijke auto of bus kunt leasen?

2. Ik zet mijn bestaande auto op de zaak

Je kunt er als zzp'er ook voor kiezen om de auto die je privé rijdt op de zaak te zetten. Dat is vooral een boekhoudkundig klusje. Informeer bij je autodealer of garagehouder wat de marktwaarde is van het voertuig. De auto behoort dan voortaan tot je ondernemingsvermogen. Je boekhouder kan je hierover het beste adviseren.

Door je auto op de zaak te zetten mag je voortaan de gemaakte kosten ten laste van je resultaat brengen. Denk aan de afschrijving, brandstofkosten, reparatie en onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering. Rijd je ook privé in de auto, dan moet je over een deel van de kosten wel btw betalen.

Neem ook contact op met je verzekeringsadviseur. Je polis moet namelijk worden aangepast.

3. Ik blijf mijn auto privé rijden

Je bent zzp'er en je wilt jouw auto privé blijven rijden. Dat kan uiteraard. Je mag hiervoor € 0,19 per zakelijk gereden kilometer als kosten opvoeren. Het is hierbij wel belangrijk dat je een goede rittenadministratie bijhoudt.

Wat je in ieder geval moet vermelden per rit:

  Datum Vertrek- en aankomstadres Aantal kilometers Doel

Voor wat betreft de btw die je betaald hebt bij de aanschaf van je auto: daar heb je zakelijk gezien niks aan. Je mag die niet als aftrekpost voor je eenmanszaak gebruiken. Wel is het toegestaan om een deel van de btw die wordt gerekend voor onderhoud en reparatie als kostenpost op te voeren in je bedrijfsadministratie. Dit hangt af van het aantal zakelijke kilometers dat je rijdt.

Maak de juiste keuze als zzp'er

Welke keuze voor jou het meest voordelig uitpakt, hangt dus van een aantal factoren af, zoals:

  Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Hoeveel bijtelling je zou moeten betalen. Voor welk bedrag je het voertuig kunt afschrijven. Hoe hoog je onderhoudskosten zijn.

Over het algemeen geldt:

  Zijn al jouw autokosten bij elkaar opgeteld lager dan de bijtelling, dan is het vaak interessanter om je auto privé te blijven rijden. Je kunt dan € 0,19 per gereden kilometer opvoeren als zakelijke kosten. Betaal je per jaar méér aan het gebruik van je auto (denk hierbij aan brandstof, verzekeringen, onderhoud en reparatie en motorrijtuigenbelasting) dan de kosten voor bijtelling? Dan kun je het voertuig beter overschrijven op de zaak.