Een zakelijke auto leasen: waar sluit je het leasecontract af?

Je hebt een nieuwe auto op het oog. Nu is het alleen nog de vraag bij wie je een leasecontract afsluit. Wordt het de dealer, een leasemaatschappij of de bank? Er valt echt iets te kiezen. Dat stellen Henk Hazenberg, Asset Manager van Rabobank, en Jan van Delft, voorzitter van de Vereniging Zakelijke rijders.

Leasecontract afsluiten bij de dealer: pluspunt en minpunt

Auto leasen bij de dealer

"De meeste mkb'ers gaan voor een nieuwe auto naar de dealer. Die zit om de hoek en dat voelt lekker vertrouwd. Ondernemers hebben vaak een langdurige relatie met hun dealer", aldus Van Delft. "En heb je daar een auto op het oog, dan kun je in veel gevallen meteen een leasecontract afsluiten."

Een aantal grotere dealers regelt de leasecontracten zelf. Maar het gros van hen neemt daarvoor een pakket af bij een leasemaatschappij. Als klant merk je daar overigens niet zoveel van. Je hebt bij de dealer de keuze uit zowel financial lease als operational lease.

“Het is heel persoonlijk.”

Extra service

"Een voordeel van leasen bij de dealer is dat je daar ook je auto naartoe kunt brengen voor onderhoud en reparatie. Het is dus heel persoonlijk", zegt Van Delft.

"In de praktijk ben je voor hetzelfde product meestal wel een paar tientjes per maand duurder uit dan bij een leasemaatschappij. Veel dealers proberen dat goed te maken met het bieden van meer service. Een extra onderhoudsbeurt of haal- en brengservice bij pech bijvoorbeeld."

Wel moet je voor het afsluiten van een leasecontract bij de dealer allerlei gegevens en documenten verzamelen. De dealer kent jouw financiële situatie immers niet", vertelt Hazenberg. "Je moet aantonen dat je voldoende inkomsten hebt om het leasecontract aan te gaan."

Leasecontract afsluiten bij de leasemaatschappij: pluspunt en minpunt

Zakelijke auto leasen bij de leasemaatschappij

Google op 'leasemaatschappij' en je krijgt pagina's vol met verschillende partijen. Aan aanbod geen gebrek dus. Tegelijkertijd kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien. De verschillen tussen aanbieders zijn niet meteen goed zichtbaar.

"Het zijn vooral bedrijven met grotere wagenparken die naar een leasemaatschappij gaan", aldus Van Delft. "Hun medewerkers zitten vaak verspreid. Door de afspraken die een leasemaatschappij met een importeur en dealerholding maakt, kunnen de medewerkers op meerdere locaties terecht. Dat is een aanzienlijk voordeel."

Niet bij je vaste garage

Ook met het aanbod zit het meestal wel goed. En doordat een leasemaatschappij groter inkoopt, zijn de tarieven doorgaans scherper dan een dealer kan bieden. "Daarentegen is het contact minder persoonlijk en krijg je als klant een aantal keuzes opgedrongen. Zo moet je voor onderhoud en reparatie bijvoorbeeld naar een garage of schadebedrijf waarmee de leasemaatschappij een contract heeft afgesloten."

Tip

Maak niet meteen een keuze, maar vraag verschillende offertes op. Door te shoppen ben je al snel voordeliger uit.

Leasecontract afsluiten bij de bank: pluspunt en minpunt

Auto van de zaak leasen bij de bank

Je kunt ook bij je eigen bank terecht voor het leasen van een zakelijke auto. Bij ons gaat dit via Rabo Lease. Het gaat hier om financial lease.

“Ook het meefinancieren van extra's is mogelijk.”

"Voordeel van Rabo Lease is dat je al je financiële zaken bij één partij onderbrengt. Dat biedt gemak, overzicht en voor veel ondernemers een geruststellend gevoel", vertelt Henk Hazenberg, assetspecialist van de Rabobank. "Ook het meefinancieren van extra's is mogelijk, zoals belettering of het inbouwen van rekken in een bus. Bij de dealer word je dan vaak doorverwezen. Ook kun je bij Rabo Lease tijdelijk de btw meefinancieren."

Bijkomend voordeel van het leasen bij je bank: je bepaalt zelf waar je het onderhoud laat doen en bij welke partij je een verzekering afsluit.

Goed voorbereid naar de dealer

Met Rabo Lease bereken je binnen 15 minuten een indicatie van je rente en maandbedrag. Je kunt het online aanbod vervolgens vrijblijvend accepteren, dan word je binnen een werkdag gebeld door een accountmanager om het aanbod te bespreken. "Je weet zo meteen wat je financiële mogelijkheden zijn, nog voordat je bij de dealer naar binnen gaat. Welk merk, type of extra's je kiest, dat maakt dan niet zoveel meer uit", zegt Hazenberg.

"Als je de financiering en aanschaf van je bedrijfswagen van elkaar lostrekt, kun je bovendien scherper onderhandelen met de dealer over de prijs en eventuele extra opties."

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer