Een zakelijke auto aanschaffen? Houd rekening met deze fiscale regels

Van investeringsaftrek tot bijtelling. Wanneer je als ondernemer een zakelijke auto wilt aanschaffen, dan vliegen de fiscale termen je al snel om de oren. In dit artikel lees je wat ze betekenen en welke gevolgen ze hebben voor de belastingaangifte.

Om te beginnen een rekenvoorbeeld

Voorbeeld fiscale regels

1. Investeringsaftrek bij zakelijke auto

Met de investeringsaftrek verlaag je de fiscale winst van je onderneming. En dat is goed nieuws, want zo betaal je uiteindelijk minder belasting. Voor investeringen tussen € 2.401 en € 59.170, waaronder bepaalde bedrijfswagens, geldt in 2021 een investeringsaftrek van 28%.

Een rekenvoorbeeld. Stel, je winst over één jaar bedraagt € 40.000. Hier moet je inkomstenbelasting over betalen. Je bedrijfsauto kostte € 20.000 en dus mag je de investeringsaftrek toepassen. Die bedraagt € 5.600 (28% van € 20.000). In plaats van € 40.000 betaal je nu nog inkomstenbelasting over € 34.400.

We gaan in dit voorbeeld uit van een belastingpercentage van 37,10%. Dit betekent concreet een belastingvoordeel van € 2.078.

Profiteren van investeringsaftrek

Wil je een zakelijke auto of bus aanschaffen? Dan kun je van de investeringsaftrek profiteren als het voertuig op de balans van je onderneming komt te staan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij:

Kopen met eigen geldFinancial leaseAndere financieringsvormen, zoals een bancaire lening, crowdfunding of een familielening

De regels voor de investeringsaftrek zijn de laatste jaren wel strakker aangetrokken. Zo geldt dit fiscale voordeel bijvoorbeeld niet voor personenauto's, maar wel weer voor personenauto's die als taxi worden gebruikt. Ook bij de aanschaf van een bestelbus kun je profiteren van investeringsaftrek.

2. Afschrijving zakelijke auto

Een zakelijk auto vertegenwoordigt een bepaalde waarde, die door het gebruik in de loop van de tijd afneemt. De fiscus staat daarom toe dat het voertuig wordt afgeschreven. Deze kosten kun je van de winst van de onderneming aftrekken.

Maar let op! Ook hiervoor geldt dat de auto dan wel op de balans van de onderneming moet staan. Dat is het geval wanneer je de bedrijfswagen financiert uit eigen zak of door middel van financial lease.

Zo bereken je de afschrijving:

  1. Bepaal eerst de aanschafkosten. Dit is de aankoopprijs plus eventuele installatiekosten.
  2. Bereken vervolgens de restwaarde. Voor bestelauto's wordt vrijwel altijd tot 0 afgeschreven of tot hooguit 10%.
  3. Bereken nu de economische gebruiksduur. In overleg met je accountant stel je een redelijke termijn vast, afhankelijk van de mate van gebruik. Meestal is dat vijf jaar (de maximale periode waarbinnen een auto mag worden afgeschreven), maar als je verwacht erg veel kilometers te gaan rijden, kun je de afschrijvingstermijn inkorten, bijvoorbeeld tot drie jaar.

Lineair afschrijven

De meest toegepaste manier van afschrijven is de lineaire methode. Je schrijft dan elk jaar een vast percentage af. Indien je rekening houdt met een restwaarde geldt de formule: (aanschafkosten - restwaarde) : gebruiksduur.

Stel dat de aanschafprijs € 40.000 is, de gebruiksduur op 5 jaar wordt gesteld en de restwaarde dan nog € 4.000 bedraagt. Dan is het jaarlijks af te schrijven bedrag: (€ 40.000 - € 4.000) : 5 = € 7.200 per jaar.

Lees meer over afschrijving van een auto van de zaak

3. Bijtelling privé rijden met zakelijke auto

Wanneer je als ondernemer met je zakelijke auto ook privé-kilometers maakt, dan krijg je mogelijk te maken met bijtelling. Dat is het geval als je met de zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden rijdt.

Bijtelling betekent dat er een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig bij de winst van je bedrijf wordt opgeteld als je een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) hebt. De fiscus ziet dit namelijk als loon in natura. Je betaalt dus meer belasting. Heb je een bv, dan wordt dit bedrag bij het inkomen geteld dat je uit de bv ontvangt.

De bijtellingspercentages

Rij je in een volledig elektrische auto? Dan bedraagt de bijtelling in 2021 12%, met een budgetplafond van € 40.000. Over de meerprijs wordt 22% bijtelling gerekend.

Voor auto's op benzine of diesel en voor hybride voertuigen geldt een bijtellingspercentage van 22%.

Lees meer over bijtelling

4. Renteaftrek bij auto financial leasen

Kiezen voor financial lease heeft een paar belangrijke voordelen. Eén daarvan is dat je profiteert van renteaftrek. Naast het bedrag dat je elke maand aflost, betaal je bij deze financieringsvorm een van tevoren afgesproken rentetarief. Deze rente is fiscaal aftrekbaar.

Een snel rekenvoorbeeld: je belastbare inkomen bedraagt ongeveer € 55.000. Nu lease je een bestelbus met een aanschafwaarde van € 25.000. In het eerste jaar betaal je een bedrag van € 1.250 aan rente (5%). De netto besparing die dit oplevert is: € 1.250 X 37,10% (tarief schijf 1) = € 464

Geïnteresseerd in financial lease?

Btw en motorijtuigenbelasting

Als de auto geregistreerd staat op de naam van je bedrijf, dan kun je bij aanschaf de btw terugvorderen. Voor elke auto in Nederland moet motorrijtuigenbelasting worden betaald. Voor bedrijfswagens geldt dat je dit bedrag kunt boeken als autokosten. Het is dus aftrekbaar van de winst.