Een zakelijke auto aanschaffen? Houd rekening met deze fiscale regels

Van investeringsaftrek tot bijtelling. Wanneer je als ondernemer een zakelijke auto wilt aanschaffen, dan vliegen de fiscale termen je al snel om de oren. In dit artikel lees je wat ze betekenen en welke gevolgen ze hebben voor de belastingaangifte.

1. Investeringsaftrek bij zakelijke auto

De regels voor de investeringsaftrek zijn de laatste jaren strakker aangetrokken. Zo geldt dit fiscale voordeel niet voor personenauto's, maar wel weer voor personenauto's die als taxi worden gebruikt. Ook bij de aanschaf van een bestelbus kun je profiteren van investeringsaftrek.

Met de investeringsaftrek verlaag je de fiscale winst van je onderneming. En dat is goed nieuws, want zo betaal je uiteindelijk minder belasting. Voor investeringen tussen € 2.401 en € 63.715, waaronder bepaalde bedrijfswagens, geldt in 2024 een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van 28%. Bij sommige duurzame bedrijfsmiddelen, zoals een elektrische bestelbus, kun je profiteren van een milieuinvesteringsaftrek (MIA) die kan oplopen tot maar liefst 45%.

Een rekenvoorbeeld. Stel, je winst over één jaar bedraagt € 40.000. Hier moet je inkomstenbelasting over betalen. Je bedrijfsbus kostte € 20.000 en dus mag je de KIA toepassen. Die bedraagt € 5.600 (28% van € 20.000). In plaats van € 40.000 betaal je nu nog inkomstenbelasting over € 34.400.

We gaan in dit voorbeeld uit van een belastingpercentage van 36,93%. Dit betekent concreet een belastingvoordeel van € 2.068.

Profiteren van investeringsaftrek

Wil je een zakelijke auto of bus aanschaffen? Dan kun je van de investeringsaftrek profiteren als het voertuig op de balans van je onderneming komt te staan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij:

    Kopen met eigen geld Financial lease Andere financieringsvormen, zoals een bancaire lening, crowdfunding of een familielening

2. Afschrijving zakelijke auto

Een zakelijke auto vertegenwoordigt een bepaalde waarde, die door het gebruik in de loop van de tijd afneemt. De fiscus staat daarom toe dat het voertuig wordt afgeschreven. Deze kosten kun je van de winst van de onderneming aftrekken.

Maar let op! Ook hiervoor geldt dat de auto dan wel op de balans van de onderneming moet staan. Dat is het geval wanneer je de bedrijfswagen financiert uit eigen zak of door middel van financial lease.

Zo bereken je de afschrijving:

  1. Bepaal eerst de aanschafkosten. Dit is de aankoopprijs plus eventuele installatiekosten.
  2. Bereken vervolgens de restwaarde. Voor bestelauto's wordt vrijwel altijd tot 0 afgeschreven of tot hooguit 10%.
  3. Bereken nu de economische gebruiksduur. In overleg met je accountant stel je een redelijke termijn vast, afhankelijk van de mate van gebruik. Meestal is dat vijf jaar (de maximale periode waarbinnen een auto mag worden afgeschreven), maar als je verwacht erg veel kilometers te gaan rijden, kun je de afschrijvingstermijn inkorten, bijvoorbeeld tot drie jaar.

Lineair afschrijven

De meest toegepaste manier van afschrijven is de lineaire methode. Je schrijft dan elk jaar een vast percentage af. Indien je rekening houdt met een restwaarde geldt de formule: (aanschafkosten - restwaarde) : gebruiksduur.

Stel dat de aanschafprijs € 40.000 is, de gebruiksduur op 5 jaar wordt gesteld en de restwaarde dan nog € 4.000 bedraagt. Dan is het jaarlijks af te schrijven bedrag: (€ 40.000 - € 4.000) : 5 = € 7.200 per jaar.

3. Bijtelling privé rijden met zakelijke auto

Wanneer je als ondernemer met je zakelijke auto ook privé-kilometers maakt, dan krijg je mogelijk te maken met bijtelling. Dat is het geval als je met de zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden rijdt.

Bijtelling betekent dat er een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig bij de winst van je bedrijf wordt opgeteld als je een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) hebt. De fiscus ziet dit namelijk als loon in natura. Je betaalt dus meer belasting. Heb je een bv, dan wordt dit bedrag bij het inkomen geteld dat je uit de bv ontvangt.

De bijtellingspercentages

Rij je in een volledig elektrische auto? Dan bedraagt de bijtelling in 2024 16%, met een budgetplafond van € 30.000. Over de meerprijs wordt 22% bijtelling gerekend.

Voor auto's op benzine of diesel en voor hybride voertuigen geldt een bijtellingspercentage van 22%.

4. Renteaftrek bij auto financial leasen

Kiezen voor financial lease heeft een paar belangrijke voordelen. Eén daarvan is dat je profiteert van renteaftrek. Naast het bedrag dat je elke maand aflost, betaal je bij deze financieringsvorm een van tevoren afgesproken rentetarief. Deze rente is fiscaal aftrekbaar.

Een snel rekenvoorbeeld: je belastbare inkomen bedraagt ongeveer € 55.000. Nu lease je een bestelbus met een aanschafwaarde van € 25.000. In het eerste jaar betaal je een bedrag van € 1.250 aan rente (5%). De netto besparing die dit oplevert is: € 1.250 X 36,93% (tarief schijf 1) = € 462

Geïnteresseerd in financial lease? Bereken direct je maandbedrag en rente of vraag je lease aan.

5. Btw-correctie

Schaf je een zakelijke auto aan die je vervolgens tot het bedrijfsvermogen rekent, dan komt de btw-correctie om de hoek kijken. Die btw-correctie is van kracht omdat je geen btw mag terugvragen over de kilometers die je privé maakt.

Hoeveel kilometers je precies zakelijk en privé rijdt, houd je bij in een rittenregistratie. Kies je niet voor een rittenregistratie, dan komt de btw-correctie uit op 1,5% over de nieuwwaarde van de auto, in geval je een marge-auto rijdt. Heb je een btw-auto, dan bedraagt de btw-correctie 2,7% over de nieuwwaarde.

Marge-auto vs btw-auto

De marge-auto is een auto waarover al btw is voldaan. Bijvoorbeeld omdat de vorige eigenaar een particulier was. Over een btw-auto is nog nooit btw betaald (de vorige eigenaar was een onderneming). Die btw moet je bij aankoop dus nog voldoen. Als ondernemer kun je die betaalde btw vervolgens weer terugvorderen.

6. Motorrijtuigenbelasting

Voor elke auto in Nederland moet motorrijtuigenbelasting worden betaald. Voor bedrijfswagens geldt dat je dit bedrag kunt boeken als autokosten. Het is dus aftrekbaar van de winst.
phone

Hulp nodig?