Ondernemers in gesprek

Rechtsvorm

Bij de inschrijving van je bedrijf moet je als ondernemer een rechtsvorm kiezen bij de Kamer van Koophandel. Dit is dan ook een van de eerste dingen die je doet bij de start van je onderneming. Een rechtsvorm is een juridische vorm die past bij hoe je bedrijf georganiseerd is. Er zijn verschillende varianten in Nederland. Welke rechtsvorm je kiest, heeft onder andere gevolgen voor aansprakelijkheid en hoeveel belasting je betaalt.

Rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid

Ben je je aan het oriënteren op een rechtsvorm? In de basis zijn er twee categorieën: met of zonder rechtspersoonlijkheid. Het belangrijkste verschil is dat je bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid met je privévermogen aansprakelijk bent voor schulden. Bij een rechtspersoon mét rechtspersoonlijkheid is dat meestal niet zo.

Hoe kies ik een rechtsvorm?

Als je een rechtsvorm gaat kiezen, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:

    Start je alleen of met anderen? En wil je samenwerken onder dezelfde naam? Wil je graag snel groeien met je onderneming, of hoeft dat niet? Heb je vreemd vermogen (financiering van derden) in je bedrijf, of is al het geld van jou? Wil je aansprakelijk zijn voor bedrijfsschulden, of liever niet? Verwacht je een jaarlijkse winst van meer of minder dan € 150.000? Wil je personeel aannemen, of niet?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, dat geldt zeker voor zzp'ers en freelancers. Misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf.

Eenmanszaak of besloten vennootschap (bv)?

Veel startende ondernemers twijfelen of ze een eenmanszaak of besloten vennootschap (bv) moeten oprichten. Welke rechtsvorm je kiest, hangt af van je verwachte winst, en of je aansprakelijk wilt zijn voor bedrijfsschulden.

Als je minimaal € 150.000 per jaar aan winst maakt, is het vaak fiscaal voordeliger om een besloten vennootschap te kiezen. Goed om te weten: je betaalt dan vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting.

Een ander verschil is dat de eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid heeft, en de bv wel. Dat betekent dat je bij de eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.

Welke rechtsvorm past bij mij?

Benieuwd welke rechtsvormen er allemaal zijn, en wat ze precies inhouden? Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

    Eenmanszaak (geen rechtspersoonlijkheid) Vennootschap onder firma (vof) (geen rechtspersoonlijkheid) Besloten vennootschap (rechtspersoonlijkheid) Naamloze vennootschap (rechtspersoonlijkheid) Commanditaire vennootschap (geen rechtspersoonlijkheid) Maatschap (geen rechtspersoonlijkheid) Stichting (rechtspersoonlijkheid) Vereniging (rechtspersoonlijkheid) Coöperatie (rechtspersoonlijkheid)

Ben je nog aan het oriënteren? Op deze pagina vind je een overzicht van alle 9 rechtsvormen.