
Stichting oprichten: dit zijn de regels
Wil jij graag een stichting oprichten, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Een stichting is een totaal andere rechtsvorm dan een eenmanszaak of bv. Bij de oprichting komen dan ook andere regels kijken. In deze checklist lees je waar je zoal op moet letten bij het oprichten van een stichting.
Wat is een stichting?
Een stichting oprichten doe je in de eerste plaats niet voor het maken van winst. Toch is het een ondernemingsvorm die vele voordelen kan bieden. Sociale of maatschappelijke doelen voeren de boventoon bij een stichting als ondernemingsvorm. Je mag wel winst maken, maar die moet gebruikt worden voor een maatschappelijk/sociaal doel.
Zelfstandige rechtsvorm
De stichting is een zelfstandige rechtsvorm, waardoor het bestuur zelf maar beperkt privé aansprakelijk is voor de gevolgen van het handelen van die stichting. Dus ook bij een eventueel faillissement zijn de oprichters en directeur(en) van de stichting veilig.
Zij kunnen voor hun werk wel een vergoeding ontvangen, maar ze zijn niet in loondienst. Een stichting is dus een handig instrument als je een bepaald (ideëel) doel wilt vervullen, maar er zelf niet aansprakelijk voor wilt zijn. Stichtingen komen aan geld door donaties, erfenissen, leningen en soms ook subsidies. Bekende stichtingen zijn Amnesty International, Humanitas, Stichting tegen zinloos geweld en de Anne Frank Stichting.
Handige ondernemingsvorm
Een stichting is dus voor de meeste ondernemers niet de meest voor de hand liggende rechtsvorm voor het starten van een bedrijf omdat de meeste bedrijven geen ideëel doel nastreven. Toch kan deze ondernemingsvorm soms juist wel van pas komen als die binnen de kaders van de wet valt. Juist vanwege de gunstige voorwaarden die de ze biedt.
Wel bestuur, geen leden
Ook de organisatie van een stichting wijkt enigszins af van andere rechtsvormen. Ga je zelf een stichting oprichten? Dan moet je rekening houden met een aantal zaken:
Een stichting oprichten; hoe werkt dat?
Als je een stichting wilt starten, moet je naar de notaris. Je organisatie wordt namelijk officieel opgericht bij notariële akte of testament. De kosten hiervoor bedragen tussen de € 400 en € 1.000.
Tijdens deze bijeenkomst verklaar je dat je de stichting wilt oprichten en laat je het doel van de organisatie vastleggen in de statuten.
Je mag de stichting alleen of samen met anderen oprichten. Deze anderen kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een besloten vennootschap.
Stichting inschrijven KVK
Ook een stichting moet je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). De regels over de organisatie moet je vermelden in de statuten. Dit document moet door het bestuur van de stichting worden goedgekeurd.
Hierin komen ook veel andere zaken aan bod zoals:
Huishoudelijk reglement voor de stichting
Het wijzigen van de statuten is best een gedoe. Je moet hiervoor immers naar de notaris. Daarom is het raadzaam om ook een huishoudelijk reglement op te stellen. Hierin leg je de regels vast het over de dagelijkse gang van zaken. Denk hierbij aan:
Belangrijk: je huishoudelijk reglement mag niet in strijd zijn met de statuten.
Bestuur kiezen
Nu moet je nog bepalen wie zitting nemen in het bestuur van de stichting. Het is gebruikelijk om een voorzitter, een penningmeester en een secretaris te benoemen, maar je kunt een stichting ook alleen oprichten.
Heb je een vereniging of stichting?
Profiteer dan optimaal van de voordelen van een zakelijke rekening. Nieuwsgierig?
Stichting oprichten en aansprakelijkheid
De stichting is een rechtspersoon. Dat betekent dat je als bestuurder niet hoofdelijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden die gemaakt zijn, tenzij er sprake is van wanbestuur.
Een stichting kan ook personeel aannemen. In principe gaan de zaken net zoals reguliere bedrijven: er worden loonheffingen en sociale premies gevraagd. Ook bestuurders kunnen in loondienst zijn als zij een arbeidsovereenkomst hebben, maar dat werk moet wel in verhouding staan tot de vergoeding.
Let op: bij een stichting met een ANBI-status mag een bestuurder níet in loondienst zijn. Hij of zij kan wél een vergoeding voor de werkzaamheden ontvangen.
Heffing van de vennootschapsbelasting
Valt jouw stichting onder de heffing van de vennootschapsbelasting, dan zijn ook de antimisbruikwetten van toepassing. Als bestuurder kun je dan onder bepaalde omstandigheden wél persoonlijk aansprakelijk worden gehouden. Datzelfde is het geval wanneer je de stichting niet inschrijft bij de KVK.
Belasting betalen als stichting
Als de stichting een onderneming drijft, dan moet je aangifte doen voor de vennootschapsbelasting. Er is sprake van een onderneming als er een min of meer duurzame organisatie is van kapitaal en arbeid, en wanneer je door deelname aan het economisch verkeer winst probeert te behalen. Eventuele winst van de stichting moet naar het (sociale) doel gaan.
Beperkte belastingplicht
Zo kan het zijn dat een stichting bijeenkomsten organiseert waar geld mee wordt verdiend. Deze bijeenkomsten kunnen dan bijvoorbeeld entreegeld vragen. Hierover moet belasting betaald worden. Dit heet beperkte belastingplicht.
Welke stichtingen moeten belasting betalen? Volgens de website van de Belastingdienst in elk geval de volgende:
Wanneer moet een stichting aangifte van vennootschapsbelasting doen?
Een organisatie moet aangifte van vennootschapsbelasting doen:
Het hangt verder van je persoonlijke situatie af of en zo ja, hoeveel btw je namens de stichting moet afdragen aan de fiscus. Je kunt hiervoor het beste een belastingadviseur raadplegen of zelf contact opnemen met de Belastingdienst.
Wat is een ANBI?
Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. De Nederlandse Staat bepaalt welke dat zijn. ANBI's betalen geen of minder belasting, omdat zij zich geheel of gedeeltelijk inzetten voor het algemene belang. De voordelen van het oprichten van een ANBI bevinden zich vooral op het financiële vlak, zoals:
ANBI-status aanvragen
Het aanvragen van een ANBI-status gebeurt via de Belastingdienst. Als ANBI heb je een publicatieplicht: op de website (of op een gemeenschappelijke website van bijvoorbeeld een brancheorganisatie) moeten de volgende gegevens worden gepubliceerd:
Bestuur ANBI-stichting
Het bestuur van een ANBI-stichting moet altijd minimaal drie leden bestaan, waarvan de meerderheid onderling niet familiair verwant mag zijn. Bij een stichting zonder ANBI-status zijn er geen regels rondom het aantal bestuursleden of hun onderlinge relatie.
Vrijstelling winst
Maak je winst met je stichting? Dan zal je vennootschapsbelasting moeten betalen, tenzij je onder de grens voor vrijstelling valt. In de praktijk is dat vaak het geval, omdat je geen winstoogmerk hebt.
De grenzen voor vrijstelling zijn:
Je betaalzaken regelen
Als stichtingsbestuur moet je betalingen kunnen doen en ontvangen. Daarvoor heb je een zakelijke rekening nodig. Denk bijvoorbeeld ook aan zaken als:
Samenvatting stappenplan stichting oprichten
Veelgestelde vragen
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.