Checklist nieuw bestuurslid vereniging of stichting

Ben je de nieuwe penningmeester, voorzitter of secretaris van een vereniging of stichting? Dan moet je precies weten hoe financiële zaken geregeld zijn. Onze checklist Nieuw bestuur helpt je op weg.

Checklist financiële zaken nieuw bestuurslid

We hebben alle belangrijke punten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je je financiële zaken goed regelt.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK)Geef je naam door aan de RabobankRicht je betalingsverkeer slim inVoorkom interne fraudeWeet welke risico's je looptVraag een ANBI-keurmerk aan

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Staat jouw vereniging of stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Schrijf jezelf dan in als handelend bestuurslid. Dit zijn de voordelen:

je beperkt de persoonlijke aansprakelijkheid van het bestuurje kunt een zakelijke rekening en bankpas van de Rabobank gebruikenje bent bekend als bestuurdermet een zakelijke rekening van de Rabobank krijg je toegang tot zakelijke diensten van de Rabobank waardoor je professioneel kunt werken
Schrijf je in als bestuurslid op Kvk.nl

Geef je naam door aan de Rabobank

Ben jij de nieuwe penningmeester of ga je als nieuw bestuurslid bankzaken met ons doen? Een bestuurswijziging geef je online aan ons door. Je kunt bij een bestuurswissel niet van lokale Rabobank wisselen, dus de bankzaken blijven bij de huidige Rabobank.

Geef bestuurswijziging door

Richt je betalingsverkeer slim in

Als je contributies via automatisch afschrijving int, wordt jouw rol als penningmeester een stuk eenvoudiger. En voor donateurs van een stichting is het makkelijk als je hun bijdrage automatisch afschrijft. Geld innen via een Euro-incasso is niet moeilijk alleen het opstarten kost even tijd. We helpen je graag op weg.

Starten met incasseren

Voorkom interne fraude

Maak verstandige keuzes over het gebruik van de bankrekening van je vereniging of stichting. Wil je je organisatie beschermen tegen interne fraude, overweeg dan Rabo Internetbankieren Professional. Bij grote bedragen moeten dan meerdere bestuursleden tekenen voordat het geld wordt afgeschreven.

Lees meer over Rabo Internetbankieren Professional

Weet welke risico's je loopt

Als bestuurder van een vereniging of stichting kun je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je dat risico af. Zoek daarnaast uit hoe je vereniging of stichting verzekerd is tegen schade. Vergeet daarbij niet om ook vrijwilligers en gebouwen, zoals een clubhuis, goed te verzekeren.

Lees meer over de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Vraag een ANBI-keurmerk aan

Met het ANBI-keurmerk van de Belastingdienst kunnen donateurs fiscaal voordeel krijgen als zij schenken aan jouw vereniging of stichting. Ook voor het werven van sponsoren is een ANBI-keurmerk waardevol.

Lees meer over ANBI op Belastingdienst.nl

Lees ook