later invullen

Freelancer worden: zo doe je dat

Freelancen is makkelijker dan je denkt. Je hoeft geen rekening te houden met personeel of een ruim kantoor. Maar welke zaken moet je wél even regelen als zzp'er? Met deze 14 aandachtspunten maak je een vliegende start.

1. Inschrijving KVK

Een groot voordeel van freelancer worden is dat je vrij weinig hoeft te regelen. Een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK) is vaak al voldoende. Daarna kun je meteen aan de slag.

Kies een rechtsvorm als freelancer

De populairste rechtsvorm onder zzp'ers is de eenmanszaak. Freelancer is namelijk geen erkende ondernemingsvorm. Een eenmanszaak als rechtsvorm heeft de nodige voordelen:

    Oprichten is simpel. Je hebt geen startkapitaal nodig. De administratiekosten zijn lager dan voor bijvoorbeeld een bv. Vaak heb je recht op zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten. Je hoeft geen statuten op te stellen.

Als je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister, geeft de KVK jouw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Ben je btw-plichtig? Dan ontvang je automatisch een btw-nummer.

Freelancen zonder inschrijving KVK

Wil je eerst uitzoeken of ondernemen écht iets voor je is? Je hoeft je (nog) niet direct in te schrijven bij de KVK wanneer je als freelancer aan de slag gaat. Iedereen mag een opdracht uitvoeren en een factuur naar een klant sturen.

    Ben je in loondienst en wil je naast je vaste baan aan de slag als freelancer? Dat kan. Wanneer je af en toe opdrachten uitvoert tegen betaling, kun je deze inkomsten bij de Belastingdienst aangeven als 'inkomsten uit overig werk'. Ben je van plan om meer uren te maken als startend freelancer? Dan kun je zonder je in te schrijven bij de KVK toch aan de slag via verschillende bureaus. Deze functioneren als tussenpersoon en regelen de administratieve zaken.

2. Voor- en nadelen freelancer worden

Voordelen freelancer worden

Heb je behoefte om je eigen tijd in te delen? En wil je zelf weten wanneer en hoe lang je werkt per dag? Hou je van afwisseling en vind je het leuk om steeds weer voor nieuwe opdrachtgevers te werken? Dan is freelancen wellicht iets voor jou.

Nadelen freelancer worden

Je bent zelf verantwoordelijk voor hoeveel geld je per maand verdient, het betalen van belasting en het afsluiten van verzekeringen. Ook opdrachten vinden en pensioen opbouwen moet je zelf doen.

3. Opdrachtgeversverklaring

We hadden ooit de VAR-verklaring. Daarna kwam wet DBA: en was het de bedoeling dat zzp'ers met modelcontracten zouden gaan werken. Inmiddels is dat idee ook alweer achterhaald. De regering werkt nu aan een alternatief: de opdrachtgeversverklaring. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van hun samenwerking met een zzp'er vastleggen. De politiek worstelt namelijk al jaren met de vraag: hoe voorkom je schijnzelfstandigheid en het ontduiken of ontwijken van werkgeverslasten of inkomstenbelasting?

De webmodule moet in ieder geval een stuk eenvoudiger worden. Bij de VAR en modelovereenkomst was dat niet altijd het geval. De criteria moeten helder en duidelijk meetbaar zijn om makkelijk te bepalen of iemand echt zzp'er is. Met deze nieuwe regelgeving hoopt de regering dat te bereiken.

Rabobank

4. Ondernemingsplan schrijven

Niet verplicht, maar wel verstandig: ondernemingsplan schrijven. Hiermee breng je de kansen, concurrenten en potentiële klanten van jouw onderneming in beeld. Beschrijf welke producten of diensten je wilt aanbieden en waar je je gaat vestigen. Heb je moeite met het schrijven van een businessplan en weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan het handig zijn om ondernemingsplannen van andere bedrijven te bekijken. Laat je inspireren door de voorbeeldplannen voor deze 7 branches:

Wat wordt jouw werkplek?

Het is ook slim om na te denken over hoe je straks wilt werken. Ga je vanuit huis werken, op locatie bij een opdrachtgever of kies je voor een flexwerkplek? Als je vaak zakelijke relaties thuis ontvangt, kan het huren of kopen van een bedrijfspand misschien interessant zijn.

5. Zakelijke administratie opzetten

Je administratie opzetten hoort er natuurlijk ook bij als je voor jezelf begint. Zorg voor overzicht, want je hebt een bewaarplicht van 7 jaar.

Zie je het niet zitten om je administratie zelf te regelen? Schakel dan een boekhouder of accountant in. Zo heb jij je handen vrij voor andere zaken.

Zakelijke rekening openen

Het openen van een zakelijke rekening is een goede manier om jouw zakelijke en privé-uitgaven en -inkomsten te scheiden. Met een zakelijke rekening zie je bovendien direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat.

TIP: De Rabo ZZP Rekening maakt je administratie een stuk makkelijker. Je betaalt namelijk geen vast maandelijks tarief, maar per transactie. Zo blijven je kosten laag als startende freelancer.

Open je de ZZP Rekening in het eerste jaar na je KVK-inschrijving? Dan ontvang je bovendien Startersvoordeel. Daarmee zijn ook je Eurobetalingen de eerste 6 maanden gratis.

6. Opdrachten vinden

Als freelancer moet je zelf actief op zoek naar klanten en opdrachtgevers. Een paar tips:

    Werk met tussenpersonen. Gebruik LinkedIn om nieuwe contacten te leggen. Maak elke week minimaal een paar uur vrij om aan acquisitie te doen. Raak niet ontmoedigd bij een afwijzing.

Netwerken

Een van de manieren om nieuwe klanten of opdrachtgevers te vinden, is door te netwerken. Word actief in Facebook- en LinkedIngroepen en bezoek bijeenkomsten en workshops voor (startende) ondernemers.

Aanbevelingen

Je bestaande netwerk is minstens zo belangrijk om nieuwe opdrachten binnen te halen. Veel freelancers krijgen nieuwe opdrachten via een aanbeveling van een collega of opdrachtgever. Laat daarom overal waar je werkt een goede indruk achter.

Zakelijke website freelancer

Ook het (laten) maken van een mooie zakelijke website en investeren in marketing is een goede manier om jouw bedrijf bij een grote(re) doelgroep onder de aandacht te brengen. Er zijn ook sectoren waarin het gebruikelijk is om je in te schrijven bij bemiddelingsbureaus.

7. Social media gebruiken als freelancer

Als startende ondernemer is social media in de meeste sectoren een must. Er zijn verschillende socialmediakanalen om de wereld kennis te laten maken met jouw producten of diensten.

Denk hierbij aan X, Facebook, TikTok of Instagram, waarmee je berichten en foto's over je bedrijf kunt delen en meer naamsbekendheid kunt genereren. Deze vorm van marketing kost meestal niets, behalve tijd en energie.

Het belangrijkste kanaal voor de meeste starters is LinkedIn. Hier kun je direct contact maken met potentiële klanten, opdrachtgevers of netwerkrelaties. Naast je persoonlijke profiel kun je als ondernemer ook een aparte bedrijfspagina (showcase pagina) aanmaken.

8. Verschil freelancer en zzp'er?

De termen freelancer en zzp'er worden nogal eens door elkaar gebruikt. Maar eigenlijk komen ze op hetzelfde neer: een zelfstandig ondernemer zonder personeel. Het verschil in gebruik van de naam zit 'm voornamelijk in de sector of branche waarin je werkzaam bent. Een journalist of communicatiespecialist noemt zich vaak freelancer, terwijl zelfstandigen in de bouw, taxichauffeurs of kappers zich vaker zzp'er noemen.

9. Eenmanszaak oprichten

Als rechtsvorm kiezen de meeste freelancers voor een eenmanszaak. Als zelfstandig ondernemer kun je echter ook een bv beginnen.

Voor de Belastingdienst maakt het niet uit of je je freelancer of zzp'er noemt, want deze termen zijn dus geen rechtsvormen. De Belastingdienst kijkt of jij voldoet aan de voorwaarden die bij het zelfstandig ondernemerschap horen. Als dat zo is, dan horen daar bepaalde rechten en plichten bij.

10. Belasting voor freelancers

Als je als freelancer werkt en door de Belastingdienst niet wordt gezien als ondernemer, dan vallen je verdiensten onder 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Omdat er op deze inkomsten geen loonheffing is ingehouden moet je hierover achteraf nog belasting betalen. Volgens de fiscus ben jij dan een zogeheten 'resultaatgenieter'. Dat houdt in dat het resultaat wordt berekend alsof je ondernemer bent. Je hebt dan geen recht op bekende aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de investeringsaftrek.

Fiscale voordelen voor ondernemers

Beschouwt de Belastingdienst je wél als ondernemer? Dan moet je aan een aantal criteria voldoen om recht te hebben op deze aftrekposten. Zo kijkt de fiscus onder andere of je:

    voldoende winst maakt meerdere opdrachtgevers hebt jouw bedrijf voldoende promoot (denk aan een eigen website of het plaatsen van advertenties) ondernemersrisico loopt genoeg uren in jouw bedrijf stopt (er geldt een minimaal urencriterium van 1.225 uur per jaar)

11. Als freelancer een hypotheek krijgen

Veel freelancers vragen zich af of ze een hypotheek kunnen krijgen. Bij Rabobank is dat ook zonder vaste aanstelling in veel gevallen mogelijk. Soms zelfs als je nog maar een jaar bezig bent.

Je hebt hiervoor een inkomensverklaring nodig waarin je gemiddelde inkomen staat vermeld. Op basis daarvan wordt gekeken hoeveel je kunt lenen.

Berekenen hoogte hypotheek

Hoeveel je precies kunt lenen is afhankelijk van verschillende factoren. Op de volgende manier kun je alvast een schatting maken:

    Tel je winst van de afgelopen 3 jaar bij elkaar op en deel dit door 3. Je mag ook je inkomen uit loondienst meetellen. Het bedrag waarop je uitkomt, vul je in als inkomen in de rekentool. Ben je minder dan 3 jaar zelfstandig en doe je hetzelfde soort werk? Soms wordt dan je inkomen in loondienst meegerekend.

12. Welke verzekeringen heb je als freelancer nodig?

Als zelfstandig ondernemer ben je niet meer automatisch verzekerd voor veel zaken. Welke verzekeringen heb je als freelancer nodig?

Dat verschilt per persoon en per beroep. Hoeveel risico loop je bijvoorbeeld om tijdelijk zonder werk en inkomen te zitten? Heb je een buffer voor een bepaalde tijd? Je kunt ervoor kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering of ziektekostenverzekering af te sluiten. Kies je liever voor nog meer zekerheid? Overweeg dan ook om een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenverzekering af te sluiten.

13. Hoe bepaal je als freelancer je uurtarief?

Vooral in het begin kan het lastig zijn om je uurtarief te bepalen. Je wilt klanten niet afschrikken met een te hoog tarief. Maar met een te laag uurtarief kun je de rekeningen niet meer betalen omdat je te weinig geld verdient.

Welk uurtarief mag je rekenen als freelancer? Dat ligt onder andere aan de branche waarin je werkt. Op Loonwijzer.nl kun je voorbeelden bekijken van het uurtarief voor verschillende beroepen. Zo verdient een koerier bijvoorbeeld minimaal € 20 per uur en is het uurtarief van een organisatieadviseur € 85. Je kunt ook een projectprijs afspreken met je opdrachtgever. Kijk ook naar je kostenplaatje en hoeveel je wilt verdienen als freelancer. Hoeveel uren per week wil je werken? Al deze factoren weeg je mee bij het bepalen van je gewenste uurtarief.

Rabobank

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In 6 stappen naar een passende uurprijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis infographic

14. Blijf jezelf ontwikkelen als freelancer

Als freelancer is het je eigen verantwoordelijkheid om je kennis up-to-date te houden. Lees bijvoorbeeld vaktijdschriften en boeken, volg belangrijke accounts via social media en schrijf jezelf in voor cursussen, workshops of opleidingen. Zo heb jij je opdrachtgevers nóg meer te bieden.

Veelgestelde vragen

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?