Arbeidsongeschiktheids­verzekering zzp (AOV)

Bescherm je inkomen bij ziekte, ongeval, burn-out en zwangerschap

    Verzeker alleen wat jij nodig hebtZelf je AOV afsluiten of met advies door een specialistVoor zelfstandigen binnen elk beroep

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (afgekort AOV) ben je als zzp’er verzekerd van een inkomen wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Kun je niet meer werken door bijvoorbeeld langdurige ziekte of een ongeval? Dan ontvang je van je verzekeraar een uitkering waarmee je je vaste lasten kunt blijven betalen. De hoogte en duur van de uitkering bepaal je zelf.

Waarom een AOV afsluiten als zzp’er?

Als zzp’er kies je voor vrijheid en het bepalen van je eigen werkritme. Maar er kunnen ook onverwachte dingen gebeuren. Zo kun je bijvoorbeeld ziek worden of uitvallen door een ongeluk. Met een AOV voor zzp’ers heb jij een financieel vangnet wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Dit biedt zekerheid én rust.

Voordelen van een AOV

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering:

    Je bepaalt zelf welk bedrag je wilt verzekeren; Je kunt de premie fiscaal aftrekken; Je hebt geen financiële zorgen bij arbeidsongeschiktheid; Je kunt je volledig richten op je herstel; Je ontvangt een zwangerschapsuitkering.

Wist je al dat de premie van je AOV voor jou als zzp’er fiscaal aftrekbaar is van je inkomstenbelasting?

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp?

De AOV staat erom bekend duur te zijn voor zzp'ers, maar dit hoeft niet het geval te zijn. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van jouw situatie, zoals de branche waarin je werkt en je leeftijd.

Raak je arbeidsongeschikt als zzp’er, dan is de schade vaak vele malen hoger dan de betaalde premie. Je hebt de hoogte van de premie deels zelf in de hand. Je kiest bijvoorbeeld voor een langere eigenrisicoperiode of lagere eindleeftijd. Hierdoor daalt je premie.

Naast je premie betaal je afsluit- en onderhoudskosten voor een AOV aan Rabobank. De kosten zijn afhankelijk van of je de verzekering met of zonder advies afsluit. Je vindt de verschillen op deze pagina onder ‘Afsluiten met en zonder advies’.

Om de AOV af te kunnen sluiten dien je wel een Particulieren Rabobank rekening te hebben.

Zo heb je invloed op de kosten van een AOV

Daarnaast heb je zelf invloed op de hoogte van de premie. Door het beantwoorden van een aantal vragen stel je de verzekering samen die bij jou past:

    Welk bedrag wil je maandelijks uitgekeerd krijgen? Welke periode kun je zelf nog overbruggen met eigen geld, dus hoe lang mag je eigenrisicoperiode zijn? Tot welke leeftijd wil je de uitkering ontvangen?

Wat is er wel en niet verzekerd voor jou als zzp’er?

Om precies te weten wat er wel en niet verzekerd is verwijzen we je graag door naar de voorwaarden.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht als zzp’er?

Op dit moment is de AOV nog niet verplicht voor zzp'ers. Maar het lijkt er sterk op dat je je in Nederland tussen 2027 en 2029 verplicht moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit volgt uit de afwikkeling van het principeakkoord over de pensioenen waarover de vakbonden en het kabinet overeenstemming hebben bereikt.

Zo wil de overheid dat ondernemers zich beschermen tegen de risico’s wanneer je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt. De kans bestaat dat je straks mag afzien van die voorziening, als je kan aantonen dat je een gelijkwaardige of betere dekking hebt met een AOV.

Wil je nu al geen risico lopen? Verzeker je dan tegen arbeidsongeschiktheid met je eigen AOV. Zo bescherm je direct je inkomen wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Maak je later liever gebruik van de overheidsvoorziening? Je kan de AOV altijd aanpassen of maandelijks opzeggen.

Premie voor arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is aftrekbaar

Wist je dat de premie voor AOV voor zzp’ers fiscaal aftrekbaar is van je inkomstenbelasting? Als je ooit arbeidsongeschikt raakt, dan betaal je over de uitkering wél belasting.

Hoe wordt de hoogte van de uitkering berekend?

De premie van je AOV is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het verzekerde bedrag. Maar ook de zwaarte van je beroep, je leeftijd, eigenrisicoperiode en duur van de uitkering bepalen de kosten voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Tot slot kun je de AOV zelf afsluiten of via een adviseur, dit beïnvloedt ook je premie.

Veelgestelde vragen

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?