Bestanden testen

Check of bestandsformaten geaccepteerd worden

Het is belangrijk dat uw import- en exportbestanden voldoen aan Rabobank specificaties. Zo voorkomt u dat betaal- en incasso-opdrachten niet verwerkt worden. In ons testportaal kunt u uw bestanden testen.

Wanneer is het testen van bestanden handig:

• bij het ontwikkelen van software om bestandsformaten in te lezen of te genereren
  • wanneer u betaalbestanden en/of incassobestanden aanlevert of wilt gaan aanleveren
  • bij het inlezen van bestandsformaten voor uw eigen administratie

Testportaal aanmaken

• maak eerst een useraccount aan op MyStandards
  • daarna vraagt u bij de Rabobank uw eigen testportaal aan
  • u krijgt een e-mail met de link naar uw testportaal

www.swift.com/mystandards

Testportaal vinden

Raakt u de link kwijt? Dan kunt u uw persoonlijke testportaal op de volgende manier bereiken.

• Ga naar www.swift.com/mystandards.
  • Log in in de rechter bovenhoek.
  • Klik boven in de bruine balk op 'Me'.
  • Klik vervolgens op 'my portal' en daarna op 'go to the portal'.

www.swift.com/mystandards

Testportaal gebruiken

Hier leest u stap voor stap hoe de bestanden kunt testen:

• stap 1: klik op 'actions' en kies het gewenste bestandsformaat
  • stap 2: kies voor 'upload'
  • stap 3: klik op 'test'
  • stap 4: in hetzelfde scherm ziet u het resultaat van uw test.

Zo nodig kunt u uw bestand aanpassen en deze opnieuw valideren.

Lees de handleiding Rabo Testservice

Veelgestelde vragen

Waar kan de ik de formatenboeken van de Rabobank raadplegen?

Formaatbeschrijvingen die de Rabobank hanteert zijn te vinden op verschillende locaties.

Rabo Corporate Connect:

Lees meer op www.rabobank.com

Rabo Internetbankieren Professional:

Lees meer over bestandsformaten

SWIFT for corporates:

Ga naar www.rabobank.com/swift

Aan welke eisen moet een BIC voldoen?

BIC moet voldoen aan het ‘BIC-Formaat’ welke als volgt is opgebouwd:

• vier posities ter identificatie van de bank (RABO)
  • twee posities voor de landcode (NL)
  • twee posities voor de locatiecode (2U)
  • optioneel gevolgd door drie posities die staan voor filiaal- of afdelingscode (soms kan dit ook 'XXX' zijn).

U vindt een BIC-overzicht op de site van Betaalvereniging Nederland

www.betaalverenigingnederland.nl

Aan welke eisen moet een IBAN voldoen?

Een IBAN is het internationaal te gebruiken nieuwe rekeningnummer. Het IBAN bestaat uit:

• de landcode
  • het controlegetal
  • de bankcode
  • en het tien-cijferigrekeningnummer

Een voorbeeld IBAN van de Rabobank ziet er dan als volgt uit: NL99RABO0123456789

De opbouw van bestandsformaten

Meer weten over de juiste opbouw van bestandsformaten? Hier vindt u de antwoorden op veel voorkomende vragen. Wanneer u deze aanwijzingen hanteert voorkomt u dat uw bestandsformaat wordt afgekeurd.

Vraag en antwoord over testen bestandsformaten

Contact

Rabobank