Blog akkerbouw

Arjan Ausma

Wat is de waarde van een aardappel?

Vrijdag 17 en zaterdag 18 oktober heb ik deelgenomen aan een Hackathon (populair gezegd: een Hack). Nu vraagt u zich af, een Hack? Wat is dat? Die vraag kwam bij mij ook op, maar sommige dingen leren snel. Een Hack is een sessie, deze keer 32 uur, waarin er op een legale manier 'gehackt' wordt. Tijdens deze sessie wordt er met maximale inzet van creativiteit en kennis een proces op gang gebracht om een oplossing aan te dragen, bijvoorbeeld in de vorm van een app. Aanwezig waren verschillende deelnemers met verschillende achtergronden: ICT'ers, industrieel designers, ontwikkelaars, architecten, ketenpartners, agrarische ondernemers en betrokken burgers.

Uitdaging

Hack Food Waste (zie YouTube) had de uitdaging om voedselverspilling tegen te gaan, met daarbij de focus op de aardappel(keten).'Food waste' is een van de vier aandachtspunten binnen onze visie Banking for Food (B4F) en daarom hebben wij de aanzet gegeven tot een Hackathon tijdens de Agri meets Design-week in Eindhoven. Er is bijvoorbeeld een challenge opgepakt om data en kennis van een akkerbouwer in te zetten voor hobbytuinders. De combinatie van een app en een ‘goedkope’ sensor voor de moestuin, zijn de handvatten om hoogwaardige kennis vanuit de primaire landbouw te vertalen naar de stadslandbouw. 

In het voortraject hebben we verschillende ‘ronde tafels’ georganiseerd met alle partijen binnen de aardappelketen, om de 'waste' zo goed mogelijk in beeld te brengen. Een aantal partijen hebben een challenge aangedragen, waaronder een van de grootste aardappelverpakkers, die nog meer inhoud wil geven aan het traject 'van plant tot klant'. Hierbij was de uitdaging geformuleerd om de informatie van de tafelaardappel zo goed mogelijk bij de consument te krijgen, een stukje ‘story telling’, maar dus ook de praktisch informatie.

Creatief denken

Als boerenzoon vlieg je vaak heel pragmatisch een probleem aan. Dit weekend heb ik wel geleerd dat gezond boerenverstand belangrijk is, maar goed luisteren nog meer. Dit jaar laat de aardappel zien waar hij toe in staat is: de Europese markt is kapot gegroeid en de prijs is gezakt naar € 0,02 voor een kilo mooie aardappelen! Wat een 'waste of money', is dan mijn eerste gedachte. Maar wie is hier nu gek? Er was niemand die tijdens de Hackaton heeft gevraagd om een goedkope aardappel, men wil een duurzaam product! De uitleg van marktwerking verklaart veel, maar het 'morsen' van een gezond product is in hun ogen echt zonde. Misschien is TRADE WISE®, het bouwen van een wereldwijd handelsplatform, met prijsinformatie, exporteisen en logistieke kosten, hierin wel een mooie denkrichting? Zij hebben in ieder geval wel de tweede prijs gewonnen!

Oplossing

Wat is nu de werkelijke oplossing voor het probleem? Hoe verminder je food waste? In mijn beleving komt alles neer op houding en gedrag. Iedere betrokkene zal zich moeten afvragen hoe hij handelt en welke invloed hij kan uitoefenen op verspilling; gaat de consument straks zijn aardappelen koel bewaren? Begint de supermarkt morgen zijn klanten goed voor te lichten? Plakt de verwerker een QR-code op zijn verpakking, waarmee de consument alle info over het product kan krijgen? Wil de teler marktgericht produceren en is hij intrinsiek gemotiveerd om vanuit de keten te denken? En zet de leverancier big data generiek in om de keten te verbeteren (en niet alleen voor zijn eigen portemonnee)? Food waste en waste of value is een gezamenlijk probleem dat je niet alléén kan oppakken. Maar ieder individu heeft wel zijn verantwoordelijkheid. Kijk eens goed in de spiegel en vraag jezelf af of je waarde toevoegt aan een keten! 

De Hack heeft een aantal mooie ideeën opgeleverd, waar wij zeker iets mee willen vanuit onze strategie B4F. Het toevoegen van waarde is ook nadenken over verspilling. En dan maakt het niet uit of het de waarde is van een kromme komkommer, of de waarde van een ronde aardappel! 

Blog, 27 oktober 2014

Contact

Rabobank