De installateur als 'modeartikel'?

Leontien de Waal

Geïntegreerde technologische vooruitgang

Leontien de Waal

In de gebouwde omgeving worden we steeds afhankelijker van technologie en de mate waarin verschillende technologieën met elkaar zijn geïntegreerd. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging met internettoegang. In mijn recente bouwrapport beschrijf ik een aantal technologieën die de komende tien jaar aan relevantie winnen of in die periode worden ingehaald door nieuwe ontwikkelingen. We leven immers in een tijd waarin alleen verandering een constante is. Het bestaansrecht van bouwbedrijven die moeite hebben zich continu aan te passen aan nieuwe technologie, komt op den duur onder druk te staan.

Een knap staaltje techniek

Een mooi staaltje 'bouwtechnologie' is kantoorpand The Edge aan de Amsterdamse Zuidas. Dit is niet alleen het meeste duurzame pand ter wereld, maar ook het meest slimme pand. Per werkplek kan licht en klimaat worden gefinetuned via mobiel. En wanneer je je toegangsbadge bij het koffieapparaat houdt, dan weet deze dat je de vorige keer cappuccino hebt gekozen. Op termijn zal The Edge steeds meer data verzamelen over interacties van gebruikers met het gebouw. Zo worden dankzij ‘predictive analytics’ nauwkeurige voorspellingen over onder andere het toekomstige energieverbruik een fluitje van een cent.

Installateurs pakken hun rol...

De technologische innovaties in The Edge zijn tot stand gekomen door een gedreven samenwerking tussen opdrachtgever, ontwikkelaar, een leverancier van lichtsystemen en een specialist in audiovisuele oplossingen. Pas later is daar een installateur bij gekomen. Inmiddels zien veel installateurs in dat de integratie van verschillende technologieën bij uitstek een terrein is waar ze hun rol kunnen pakken. Installateurs zijn steeds vaker adviseur, ze werken inmiddels veel klant- en oplossingsgerichter en zoeken actief samenwerking met relevante stakeholders.

Zo groeit bijvoorbeeld het aantal samenwerkingen tussen dienstverleners en installateurs op het gebied van woonhuisautomatisering (domotica).

...nu de bouwbedrijven nog!

Dat installateurs succes oogsten met een nieuwe aanpak en hun rol claimen in zinvolle technologische toepassingen, wordt gezien door bouwers. Zij hebben ook een uitdaging om met nieuwe concepten te komen die de toepassing van slimme technologie omarmen. Veel bouwers oriënteren zich momenteel op een mogelijke overname van een installatiebedrijf om hun 'technologisch innovatieve' vermogen te versterken. Het is echter de vraag of dat de meest verstandige oplossing is. Niet zelden zijn overnames duur en weinig succesvol omdat binnen het overnemende bouwbedrijf niets verandert en er (nog) geen intrinsieke motivatie voor samenwerken is. Daarnaast is het de vraag of de 'verworven' installatie activiteiten 'best-in-class' zijn in alle disciplines.

Ga voor een 'best for project' aanpak

Veranderingsgezinde bouwers kunnen prima samenwerken met verschillende installateurs tegelijkertijd, bijvoorbeeld afhankelijk van het type opdrachtgever of de eindmarkten. Door een selectief aantal project-overstijgende partnerships houdt men flexibiliteit om elke keer te kiezen voor de samenwerking die in een specifiek project het beste resultaat geeft. Bent u een bouwer die op het punt staat een installatiebedrijf over te nemen? Of twijfelt u of de aankoop van een dergelijk 'modeartikel' te vaak in de kast blijft hangen? Mogelijk zoekt u liever naar nieuwe ideeën (partnerships) om uw bestaande 'collectie' beter te combineren?

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 10 september 2015

Reageer via Rabobank Bouw netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank