Blog zakelijke dienstverlening

Sjuk Akkerman

Klanten willen SaaS!

Sjuk Akkerman

Zoals u waarschijnlijk weet laat Software as a Service (SaaS) al jaren een enorme groei zien. Voor de komende vijf jaar verwacht onderzoeksbureau IDC voor SaaS een wereldwijde groei van 17.6%, on-premise zal slechts met 3.1% toenemen. Veel kansen dus voor softwareondernemers! Toch kom ik nog geregeld softwarebedrijven tegen die hun software niet als SaaS-oplossing aanbieden.  Om de boot niet te missen adviseert de Rabobank om de transitie naar SaaS te maken. Waarom? Omdat klanten het willen! Ten opzichte van een traditionele on-premise biedt een SaaS-oplossing uw klant meer flexibiliteit, technische en operationele voordelen en lagere kosten.

Tips en uitdagingen

Wilt u ook de transitie naar SaaS maken? Houd er dan rekening mee dat u tegen een aantal uitdagingen aanloopt, zoals een ander verkoopmodel, de impact op uw cashflow en liquiditeit … en uw personeel moet mee-veranderen.

Bent u benieuwd naar de tips en ervaringen van ondernemers die de transitie naar SaaS al hebben gemaakt? Tijdens een door de Rabobank georganiseerde bijeenkomst deelden ondernemers hun ervaringen. Het belangrijkste advies: máák de transitie vooral! En houd daarbij de volgende aandachtspunten in uw achterhoofd:

  • Onderschat het SaaS-principe niet, uw onderneming is namelijk van begin tot eind verantwoordelijk (denk aan updates en beschikbaarheid).
  • Geleidelijke invoering is makkelijker en een zorgvuldig gekozen naam van de dienst is noodzakelijk.
  • Het blijven ontwikkelen en aanpassen van de organisatie vraagt de meeste inspanning.

Schakel nú over naar SaaS

Verder kent SaaS veel voordelen en klanten reageren unaniem positief, vooral omdat de kosten inzichtelijk zijn. De grote vraag is dus: wanneer maakt ú de transitie naar SaaS?

Wilt u meer weten over de uitdagingen, tips en ervaringen voor een succesvolle transitie? Eind mei publiceert de Rabobank de thema-update ‘SaaS: maak de transitie voor het te laat is’. Deze kunt u hier terugvinden.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 21 mei 2015

Reageer via Rabobank Dienstverlening netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank